A w ramach wzmożonego szukania oszczędności szkole nie wolno handlować posiłkami ze stołówki.
Aha - te 200 tys. to jest 200 zł na ucznia rocznie - i w większości z przyszłorocznego budżetu, do którego dopiero są założenia zaklepane. Z tegorocznego jest jakieś 60 tysięcy.
Remont stołowki i kuchni wykonano za unijne pieniądze, a to wyklucza prowadzenie jakiejkowliek działalności gospodarczej na tym majątku.
Myślę, że problem tkwi w tym, że w tym roku do g6 poszło więcej dzieci niz można było zakładać w roku ubiegłym na etapie planowania budzetu i wysokości subwencji. Część tej subwencji pójdzie do gminy, bo ta większa ilość dzieci, które poszły do g6 w efekcie zniesienia limitu planowana była pierwotnie do szkół gminnych. Czyli subwencja z ostatnich miesięcy 2011 nie trafi do g6 za zwiększona ilością uczniów. Słowem, powiat bedzie musiał odnaleźć dodatkowe pieniądze na dodatkowych uczniów g6 w koncówce roku 2011. I pewnie z tego własnie powodu chcą ciąć godziny dodatkowe.
Jednak od stycznia subwencja za większą ilość uczniów w g6 powinna juz trafic do powiatu wieć środki z cięcia godzin to juz bedzie "górka".
observer
Prawdę mowiąc nie wiedziałem o obwarowaniach DSD.
Jednak nawet w przypadku realizacji koncepcji likwidacji naboru do polskiej części g6, uczniowie trafiający bezpośrednio do Locknitz pozostana więc współpraca z DPG(o ile stanowi warunek do przyznania praw do DSD) zostanie zachowana.
Pytanie - czy szkoła otrzymuje status egzaminatora DSD dla dzieci tylko w wieku gimnazjalnym, czy status ten nie ma ograniczeń wiekowych dla egzaminowanych uczniów?
Na logikę zdaje się, że wiek egzaminowanych osób nie ma znaczenia bo rozumiem, że DSD okresla jakis stopień znajomości języka. Czy zatem zakładać, że zabraknie chętnych w wieku starszym, licealistow na przykład, którzy będą chcieli zmierzyć się z tym egzaminem?
Jesli nie, to na zdrowy rozum, utrzymanie przez szkołę prawa do egzaminowania na poziomie DSD nie jest zależne od tego czy będa polskie klasy w G6.
Nadmieniam ,ze nie znam szczegółów funkcjionowania DSD i jeżeli myle się w swoim rozumowaniu proszę mnie sprostować.
Pozdrawiam