Urodziłam się 7 kwietnia 1981r. w Szczecinie. Od 1981 mieszkam w Policach. W latach 1988 - 1996 r. uczęszczałam do Szkoły Podstawowej nr 8 w Policach. To w tej szkole zrodziła się moja pasja do chemii. Już w szkole podstawowej uczestniczyłam w olimpiadach chemicznych. Od 1996 r. kontynuowałam naukę w XI Liceum Ogólnokształcącym w Szczecinie o profilu ogólnym z poszerzonym językiem angielskim, gdzie również poszerzałam swoją wiedzę w dziedzinie chemii. W 2000 r. otrzymałam indeks Politechniki Szczecińskiej (kierunek Inżynieria Chemiczna i Procesowa).
[...]
Witam serdecznie na forum. Tę informację znamy już z wywiadu z konkurencyjnego portalu, ale dziękujemy za umieszczenie jej w tym miejscu.
Przy okazji pozwolę zdać pytanie czy istnieje jakaś strona www lub inne źródło, gdzie można zapoznać się z Pani programem wyborczym - interesuje mnie coś więcej niźli punkty wymienione w w/w wywiadzie.
Nasuwa mi się też pytanie, które bardziej pasowałoby do wywiadu, ale pozwolę sobie je zdać. Załóżmy, że nie zostanie Pani Burmistrzem Polic - jest taka możliwość. Co wtedy? Czy będzie Pani nadal pracowała na rzecz Polic innymi metodami, jaki jest plan działania polickiego PSL na najbliższe miesiące, lata?
Dziękuję serdecznie i pozdrawiam [:
Zgadzam się z Panem/Panią, program wyborczy wypunktowany nic nie mówi i dlatego może sprawiać wrażenie ogólnikowego. Dlatego poniżej rozszerzę go dopisując mój i całego mojego zepołu plan widzenia wdrożenia takich zadań. Jeśli chodzi Państwu o moje wystąpienie w kablówce, było to pierwsze moje takie wystąpienie dla miasta Polic i nie rozwinęłam swoich myśli do końca za co teraz Państwa przepraszam a następnym razem możecie liczyć, że takiego błędu nie popełnię. Na swoją obronę chciałam tylko powiedzieć, że nie lubię przygotowywać mów tylko po to aby każde moje słowo ubrać w kwiecistą mowę, ponieważ nie oto tutaj chodzi i obiecywać góry złote. Nigdy jeszcze w tej kampani nie wypowiedziałam słowa "obiecuję", ponieważ trzeba przedstawiać realne rzeczy, takie które można i wiem że można zrealizować. Ja za nie długą będę reprezentować ludzi, którzy są naukowcami, znanymi w szeregach na całym świecie i tacy ludzie nauczuli mnie jednego, że trzeba ludziom mówić to co jest realne do zrobienia a nie obiecywać złote góry tylko dlatego, że chociażby one ładnie wyglądają. Nie chcę, też również zawieść moich rodziców i dlatego proszę o nie dodawanie komentarzy odnośnie moich rodziców, ze względu na to, że to był mój wybór a nie ich. To ja jestem kandydatem i to mnie proszę oceniać a nie ich.
1. SOCJAL
- Zwiększenie ilości miejsc w żłobkach oraz wprowadzenie dwuzmianowości, obniżenie opłat stałych za żłobek/przedszkole- jest to odwieczny problem rodziców nie tylko w Policach ale i w całej Polsce. W sołectwach jak i na terenie Polic brakuje żłobków, ale są przedszkola, które również są już przepełnione, dlatego moim zdaniem można przy przedszkolu stworzyć żłobek i co za tym idzie stworzane są automatycznie nowe miejsca pracy. Jeśli chodzi o dwuzmianowość w żłobkach, przedszkolach - rozmawiałam z ludźmi, którzy pracują nie na jedną zmianę (oni również są za takim rozwiązaniem), ale na trzy mają problem z odbiorem dzieci np do godziny 15-17 i muszą angażować w tę sprawę osoby trzecie.
- Zwiększenie dostępności darmowych porad prawnych dla mieszkańców - większości mieszkanców nie stać na porady prawne, dlatego chcemy zaangażować w tę inicjatywę studentów prawa oraz ich profesorów jak i mecenasów - jak mi wiadomo, można stworzyć projekt z kordynowaniem z dofinansowaniem z środków z Uni Europejskiej,
- Darmowe posiłki dla dzieci pochodzących z rodzin najuboższych w szkołach - nie jestem jeszcze matką ale widziałam, dzieci głodne i niedożywienie - współpraca z organizacjami pozasamorządowymi, które mogą wspierać takie akcje
- Zwiększenie pomocy finansowej dla samotnych matek,
- Wspieranie działań na rzecz wzrostu zatrudnienia osób niepełnosprawnych i upośledzonych - Dialog z PFRON. Pamiętajmy o jednym praca dla osoby niepełnosprawnej jest często najlepszą formą rehabilitacji. Daje możliwość nie tylko zdobycia środków do życia, ale także pozwala na codzienny kontakt z ludźmi, a w konsekwencji również na rehabilitację społeczną. Niestety, droga kariery zawodowej w administracji samorządowej jak przyglądam się statystyką , jest dla niepełnosprawnych zamknięta. A jeden uśmiech na twarzy więcej to lepsza motywacja do działania. Dlatego po długich rozmowach z Panem Dariuszem Brzezińskim, który jest osobą niepełnosprawną, dał się namówić na startowanie na radnego do Rady Miasta w Policach, myślę że już odniosłam swój mały sukces. Trzeba umieć ludzi motywować do pracy i działania
2. BEZPIECZEŃSTWO
- Doposażenie Ochotniczej Straży Pożarnej, Zwiększenie ilości kamer na terenie miasta, Doposażenie służb mundurowych - poruszając tą kwestię nie chodzi mi oto aby dać pieniądze do ręki jak ktoś mi kiedyś to zarzucił. Tutaj chodzi mi o bezpieczeństwo człowieka w Policach. Doposażając mundurowych, OSP, stawiam na bezpieczeństwo zwykłego Kowalskiego, na ulicy w środku nocy, w jego domu...
3. SPOŁECZNE
- Popieranie restrukturyzacji Z.Ch.Police prowadzącej do utrzymania i poszerzenia produkcji nie kosztem praconików
- Popieranie stabilizacji pozycji krajowego przemysłu nawozowego, jako konsolidację głównych firm nawozowych w Polsce (Police, Puławy) z silnym kapitałowo podmiotem państwowym powiązanym surowcowo z przemysłem nawozowym (PGNiG)
- Aktywizację działalności Spółki „Infrapark Police” i „Port Morski Police” w kierunku pozyskiwania inwestorów i nowych miejsc pracy
- Otwieranie nowych klubów, kółek zainteresowań dla dzieci i młodzieży w ramach działalności MOK
- Zwiększenie dostępności mieszkań dla młodych ludzi (forma tbs lub spółdzielni)
- Przeniesienie biura ARiMR z Kołbaskowa do Polic
- Zwiększenie nacisku na wykorzystywanie środków z Unii Europejskich z różnych programów ramowych między innymi: na ochronę środowiska i kulturę, itp.
4. INFRASTRUKTURA
- Nowe miejsca parkingowe - współpraca z spółdzielniami,
- Remonty świetlic młodzieżowych i środowiskowych,
- Usprawnienie komunikacji miejskiej w sołectwach.