Notice: Undefined index: tapatalk_body_hook in /home/klient.dhosting.pl/wipmedia2/forum/Sources/Load.php(2501) : eval()'d code on line 199
  • Strona główna
  • Szukaj
    •  
  • Zaloguj się
    • Nazwa użytkownika: Hasło:
      Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Autor Wątek: [Ogólne] Chcieliście PO, to macie cz. 5.  (Przeczytany 110496 razy)

Offline pol

• VIP
[Ogólne] Chcieliście PO, to macie cz. 5.
« Odpowiedź #120 dnia: Sierpnia 26, 2012, 20:34:11 »
Cytat: "Kilofownikownia"
Tusk (czy ktokolwiek z obecnie rządzących)  nie jest moim idolem.

Czyżby nadeszły wątpliwości. ;D
Cytat: "Daria"
A co powiecie na to:

http://wiadomosci.dzienni...nad-12-lat.html

Daria, no jak to co: wina Tuska i PO

Nie. W momencie skazania tego pana rządziło SLD. :rotfl:

Offline Kilofownikownia

• VIP
  • Kilo Kilofa
« Odpowiedź #121 dnia: Sierpnia 26, 2012, 20:42:33 »
Cytat: "pol"

Czyżby nadeszły wątpliwości. ;D

Nie, czemu? Politycy nigdy nie byli moimi idolami. Zresztą obecnie to nie mam żadnych idoli.

Offline Wykidajło

• Weteran
    • http://www.naszepolice.pl
« Odpowiedź #122 dnia: Sierpnia 27, 2012, 10:49:05 »
Cytat: "Wojtek Dudek"
Cytat: "MBtech"
... w Polsce musi się wykrystalizować partia oparta na prawdzie i uczciwości, pozbawiona sekciarskich zapędów, jak długo na to poczekamy? Bóg jeden raczy wiedzieć.

Ja uważam - drogi kolego! - że w naszym kraju taka partia nigdy nie powstanie.

Powstanie, Wojtku. Tylko musi minąć czas wybryków natury: partii, które deklarują, że ich celem nie jest zdobycie władzy.
Kłamstwo obiegnie świat nim prawda założy buty.

Offline Daria

• Wielka Gaduła
« Odpowiedź #123 dnia: Sierpnia 27, 2012, 11:31:32 »

A co powiecie na to:

Daria, no jak to co: wina Tuska i PO

Nie. W momencie skazania tego pana rządziło SLD. :rotfl:

A w czasie gdy siedział za kratkami PIS mu nie pomógł.
- Znaj i uwzględniaj zdanie innych -

Offline Wojtek Dudek

• VIP
« Odpowiedź #124 dnia: Sierpnia 27, 2012, 12:43:49 »
Cytat: "Wykidajło"
Powstanie, Wojtku. Tylko musi minąć czas wybryków natury: partii, które deklarują, że ich celem nie jest zdobycie władzy.

Bardzo bym chciał, aby racja była po Twojej stronie. Obawiam się jednak, że ten czas nigdy nie ustanie a jeżeli nawet ustanie w sensie celu, to pozostają jeszcze inne i nie mniej ważne wybryki. Jednym z nich jest chociażby zdolność sprawowania tej władzy w imieniu i dla dobra ....... i nie chodzi tu tylko o dobro własne i kolesi!

Offline Wykidajło

• Weteran
« Odpowiedź #125 dnia: Sierpnia 27, 2012, 15:22:03 »
Jednym z nich jest chociażby zdolność sprawowania tej władzy w imieniu i dla dobra ....... i nie chodzi tu tylko o dobro własne i kolesi!

I tu jest pies pogrzebany. "W imieniu i dla dobra" - to mieliśmy przez 44 lata. Wolę, jeśli rządzący mają świadomość, że dobro ich i kolesi zależy od tego, jak dobrze jest tej całej reszcie. Na nasze nieszczęście obecny układ sceny politycznej tego nie wymusza.

Offline pol

• VIP
« Odpowiedź #126 dnia: Sierpnia 27, 2012, 15:32:32 »
Czy mi się wydaje? Czy naprawdę większość na tym forum powoli zauważa główny cel rządzących: „by żyło się lepiej kolesiom”? :money:

Offline Wojtek Dudek

• VIP
« Odpowiedź #127 dnia: Sierpnia 27, 2012, 16:19:52 »
I tu jest pies pogrzebany. "W imieniu i dla dobra" - to mieliśmy przez 44 lata.

Przez 44 lata (z tego co ja pamiętam) to mieliśmy: „w imieniu partii i dla dobra ludu pracującego!” Nie mówiąc już o tym, że było to tak samo puste hasło, jak dzisiejsze „wybryki”. Zaś ja wolałbym, aby było w imieniu wyborców i dla dobra powszechnego. No i oczywiście, aby nie ograniczano się tylko do głoszenia haseł! Ale aby tak mogło być trzeba by wiele zmienić. A chętnych do takich zmian policzyć można na palcach, dlatego ja się nie łudzę tym, że kiedyś „wybryki” odejdą w zapomnienie. Tym bardziej, że większości społeczeństwa też nie specjalnie na tym zależy.

Offline pol

• VIP
« Odpowiedź #128 dnia: Sierpnia 27, 2012, 17:55:20 »
pol napisał/a:           

Daria napisał/a:           A co powiecie na to:

Kilofownikownia napisał/a:           Daria, no jak to co: wina Tuska i PO    

Nie. W momencie skazania tego pana rządziło SLD.     

A w czasie gdy siedział za kratkami PIS mu nie pomógł.

za PIS siedział tylko 2 lata a za PO aż 6 lat ;D

Ja nie jestem wcale za PIS, ale najgorsze dla mnie co może być w polityce to kolesiostwo PO

Offline solar

• Gaduła
« Odpowiedź #129 dnia: Sierpnia 27, 2012, 18:25:17 »
ale najgorsze dla mnie co może być w polityce to kolesiostwo PO

A kolesiostwo PiS, SLD czy PSL to niby lepsze ? Chyba że wierzysz, że go nie było.
Bo ja w takie cuda nie wierzę.  :lol2:
_

Offline Wykidajło

• Weteran
« Odpowiedź #130 dnia: Sierpnia 27, 2012, 19:47:37 »
ja wolałbym, aby było w imieniu wyborców i dla dobra powszechnego.

Ale tak się nie da, bo to sprzeczne wewnętrznie. Chyba że wszyscy głosują na jedną partię :)
Dobro powszechne nie istnieje.

Offline Wojtek Dudek

• VIP
« Odpowiedź #131 dnia: Sierpnia 27, 2012, 23:26:39 »
Ale tak się nie da, bo to sprzeczne wewnętrznie. Chyba że wszyscy głosują na jedną partię :)

Na pierwszy rzut oka tak może się wydawać, ale kiedy głębiej się na tym zastanowimy, to wtedy ta sprzeczność zanika.
Głosowanie na jedną z partii to jeden z warunków wiodący do celu, ale nie jedyny. Osobiście wolałbym głosować na ludzi w okręgach jednomandatowych, nie na partie.

Istnieje, istnieje! Może nie w idealistycznej postaci, ale istnieje. Kwestią jest tylko to, jak te pojęcie interpretujemy - oczywiście w odniesieniu do efektów sprawowania władzy.

Offline Wykidajło

• Weteran
« Odpowiedź #132 dnia: Sierpnia 28, 2012, 07:07:18 »
Osobiście wolałbym głosować na ludzi w okręgach jednomandatowych, nie na partie.

Fajnie to brzmi. Tyle że ujdzie w samorządzie, ale w wyborach parlamentarnych będziesz miał 1 posła na 100000 ludzi. I rzeczywistość skrzeczy.

Istnieje, istnieje! Może nie w idealistycznej postaci, ale istnieje. Kwestią jest tylko to, jak te pojęcie interpretujemy - oczywiście w odniesieniu do efektów sprawowania władzy.

To ja poproszę o Twoją interpretację. Bo jeżeli sprowadzimy je do maksymalizowania korzyści dla ogółu, to się okaże, że w naszych pięknych Policach przetargi na roboty budowlane bez przetargu powinien wygrywać Jerzy Kardziejonek, a nie Ty czy ja. Bo my w najlepszym razie umiemy mnożyć kasę, a on mnoży kasę i dokłada produkty.

Offline pol

• VIP
« Odpowiedź #133 dnia: Sierpnia 28, 2012, 08:58:42 »
do maksymalizowania korzyści dla ogółu

przetargi na roboty budowlane bez przetargu powinien wygrywać Jerzy Kardziejonek

mdli mnie gdy czytam takie rzeczy

Offline Wojtek Dudek

• VIP
« Odpowiedź #134 dnia: Sierpnia 28, 2012, 11:45:26 »
Fajnie to brzmi. Tyle że ujdzie w samorządzie, ale w wyborach parlamentarnych będziesz miał 1 posła na 100000 ludzi. I rzeczywistość skrzeczy.

Moja wizja, to ograniczenie liczebności parlamentu do 100 osób i likwidacja Senatu. A wtedy 1 poseł przypadałby nawet na ok. 360 tys. ludzi. W najgorszym przypadku mógłbym zaakceptować Sejm liczący 379 posłów, ale Senat bez zmian – do likwidacji. I według mnie - nic w tym by nie skrzeczało. Wręcz przeciwnie! Mechanizm zacząłby pracować sprawniej.

To ja poproszę o Twoją interpretację.

Nie da się tego przedstawić jednym zdaniem. W telegraficznym skrócie jest to ograniczenie zakresu uprawnień władzy do niezbędnego minimum, obarczenie władz obowiązkiem tworzenia jasnych i zrozumiałych zasad i norm prawnych, umożliwiających obywatelom zaspokajanie swoich potrzeb oraz  podporządkowanie wszystkich obywateli, w jednakowym stopniu, ustanawianym zasadom i prawu.

Bo jeżeli sprowadzimy je do maksymalizowania korzyści dla ogółu, to się okaże, że w naszych pięknych Policach przetargi na roboty budowlane bez przetargu powinien wygrywać Jerzy Kardziejonek, a nie Ty czy ja. Bo my w najlepszym razie umiemy mnożyć kasę, a on mnoży kasę i dokłada produkty.

Możliwości i wielkość osiąganych korzyści, to indywidualna sprawa każdego przedsiębiorczego obywatela. Władza nie powinna tego regulować, a tym bardziej nie powinna nikomu pomagać w maksymalizowaniu tych korzyści kosztem innych podmiotów.
A jeżeli chodzi o przetargi? No cóż. Wystarczy, aby władza ustanawiała jasne i czytelne zasady przetargowe i ściśle ich przestrzegała, a w przypadku ich naruszania, aby winni ponosili odpowiedzialność prawną i finansową. To wcale nie jest takie trudne do osiągnięcia. Wystarczy zmienić sposób przeprowadzania przetargów i powoływania komisji przetargowych.