Dlaczego idiotycznymi? Trzeba spojrzeć w statystyki pod kątem demografii. Jest kilka gimnazjów, wiec może uznali, że skupią się na szkołach ponadgimnazjalnych. W ten sposób w pozostałych szkołach nie będzie problemów typu: są nauczyciele, nie ma uczniów, więc trzeba kogoś zwolnić.
Przepraszam, ale bredzisz...
Jeśli Twoje patrzenie na demografię polega na tym, że trzeba zamykać placówkę najlepszą i ponadrejonową,
gdzie chętnych jest więcej niż miejsc to jest mi przykro. Zresztą niż demograficzny najbardziej jest teraz najbardziej widoczny na uczelniach wyższych, gdzie mocno obniżano progi, a nie w gimnazjach, które jeśli trzymają odpowiedni poziom mogą przebierać w kandydatach. Nie wiem, jak w innych placówkach, ale w Gimnazjum w Białej na pewno nie ma sytuacji, że są nauczyciele, natomiast brak jest uczniów. Wątpię, żeby tak było też w innych polickich placówkach, które muszą przyjąć każdego z ich rejonu.
Gimnazjum w Białej różni się znacząco od "zwykłych" gimnazjów rejonowych to zasadniczy argument. Nie muszę mówić o długoletniej już ścisłej współpracy ze szkołą w Łęknicy (Loeknitz), która umożliwia uczniom nie tylko naukę języka niemieckiego na wysokim poziomie, kontynuowanie nauki w Niemczech, wymianach zagranicznych itd. Wiem, o tym dobrze, bo jestem absolwentem tego gimnazjum. Taką placówkę powinno się mieć w opiece przede wszystkim.
Jak można pisać, że może skupili się na szkołach ponadgimnazjalnych? Przecież w Policach z takich (publicznych) szkół mamy tylko zespół szkół, któremu chciano zabrać dodatkowe godziny.
P.S. Oczywiście nie twierdzę, że inne polickie gimnazja są gorsze - wszystko zależy od uczniów, nauczycieli itd.
P.S. 2 Trzeba mieć też na uwadze, że gimnazja podlegają pod gminę, a zespół szkół pod powiat.