Notice: Undefined index: tapatalk_body_hook in /home/klient.dhosting.pl/wipmedia2/forum/Sources/Load.php(2501) : eval()'d code on line 199
  • Strona główna
  • Szukaj
    •  
  • Zaloguj się
    • Nazwa użytkownika: Hasło:
      Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Autor Wątek: [Ogólne] Chcieliście PO, to macie cz. 5.  (Przeczytany 127795 razy)

Offline Wykidajło

• Weteran
    • http://www.naszepolice.pl
[Ogólne] Chcieliście PO, to macie cz. 5.
« Odpowiedź #135 dnia: Sierpnia 28, 2012, 12:14:25 »
Cytat: "pol"
Cytat: "Wykidajło"
do maksymalizowania korzyści dla ogółu

przetargi na roboty budowlane bez przetargu powinien wygrywać Jerzy Kardziejonek

mdli mnie gdy czytam takie rzeczy

Co tylko dowodzi słuszności tez.

Cytat: "Wojtek Dudek"
Fajnie to brzmi. Tyle że ujdzie w samorządzie, ale w wyborach parlamentarnych będziesz miał 1 posła na 100000 ludzi. I rzeczywistość skrzeczy.

Moja wizja, to ograniczenie liczebności parlamentu do 100 osób i likwidacja Senatu. A wtedy 1 poseł przypadałby nawet na ok. 360 tys. ludzi.

W ostatnich wyborach było 7035 kandydatów na posła. W Twojej wersji: 70 na jedno miejsce. W skrajnym przypadku zwycięzca będzie reprezentował jakieś 6000 z tych 360000. Niecałe 2 proc. społeczeństwa.

To ja poproszę o Twoją interpretację.

Nie da się tego przedstawić jednym zdaniem. W telegraficznym skrócie jest to ograniczenie zakresu uprawnień władzy do niezbędnego minimum, obarczenie władz obowiązkiem tworzenia jasnych i zrozumiałych zasad i norm prawnych, umożliwiających obywatelom zaspokajanie swoich potrzeb oraz  podporządkowanie wszystkich obywateli, w jednakowym stopniu, ustanawianym zasadom i prawu.

Ładne. Szkoda, że nic nie znaczy.

Wystarczy zmienić sposób przeprowadzania przetargów i powoływania komisji przetargowych.

Nie zrozumiałeś. Chodziło mi o to, że z punktu widzenia społeczeństwa jako całości będzie lepiej, jeśli 100 milionów dostanie Kardziejonek a nie ja. Z mojego punktu widzenia oczywiście nie :)
Kłamstwo obiegnie świat nim prawda założy buty.

Offline Wojtek Dudek

• VIP
« Odpowiedź #136 dnia: Sierpnia 28, 2012, 13:40:55 »
W ostatnich wyborach było 7035 kandydatów na posła. W Twojej wersji: 70 na jedno miejsce. W skrajnym przypadku zwycięzca będzie reprezentował jakieś 6000 z tych 360000. Niecałe 2 proc. społeczeństwa.

Nie bierzesz pod uwagę zmian w ordynacji wyborczej. Przy okręgach jednomandatowych partie nie będą miały potrzeby wystawiania po 50 kandydatów na jednej liście, bo odpadnie pozyskiwanie głosów na listę. Zatem i liczba kandydatów znacząco spadnie.

Znaczy! Ale podkresliłem przecież, że jednym zdaniem nie da się tego wyraziście przedstawić.

Nie zrozumiałeś. Chodziło mi o to, że z punktu widzenia społeczeństwa jako całości będzie lepiej, jeśli 100 milionów dostanie Kardziejonek a nie ja. Z mojego punktu widzenia oczywiście nie

Zrozumiałem. Dlatego podkreśliłem konieczność stworzenia i stosowania jasnych i klarownych zasad przetargowych, abyśmy uniknęli takich dylematów.

Offline Daria

• Wielka Gaduła
« Odpowiedź #137 dnia: Sierpnia 28, 2012, 17:04:24 »
W telegraficznym skrócie jest to ograniczenie zakresu uprawnień władzy do niezbędnego minimum, obarczenie władz obowiązkiem tworzenia jasnych i zrozumiałych zasad i norm prawnych, umożliwiających obywatelom zaspokajanie swoich potrzeb oraz  podporządkowanie wszystkich obywateli, w jednakowym stopniu, ustanawianym zasadom i prawu.

Arkadia na Utopii :).
- Znaj i uwzględniaj zdanie innych -

Offline Wojtek Dudek

• VIP
« Odpowiedź #138 dnia: Sierpnia 28, 2012, 17:17:30 »
Cytat: "Daria"
Arkadia na Utopii :) .

Zgadza się! Co nie oznacza jednak, że należy wyzbyć się takich dążeń. :)

Offline Wykidajło

• Weteran
« Odpowiedź #139 dnia: Sierpnia 28, 2012, 18:27:50 »

Nie bierzesz pod uwagę zmian w ordynacji wyborczej. Przy okręgach jednomandatowych partie nie będą miały potrzeby wystawiania po 50 kandydatów na jednej liście, bo odpadnie pozyskiwanie głosów na listę. Zatem i liczba kandydatów znacząco spadnie.

Raczej znacząco wzrośnie liczba partii. Wodzów ci u nas dostatek.

Znaczy! Ale podkresliłem przecież, że jednym zdaniem nie da się tego wyraziście przedstawić.

Znaczy wszystko, znaczy co innego dla każdego. Czyli nic.

Nie zrozumiałeś. Chodziło mi o to, że z punktu widzenia społeczeństwa jako całości będzie lepiej, jeśli 100 milionów dostanie Kardziejonek a nie ja. Z mojego punktu widzenia oczywiście nie

Zrozumiałem. Dlatego podkreśliłem konieczność stworzenia i stosowania jasnych i klarownych zasad przetargowych, abyśmy uniknęli takich dylematów.

Ale mnie obchodzi pożytek z tych 100 milionów, a nie społeczna sprawiedliwość, której efektem będzie przekazanie ich Józkowi spod Oskara (bo akurat jego kolej), żeby sobie kupił pociąg mamrotów.

Offline Daria

• Wielka Gaduła
« Odpowiedź #140 dnia: Sierpnia 28, 2012, 18:33:36 »
Arkadia na Utopii :) .

Zgadza się! Co nie oznacza jednak, że należy wyzbyć się takich dążeń. :)

Ok., kierunek dobry.

W najgorszym przypadku mógłbym zaakceptować Sejm liczący 379 posłów, ale Senat bez zmian – do likwidacji.

Dlaczego 379? Lubię okrągłe liczby. Co do izby przetrwania - zgoda.
- Znaj i uwzględniaj zdanie innych -

Offline pol

• VIP
« Odpowiedź #141 dnia: Sierpnia 28, 2012, 19:05:39 »
Halo! Ale żeście się rozmarzyli. Koniec wakacji. Wracać na ziemię. Chcieliście PO to macie. :lol2:

Offline Wojtek Dudek

• VIP
« Odpowiedź #142 dnia: Sierpnia 28, 2012, 20:10:58 »
Dlaczego 379? Lubię okrągłe liczby. Co do izby przetrwania - zgoda.

Liczba 379 wynika z pewnego uproszczenia podziału Polski na okręgi wyborcze. Tyle jest w kraju powiatów, łącznie z miastami na prawach powiatu. Wg mnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby każdy powiat stał się automatycznie okręgiem wyborczym.

Cytat: "pol"
Ale żeście się rozmarzyli.

Marzenia bywają często inspiracją dla późniejszych wielkich osiagnięć... :)

sekator

• Gość
« Odpowiedź #143 dnia: Sierpnia 28, 2012, 20:37:42 »
A teraz coś z zupełnie innej beczki, czyli Szymon Majewski wyautowany i głębokie wyznanie dyrektora programowego TVN na temat widzów stacji:

http://wpolityce.pl/wydarzenia/34543-edward-miszczak-dyrektor-tvn-szczerze-przyznaje-ze-w-stacji-nie-wolno-smiac-sie-z-platformy-lemingi-tego-nie-chca

pozdrawiam sekator

Offline Wykidajło

• Weteran
« Odpowiedź #144 dnia: Sierpnia 29, 2012, 16:54:01 »
Och, zapewne przytuli go oficjalny (od paru dni) organ prasowy PiS, czyli sakiewiczówka. Prawdziwy dramat to będzie, jak tąpnie w pisowskich biznesach, co się (nomen omen?) SKOK nazywają. Jak ktoś chce wiedzieć więcej, to polecam świetny tekst Bianki Mikołajewskiej w dzisiejszej Polityce.

Offline Afgan2402

• Gaduła
« Odpowiedź #145 dnia: Sierpnia 29, 2012, 18:05:51 »
To kiedy cyngle z czerskiej czy "apolitycznej" Polityki nazwa Majewskiego pisowskim faszysta?

Podobna sprawa byla z Januszem Rewinskim, ktory z "dnia na dzien"stal sie aktorem slabym i ktorego nikt nie chcial ogladac :lol2:
A przyczyna tego bylo, wiadomo co....
Jednoczesnie Rewinski dostaje prace w duzej kampani reklamowej,gdzie zatrudnia sie i placi duze pieniadze, tylko osobom maloatrakcyjnym i niepopularnym  :crazy:
PO,tylko dla idiotów.

sekator

• Gość
« Odpowiedź #146 dnia: Sierpnia 29, 2012, 20:03:35 »
http://wpolityce.pl/wydarzenia/6266-mocny-wywiad-pawla-kukiza-o-smolensku-o-platformie-i-propagandzie-sukcesu-pozbylem-sie-zludzen-co-do-platformy

Paweł Kukiz też przejrzał na oczy. Lepiej późno niż wcale.

Prawdziwy dramat to będzie, jak tąpnie w pisowskich biznesach

Tąpnie, tylko zatrudnijcie Piterę. Za pół miliona złotych znajdzie wam coś w rodzaju dorsza za 8 zł.. :rotfl:
Resztę załatwi Józef Bąk przy pomocy tatusia i swojego byłego pracodawcy. Dzięki nim, ostatnie, polskie instytucje finansowe padną, a kasę naiwnych Polaczków przetransferuje się samolotami  do Hamburga. Michał, o sorry, Józef to przecież specjalista od transportu lotniczego i takie numery załatwia od ręki.

Offline solar

• Gaduła
« Odpowiedź #147 dnia: Sierpnia 29, 2012, 21:55:03 »
Cytat: "sekator"
Dzięki nim, ostatnie, polskie instytucje finansowe padną, a kasę naiwnych Polaczków przetransferuje się samolotami do Hamburga.

O żesz ty...  To już teraz wiemy dlaczego (jak informowano w prasie), Józef Bąk osobiście przyczynił się do aresztowania ostatniego samolotu OLT    :crazy:

Offline DEtonator

• Stara Gwardia
  • Senatorze, Stanisławie, Staszku...
« Odpowiedź #148 dnia: Sierpnia 29, 2012, 21:57:37 »
Skoro sytuacja jest tak patowa, jak uważacie, to dlaczego Jarosław "nie będę premierem" Kaczyński ze swoimi przydupasami, zamierza tak mocno pchać się jesienią do koryta? Rozsądny człowiek uciekałby tam gdzie pieprz rośnie... Dla mnie są to szczyty hipokryzji.

sekator

• Gość
« Odpowiedź #149 dnia: Sierpnia 29, 2012, 22:12:23 »
Cytat: "solar"
To już teraz wiemy dlaczego (jak informowano w prasie), Józef Bąk osobiście przyczynił się do aresztowania ostatniego samolotu OLT

http://praca.wp.pl/title,Ma-auto-dzieki-pracy-dla-Marcina-P,wid,14880375,wiadomosc.html

Cuda, panie, cuda.....

Jak widzę w dziale ,,polityka" skończyła się demokracja, wraz z odejściem Kuby. Drżyjcie wredni Kaczyści i inni wrogowie Słońca Peru. W zamian za to zwolennicy Donalda mogą mu ,,pucować" bez obawy, że ktoś ich będzie kontrował w dyskusji. Zawsze można przecież ,,wyciąć"wypowiedz takiego delikwenta.
By żyło się lepiej... :jupi: