…w gazecie znalazłam ogłoszenie,że ktoś potrzebuje osoby sumiennej,odpowiedzialnej do sprzątania-50zł/h.
więc zadzwoniłam się zapytać
No i usłyszałam,że jestem za stara.
I naprawdę nic Cię w tym ogłoszeniu nie zastanowiło?
a temat z dowcipami jest gdzie indziej,jak ci się żartów zachciało…
Tatankas! Ja myślę, że Wykidajło nie żartuje sobie i nie wyśmiewa się z Ciebie ani z Twojej sytuacji. On prawdopodobnie chciał tylko zwrócić Ci uwagę na podtekst zawarty w tym ogłoszeniu. To, że takowy był to raczej nie ulega wątpliwości, bo do pracy przy sprzątaniu Twój wiek nie jest jakąkolwiek przeszkodą, a wręcz przeciwnie. A skoro usłyszałaś, że jesteś za stara, to oznacza jedynie, że ogłoszeniodawca miał na myśli raczej coś innego niż sprzątanie.
…mówisz o komunie... Napewno było łatwiej, a teraz musisz zęby zagryzać, bo ciężko o pracę... Wszyscy krytukują, tylko kiedy podorabiali się mieszkań za złotówkę? W czasach kapitalizmu? Nie bądźcie śmieszni... NASZE pokolenie ma przerąbane…
Trzebież CITY – w każdej epoce byli i będą tacy, którzy radzą sobie lepiej i tacy, którzy radzą sobie gorzej. Nie ma na to złotego środka. Ja dorabiałem się w obydwu epokach (to co mam dzisiaj to dorobek z ostatnich 25 lat a zatem z okresu już po upadku „komuny”) to mogę coś na ten temat powiedzieć. Pierwszy raz dorabiałem się w „komunie” i wierz mi, wtedy też pieniądze z nieba nie spadały a jeżeli ktoś chciał coś mieć, to przysłowiowe leżenie brzuchem do góry nic mu nie dawało. Trzeba było zapierdzielać i to ostro i równie intensywnie myśleć jak ową prace przekuć na właściwe korzyści. Nie było tak słodko jak Ci się wydaje. Dzisiaj gdy jesteś zaradny i pracowity, to mieszkania możesz się szybko dorobić a kiedyś jak wpłaciłeś na nie kaucję, to potem musiałeś jeszcze poczekać średnio ok. 15-20 lat zanim je otrzymałeś. Fakt, że o pracę było łatwiej, ale to co zarobiłeś też na niewiele wystarczało. Za normalną cenę w sklepie niewiele mogłeś kupić atrakcyjnych produktów. Mogłeś jedynie zapisywać się do kolejek społecznych czy na przedpłaty i czekać latami. O samochodzie to mogłeś jedynie pomarzyć a zobacz dzisiaj. Niekiedy w rodzinie każdy ma swój samochód, mimo, że też nie są takie tanie. Co tam samochód. Mieć telefon w domu było marzeniem ściętej głowy a dzisiaj sześciolatki chodzą z własnymi komórami. Nie wypominaj zatem ludziom ich dorobku, bo każdy dorobek niezależnie od czasów wymaga pracy, poświęcenia i rozsądnego myślenia nie wspominając już o wysokiej samodyscyplinie i niejednokrotnie olbrzymich wyrzeczeniach.