Notice: Undefined index: tapatalk_body_hook in /home/klient.dhosting.pl/wipmedia2/forum/Sources/Load.php(2501) : eval()'d code on line 199
  • Strona główna
  • Szukaj
    •  
  • Zaloguj się
    • Nazwa użytkownika: Hasło:
      Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Autor Wątek: Wiejskie jadło w Policach.Czy to się moze udać?  (Przeczytany 50516 razy)

wiejskiejadlo

  • Gość
Wiejskie jadło w Policach.Czy to się moze udać?
« dnia: Sierpnia 18, 2011, 20:54:51 »
Kochani wracam się do Was jako do ekspertów. Chciałem się zapytac co sądzicie o otwarciu w Policach punktu ze sprzedazą typowo wiejskich produktów .Wędzonych szynek , baleronów, kiełbas, kaszanek ect. Produkty te były by w 100 % naturalne bez konserwantów. zawsze świeże. Asortyment obejmował by równiez mleko , twarogi, kiszonki, wędzone ryby , przetwory owocowe. Prosze o udielenie porad w tym zakresie.

azbestpolice

  • Gość
Wiejskie jadło w Policach.Czy to się moze udać?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 18, 2011, 20:58:58 »
Ja jestem jak najbardziej za

Offline grubcia1982

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 339
    • Zobacz profil
Wiejskie jadło w Policach.Czy to się moze udać?
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 18, 2011, 21:21:39 »
Trudno przewidzieć... Myślę, że wszystko zależałoby od cen. Jeśli byłyby przystępne- myślę, że nie byłoby kłopotu z klientami. Sama bym coś od czasu do czasu kupiła.
"Gafę popełnić jest wybaczalnym nietaktem. Ignorancja, to gafa nabyta i pielęgnowana"

Offline DJK

  • Rozpisuje się
  • *****
  • Wiadomości: 101
    • Zobacz profil
Wiejskie jadło w Policach.Czy to się moze udać?
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 18, 2011, 21:39:00 »
No właśnie, zależy od cen. Jakby były znośne, a towar naprawdę dobry i świeży to tak.

Offline DEtonator

  • Stara Gwardia
  • **********
  • Wiadomości: 4697
  • Płeć: Mężczyzna
  • Senatorze, Stanisławie, Staszku...
    • Zobacz profil
Wiejskie jadło w Policach.Czy to się moze udać?
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 18, 2011, 21:43:14 »
W Bohunie na ryneczku mają część takiego towaru w ofercie, ale ceny są kosmiczne, trochę większe zakupy i 250 zł nima... Smak za to jest super, prawie taki sam, jak kiedyś u mojego dziadka, który wszystko robił i wędził sam. :) Jeżeli jakość będzie ok i ceny w miarę przystępne, to taki punkt jak najbardziej się przyda, szczególnie w okresach przedświątecznych, czy komunijnych, a i na stół imieninowy niejedni gospodarze położą takie rarytasy.

Offline Król podziemia

  • Wielka Gaduła
  • *******
  • Wiadomości: 899
    • Zobacz profil
Wiejskie jadło w Policach.Czy to się moze udać?
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 18, 2011, 22:21:39 »
Cytat: "DJK"
No właśnie, zależy od cen. Jakby były znośne, a towar naprawdę dobry i świeży to tak.

Takie wyroby muszą być drogie,jeżeli je zaliczymy do żywności zdrowej,bez ulepszaczy i całej tablicy Mendelejewa.Nie oszukujmy się że takie wyroby będą w cenie tych obecnych.
" Puste worki nadyma wiatr, bezmyślnych ludzi - próżność " 

         -Sokrates-

Offline Marek4614

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 367
    • Zobacz profil
Wiejskie jadło w Policach.Czy to się moze udać?
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 18, 2011, 22:30:21 »
Jestem ZA !!!
 Chętnie spróbuję wreszcie wiejskiego masełka czy innych Rarytasów ;D z Wiejskiego Jadła ;)))

Beobachter

  • Gość
Wiejskie jadło w Policach.Czy to się moze udać?
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 18, 2011, 23:06:37 »
Pomysł wydaje się być przedni, ale... oczywiście: ceny. Oprócz tego, przy projektowaniu struktury oferty, zwróciłbym uwagę na rzeczy rzadko spotykane, niemal nieosiągalne, a nie na mięso i wędliny. Te, owszem, w małych ilościach w ciągłej sprzedaży, zwiększona podaż w okresach przedświątecznych i n. karnawale. Już z komuniami i weselami tak prosto nie jest, bo królują kompleksowe usługi renomowanych lokali.
A jeśli chodzi o "domowe" wyroby, np. wędliniarskie? Zauważ, że luksusową ofertę ma policki "Oscar" (ceny odpowiednie, ale ma), w Szczecinie jest kilka sklepów z tego typu towarem. Tu bym wielkich zysków nie przewidywał, bo ekonomia górą.
Co natomiast jest marzeniem? Wiejskie masło, wiejski ser (biały, twardy), wiejski chleb na zakwasie (taki "zjadliwy" przez tydzień), wiejski smalec, prawdziwe jajka i prawdziwe wiejskie warzywa. Obecnie - szczególnie pomidory. Ale też dobra cebula, polski (!) czosnek (wcale nie jest łatwy do kupienia), parę odmian roślin strączkowych (groch, fasola, bób) itp. frykasy. Aha i wiejskie mleko, śmietana, twaróg.
Jakbyś rzeczywiście coś takiego zapewnił (bez żadnych tam epitetów: ekologiczne, zdrowa żywność itd.) po prostu prawdziwe jedzenie - ja np. gotów byłbym raz na tydzień zamawiać stałą listę produktów. Tak, aby jak najmniej Ci się mogło zepsuć. Tak, jak siebie szacuję - masz ode mnie w tygodniu co najmniej dwie stówy. Co najmniej, bo zrób jeszcze dobre kiszonki i inne smakołyki - będzie więcej. Może to nie byłby taki kiepski pomysł: zaopatrzenie na zamówienie. Coś na wzór: "baby ze wsi", znanej z PRL.
Gdybyś też objął ofertą produkty sezonowe (np. świąteczne), w rodzaju pierogów, kołdunów (!), uszek, barszczu z prawdziwego zdarzenia (czerwony i biały), rzetelnego bigosu itd. - na pewno masz powodzenie. Dodaj do tego wypieki (ale prawdziwe, bez wskazywania palcem nieprawdziwych) - za dobry makowiec, ciasto drożdżowe z kruszonką i inne tradycyjne słodkości - wielu da wiele.
Sumując: uciekałbym od dominanty mięsno-wędlinowej, wchodząc w niszę ww., przez nikogo nie obsługiwaną. Nawet prawdziwe kwaśne mleko bym nabył, po co mi kefir lub jogurt.
Przekalkuluj, przemyśl, myślę, że to cenna inicjatywa. Jeśli zaczniesz - to Ci pomogę, np. darmową reklamą.

Offline planeta

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 258
    • Zobacz profil
Wiejskie jadło w Policach.Czy to się moze udać?
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 18, 2011, 23:06:38 »
Ja jak mam czas to sama robię szynkę:) Ale całkiem fajny pomysł- o ile oczywiście kilogram takiej szynki, czy innych rzeczy nie będzie kosztował 40 złotych:) jeżeli będą przystępne ceny, to myślę, że taki interes by się tu utrzymał.

Offline Storczyk

  • Wielka Gaduła
  • *******
  • Wiadomości: 689
    • Zobacz profil
Wiejskie jadło w Policach.Czy to się moze udać?
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 19, 2011, 07:40:04 »
Kilogram dobrej szynki bez ulepszaczy kosztuje w granicach 35-40zł taka jest prawda .Ale ja bym chętnie skorzystała z oferty takiego sklepu.To całkiem inaczej smakuje,wole pół kilograma takiej niż 2 kg konserwantów nie wspomnę o prawdziwej kaszance czy salcesonie.A świeży nabiał marzenie :chef: Ja się pod tym podpisuje :jupi: Też chętnie raz w tygodniu listę zostawię  i parę setek zostawię .A świeża cielęcina lub wieprzowina też od chłopa ma inny smak bo inne pasze.O kiszonkach i warzywach nie wspomnę.Och rozmarzyłam się,ale tak w jednym miejscu zrobić takie zakupy  to byłby cud.

Offline DJK

  • Rozpisuje się
  • *****
  • Wiadomości: 101
    • Zobacz profil
Wiejskie jadło w Policach.Czy to się moze udać?
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 19, 2011, 11:14:01 »
Cytat: "Król podziemia"
Cytat: "DJK"
No właśnie, zależy od cen. Jakby były znośne, a towar naprawdę dobry i świeży to tak.

Takie wyroby muszą być drogie,jeżeli je zaliczymy do żywności zdrowej,bez ulepszaczy i całej tablicy Mendelejewa.Nie oszukujmy się że takie wyroby będą w cenie tych obecnych.


Jasne, chodziło mi bardziej o porównywalność cen do innych tego rodzaju wyrobów w innych sklepach.

Ja bardzo chętnie widziałabym w takim sklepie oprócz wędlin, jajek, warzyw świeże kozie mleko i wyroby z koziego mleka, żytnie razowe makarony, chleb na zakwasie, słodycze, soki z warzyw i owoców.

Offline DEtonator

  • Stara Gwardia
  • **********
  • Wiadomości: 4697
  • Płeć: Mężczyzna
  • Senatorze, Stanisławie, Staszku...
    • Zobacz profil
Wiejskie jadło w Policach.Czy to się moze udać?
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 19, 2011, 13:08:01 »
Cytat: "Dr.Kafar"
tylko jak aktualnie wygląda kwestia sprzedaży wyrobów własnej produkcji? Sanepid itp.?


Z tym nie ma wiekszego problemu, znam goscia w okolicach Szosy Polskiej, ktory ma wlasna mala masarnie i wedzarnie, wszystko robi sam i sprzedaje swoje wyroby niewielkiej grupie swoich stalych klientow, wszystko legal, z paragonem. Oczywiscie pomieszczenia w ktorych produkuje sa bardzo czyste i pewnie podlegaja regularnej kontroli.

P.S. Popatrzcie co znalazlem: http://www.wedzarnia.com.pl/

Beobachter

  • Gość
Wiejskie jadło w Policach.Czy to się moze udać?
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 19, 2011, 18:05:38 »
A ja myślę, po przeczytaniu wszystkich postów, że możemy rozważyć założenie spółdzielni: "Wiejskie jadło". Nieprawdaż? Kto wie, czy to nie byłby dobry pomysł?

Beobachter

  • Gość
Wiejskie jadło w Policach.Czy to się moze udać?
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 19, 2011, 18:22:36 »
No to skrzyknijmy spotkanie, będzie miłe, sporo mądrych forumowiczów, spotkajmy się i pogadajmy o tej inicjatywie. Np. w Klubie Nauczyciela. Nie zapominając o prekursorze. Był, zaczął wątek, zaginął. Niemniej - bez niego - też cokolwiek zdołamy zdziałać. Do roboty Zacni Państwo! Czemu nie?

wiejskiejadlo

  • Gość
Wiejskie jadło w Policach.Czy to się moze udać?
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 19, 2011, 18:57:46 »
Prekursor nie zaginął tylko zaczął szukać odpowiedniego punktu. Jestem za spotkaniem .Dziękuje wan za komentarze i dobre rady