Notice: Undefined index: tapatalk_body_hook in /home/klient.dhosting.pl/wipmedia2/forum/Sources/Load.php(2501) : eval()'d code on line 199
  • Strona główna
  • Szukaj
    •  
  • Zaloguj się
    • Nazwa użytkownika: Hasło:
      Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Autor Wątek: Wiejskie jadło w Policach.Czy to się moze udać?  (Przeczytany 50517 razy)

Offline Storczyk

  • Wielka Gaduła
  • *******
  • Wiadomości: 689
    • Zobacz profil
Wiejskie jadło w Policach.Czy to się moze udać?
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpnia 21, 2011, 19:46:20 »
Cytat: "ZPL-168XX"
Wiec proszę Cie napisz mi czy robisz tam zakupy??Jesli tak to jak czesto???
Regularnie raz ,dwa razy w tygodniu zostawiam tam jednorazowo ok 200zł .

Beobachter

  • Gość
Wiejskie jadło w Policach.Czy to się moze udać?
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpnia 21, 2011, 20:21:44 »
Coś Wam wyjawię. Jest pewien sklep w Szczecinie, który nigdzie się nie reklamuje, a kolejki stoją nawet na ulicy. To sklep Akademii Rolniczej. Własna produkcja, modelowa. Towar, mimo, że przemysłowy, więcej niż wyśmienity. Bo są to wyroby popisowe (ćwiczenia, egzaminy), wg najlepszych receptur. Ceny - deczko wyższe. Ale tylko "deczko" - jakieś 10 do 20 % w stosunku do ogólnie znanych. Gdzie to jest? Nie chcę większych kolejek, odpowiem na privie.

Offline DEtonator

  • Stara Gwardia
  • **********
  • Wiadomości: 4697
  • Płeć: Mężczyzna
  • Senatorze, Stanisławie, Staszku...
    • Zobacz profil
Wiejskie jadło w Policach.Czy to się moze udać?
« Odpowiedź #32 dnia: Sierpnia 21, 2011, 21:24:08 »
Cytat: "Beobachter"
Gdzie to jest? Nie chcę większych kolejek, odpowiem na privie.


Myślę, że większość osób wie, gdzie to jest, ja o tym sklepie słyszałem już co najmniej z 5 źródeł. Wyroby mają bardzo smaczne, jednak różnie to bywa z ilością, często najlepsze rarytasy rozchodzą się w ekspresowym tempie i szansa na ich nabycie jest bardzo mała.

Beobachter

  • Gość
Wiejskie jadło w Policach.Czy to się moze udać?
« Odpowiedź #33 dnia: Sierpnia 21, 2011, 21:32:19 »
Masz rację, a jednocześnie potwierdzasz, że nie ma to jak poczta pantoflowa. Jednak gdyby w Policach ktoś się na coś podobnego odważył - pomógłbym - "dla idei". Bo, u licha, czemu nie mamy sobie pomagać? Zwłaszcza kiedy ktoś zechce działać poza naszą dziedziną? Ja cokolwiek mogę, Wy, cokolwiek możecie, pomóżmy rozwinąć korzystny biznes chcącemu. Tak to widzę.

Offline DEtonator

  • Stara Gwardia
  • **********
  • Wiadomości: 4697
  • Płeć: Mężczyzna
  • Senatorze, Stanisławie, Staszku...
    • Zobacz profil
Wiejskie jadło w Policach.Czy to się moze udać?
« Odpowiedź #34 dnia: Sierpnia 21, 2011, 21:53:45 »
Pomysł jest bardzo ciekawy, jednak z realizacją tego "projektu" :) może być nieco gorzej. Przyznam, że możliwość nabycia dobrego, zdrowego, tradycyjnego polskiego jedzenia, szczególnie w okresie przedświątecznym, była by opcją co najmniej rewelacyjną. Ja jestem zbyt daleko, by móc cokolwiek pomóc w tym temacie, jednak uważam, że inicjatywa warta jest zachodu, nawet dlatego, by zachować tradycję oryginalności takich produktów.

Beobachter

  • Gość
Wiejskie jadło w Policach.Czy to się moze udać?
« Odpowiedź #35 dnia: Sierpnia 21, 2011, 21:57:52 »
No to niech ostatnie słowo ma projektodawca inicjatywy...

Offline Agnes_1976

  • Rozpisuje się
  • *****
  • Wiadomości: 161
    • Zobacz profil
Wiejskie jadło w Policach.Czy to się moze udać?
« Odpowiedź #36 dnia: Sierpnia 22, 2011, 09:00:52 »
Ostatnio byłam na wsi na Lubelszczyźnie, hmmm pyszny biały ser, kiełbasy własnego wyrobu, różowy karczek (u nas karkówka) na grilla... Naprawdę, same pyszności i jestem za takim sklepem ze zdrową swojskiego wyrobu żywnością.
Pisanie nie polega jedynie na wyrażaniu myśli

b.b.

  • Gość
Wiejskie jadło w Policach.Czy to się moze udać?
« Odpowiedź #37 dnia: Sierpnia 22, 2011, 09:23:48 »
Cytat: "Dr.Kafar"
Cytat: "Beobachter"
Zaczynamy w poniedziałek, zamykamy w środę, odbieramy w sobotę. Jak się chce, a towar będzie dobry - wszystko da się zrobić.


Dalej uważam, że na produkcje tego typu jadła, trzeba mieć pomieszczenie i to z odbiorem sanepidu, bardzo wątpię aby przeszła sprzedaż jadła produkowanego w domu. Wydaje mi się, że Polskie prawo na to nie pozwala -

Rolnicy mają dużo ułatwień w tym zakresie. Nawet paragonu nie muszą wystawiać...

Offline Wykidajło

  • Weteran
  • *********
  • Wiadomości: 2610
    • Zobacz profil
    • http://www.naszepolice.pl
Wiejskie jadło w Policach.Czy to się moze udać?
« Odpowiedź #38 dnia: Sierpnia 22, 2011, 12:45:07 »
Cytat: "Dr.Kafar"
Co do chlebów - nieopłacalny biznes, zysk na bochenku to 10 groszy, szkoda zachodu.

Po pierwsze - powiedz to piekarzom. Po drugie - komu szkoda, tego strata.
Cytat: "Dr.Kafar"
W przypadku tego typu biznesu, nie działa zasada zarabiania na obrocie - czyli ceny trzeba śrubować.

Działa, tylko zależność nie jest liniowa (zresztą nigdzie nie jest). A ceny trzeba wypośrodkowywać. Odpowiednią regułę podał Beobachter: "dużo lepsze, trochę droższe".

Cytat: "Dr.Kafar"
Bo zarabiać na własnej działalności 2-3k na czysto, to lepiej siedzieć na bezrobotnym,

A tym tekstem definitywnie mnie przekonałeś, że głosowania na Nową Prawicę nie warto nawet rozważać.


Podsumowując: mam nadzieję, że coś się z tego pomysłu urodzi, niezależnie od tego, czy będzie to sklep z wiejskim jedzeniem (prawdziwym, a nie certyfikowanym), spółdzielnia czy tylko klub smakosza.
W ramach badania rynku dla zainteresowanego: na wprowadzenie na stałe do jadłospisu szynki po 50 zł/kg mnie nie stać, kupię okazyjnie. Takiej po 100 zł/kg nie kupię w ogóle, sam sobie uwędzę. Natomiast przy cenie rzędu 30 zł/kg całkowicie zrezygnuję na jej rzecz z wyrobów wędlinopodobnych.
Prawdziwy chleb na zakwasie po 4-5 zł za kilogramowy bochenek będę kupował zamiast codziennego (ok. 2 zł bochenek, mniejszy), po 6-8 zł kupię raz w tygodniu albo rzadziej (innym razem kupię zwykły, jeszcze innym - sam upiekę).
Kłamstwo obiegnie świat nim prawda założy buty.

wiejskiejadlo

  • Gość
Wiejskie jadło w Policach.Czy to się moze udać?
« Odpowiedź #39 dnia: Sierpnia 22, 2011, 13:31:26 »
Witam ponownie. dziękuje bardo za Wasze opinie. Są niezwykle cenne.Cieszę się że ten temat zaciekawił tak wiele osób na forum. Chciałem tylko sprostować kilka spraw. Po pierwsze jesli chodzi o sprawyh sanitarne to jest więcej niż pewne jest to że produkcja musi się odbywać w miejscu do tego przystosowanym i jeżeli się tego podejmę to napewno takowe stworze. A Sanepid w 100% bedzie sprawował nad tym pieczę a produkty tam wytwarzane bedą bezpiecne dla zdrowia. Dla niewtajemniconych mięso można kupić w rzeźni- przebadane przez lekara weterynarii i dopuszczone do obrotu.Nie ma potrzeby ubijania na miejscu co zrestą było  by niehutanimanitarnym utrudnieniem. Po drugie moje  zapytanie dotyczyło tylko punktu sprzedaży w Policach. Po trzecie musze nawiązac do kwestii ceny to oczywiste że taki towar musi kosztować.Kalkulacja jest prosta metodą  tradycyjną na kilogramie mięsa surowego tracimy nawet 50% masy mięsnej. Metodą przemysłową zyskujemy nawet 100% dla potwierdzenia tego proponuję odwiedzic tu wszystko jest jak na dłoni. Tak więc chyba casem warto apłacić troszką więcej zza produkt 1 ej jakości. Poszerzenie działalności o nabiał , twarogi , kiszonki i jaja jest jak najbardiej dobrym pomysłem. Mało osób diś wie jak smakuje prawdziwe masło, twaróg ,czy nawet świeże wiejskie jajo. Moją ewentualna inwestycję dydykuję obecnemu pokoleniu , które wychowuje sie w świecie chemi i ulepsaczy do żywności. Jestem wiecej niż pewien, że dużą grupa młodzych  ludzi urodzonych  po1995 roku nie jedła prawdziwego chleba -takiego kupionego w sklepie. Niewie jak smakuje prawdziwa kiełbasa zwyczajna . Dlatego też chciałbym abyśmy przestali patrzeć na cenę a bardziej zwracali uwagę na jakość produktu.  Dziś w hurtowni mięsa schab bez kości kosztował 14.30zł, w tej same hurtowni widziałem poledwicę sopocką po 11.29 za kg.Ostatnią i bardzo ważną sprawą jest to ze zapominamy jakie składowe wchodzą w cenę. Ja bedąć jednocześnie producentem i dystrybutorem nie kupuje gotowca w hurtowni juz z 15- 20 % marżą i nie bede dokładał kolejnych 20-30% marży jako sprzedawca bo w ten sposób towar jest drozszy o ok 50 % od ceny producenta.

Pozdrawiam Was serdecznie i czekam na dalsze komentarze.

wiejskiejadlo

  • Gość
Wiejskie jadło w Policach.Czy to się moze udać?
« Odpowiedź #40 dnia: Sierpnia 22, 2011, 13:39:58 »
przepraszama za błędy w tekscie szwankuje mi klawiatura i nie zawsze piszę literę z

Offline Wykidajło

  • Weteran
  • *********
  • Wiadomości: 2610
    • Zobacz profil
    • http://www.naszepolice.pl
Wiejskie jadło w Policach.Czy to się moze udać?
« Odpowiedź #41 dnia: Sierpnia 22, 2011, 15:35:34 »
Cytat: "wiejskiejadlo"
Moją ewentualna inwestycję dydykuję obecnemu pokoleniu , które wychowuje sie w świecie chemi i ulepsaczy do żywności. Jestem wiecej niż pewien, że dużą grupa młodzych  ludzi urodzonych  po1995 roku nie jedła prawdziwego chleba -takiego kupionego w sklepie. Niewie jak smakuje prawdziwa kiełbasa zwyczajna .

Zmartwię Cię. Nawet jeśli wie, to woli tę z ulepszaczami. Dla mojego syna najsmaczniejsze mięso to hamburger, osiemnastoletnia córka siostry w wigilię marudziła, że nie ma barszczu z paczki (był prawdziwy, ze specjalnie zakiszonych buraków).
Cytat: "wiejskiejadlo"
Dlatego też chciałbym abyśmy przestali patrzeć na cenę a bardziej zwracali uwagę na jakość produktu.

Nie da rady. Swoje kryteria Ci podałem wyżej, nie twierdzę, że są reprezentatywne dla jakiejkolwiek grupy, ale jako przykład się nadają. Dla każdego produktu, choćby był wzorem doskonałości, będziesz miał cenę, za jaką kupi go wielu, drugą, za którą kupią go niektórzy, i trzecią, za którą nie kupi go nikt. A Ty będziesz musiał znaleźć tę czwartą: tę, która da Ci największe zyski :)
I to jest wyłącznie Twój problem. Mój nie - jeżeli będzie dla mnie za drogo, to najwyżej nie kupię. Nie muszę jeść szynki z Twojego sklepu. Ty zaś musisz sprzedawać, żeby zarobić.
Kłamstwo obiegnie świat nim prawda założy buty.

Offline lepka

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 299
    • Zobacz profil
Wiejskie jadło w Policach.Czy to się moze udać?
« Odpowiedź #42 dnia: Sierpnia 22, 2011, 15:59:12 »
Myślę, że taki sklep ma szanse bytu, sama z chęcią zakupiłabym w nim masełko, mleczko czy twaróg :-D mniam  :rotfl:
“imperfections make you more beautiful”

Offline stokrotka84

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 464
    • Zobacz profil
Wiejskie jadło w Policach.Czy to się moze udać?
« Odpowiedź #43 dnia: Sierpnia 22, 2011, 18:58:02 »
Ja ze swojej strony mogę dorzucić pare ciast no i zsiadłe mleczko - takie prawdziwe a nie podrabiane :D

Offline Wykidajło

  • Weteran
  • *********
  • Wiadomości: 2610
    • Zobacz profil
    • http://www.naszepolice.pl
Wiejskie jadło w Policach.Czy to się moze udać?
« Odpowiedź #44 dnia: Sierpnia 22, 2011, 19:56:43 »
A ja właśnie nastawiłem zakwas  :chef:
Kłamstwo obiegnie świat nim prawda założy buty.