Nie znam dokładnie tej sprawy więc tudno mi wyrokować jednoznacznie. Sądzę jednak, że moi przedmówcy mylą sie podając za powód zamieszania kwestie "tarć" na linii powat-gmina. I tak jak rozumiem w tym działaniu Pana Wojtka, któremu jako konkurentowi na lokalnym rynku na ręke jest uwypukalnie zagadnienia "koflikt", tak nie rozumiem skąd takie wnioskowanie u sechy?
Mam przed oczami dokument "Informacja o stanie realizacji zadań oświatowych w Gminie Police w roku szkolnym 2010/2011".
Z dokumentu wynika, że w tym roku nabór do G3 jest zatrważajaco niski(jedynie 65 uczniów w 3 klasach). Jest to spadek liczby nowych uczniów o około 20%( w relacji do liczby uczniów w klasie drugiej). W G2 mamy wzrost liczby uczniów(o dwóch), w G1 spadek liczby jest jeszcze większy niż w G3( 27,5%). W Gimnazjum w Trzebiezy liczba uczniów wyższa, w Jasienicy na podobnym poziomie, do gimnazjum dla dorosłych naboru nie było albo nikt sie nie zgłosił.
Ogółem jest w polickich gimazjach 389 uczniów klas trzecich, 423 uczniów obecnych klas drugich i 360 uczniów klas pierwszych(spadek w stosunku do klas drugich o 15%).
Te dane obrazują tendencję spadkowa pod kątem demografii.
A przypominam, ze tzw baza - czyli obiekty i kadra nauczycielska jest podobna jak roku ubiegłym, a ma do "obsłużenia" 15% mniej uczniów.
Statystyka urodzonych dzieci w Gminie Police wygląda następująco:
2008 - 480
2009 - 449
2010 - 429
Jesli chodzi o roczniki, które ida do szkół, to zwyżka jest dopiero w roczniku 2004 (obecna 1 klasa podstawówki), czyli dotrze do gimnazjów za 5-6 lat.
Problem niżu demograficznego dotyka wszystkich, za moment przeciez ten niz dotrze równiez do szkół średnich. Funkcjonowanie gimnazjum przy "Białej" jest swoistym dodatkowym zasilaczem, daje większe środki ogółem na szkołę ze względu na uczniów gimnazjalnych.
Dodatkowym problemem jest fakt, że szkoły gminne są rejonowe co wpływa wydatnie na ich sposób funkcjonowania.
To część czynników "pozapolitycznych" wpływających na sytuację z Gimnazjum nr 6.
I przed wyrobieniem sobie zdania w całej sprawie proponuje również i te aspekty wziąc pod uwagę.
Pozdrawiam
Grzegorz Ufniarz