Ja tez zachecam do tego by nie przesadzać.
Błędem jest wstawianie sprawy G6 w ramy politycznych rozgrywek. Według mojej wiedzy obecnie tocząca się dyskusja o G6 nie odbywa się na linii PO-GRYF, tylko gmina-powiat. I każda ze stron ma wokół tej sprawy jakieś swoje cele i sprawy do załatwienia. O sprawach gminy napisał powyżej Wykidajło. O sprawach powiatu się nie wypowiem bo nie znam dokładnie zagadnienia.
W grę wchodzi całe mnóstwo czynników - dobro uczniów, organizacji szkół, zagrożenia utraty pracy dla nauczycieli, pieniądze, renoma lub perspektywa jej utraty. Oceniam, że kwestia rozgrywania przy tym polityki jest daleko daleko na końcu, za wymienionymi powyżej czynnikami.
Jak wspominałem, toczy się dyskusja. Ogłoszono swoje stanowiska, część z nich, z tego co mi wiadomo, jest już nieaktualna, bo padły nowe propozycje. Trzeba szukać rozwiązania, a na to potrzeba jeszcze trochę czasu. Rozumiem niecierpliwość części forumowiczów ale uważam, że lepiej jeszcze moemnt zaczekać i doczekać się dobrego rozwiązania, niż podejmować decyzje pod nieuzasadniona presją czasu. Bo skoro do rekrutacji mamy jeszcze kilka miesięcy, to czy tydzień lub dwa zwłoki mają istotne znaczenie?
Nawet Pan Grzegorz lojalnie milczy w tej sprawie
Milczę na forum, bo nie jestem stroną w sprawie i nie moją kompetencją jest jej rozstrzyganie. Rozmowa przebiega na linii burmistrz-starosta. Ja swoją opinie i oczekiwanie dotyczące kwestii G6 już wyraziłem.
Pozdrawiam
Grzegorz Ufniarz