Oba mają zielone a nie migające żółte i nie mogą stwierdzić czy sygnalizacja jest zepsuta. Więc oczywiście B wjeżdżając i widząc D musi pomyśleć i mu ustąpić. I popieram kierowca nie ma godziny na dumanie kto ma pierwszeństwo musi działać od razu, więc tu jest jasna sytuacja zgodnie z zasadą policjant > światła > znaki. I jaka reguła prawej strony, gdzie wy macie tam auto po prawej ?? B ma D po lewej, D ma B też po lewej.
Ja nie wiem jak co niektórzy prawko zdawali. Każdy może popełnić czasem błąd ale jak to na kursie mnie nauczyli myśleć myśleć i jeszcze raz myśleć.
Reguła prawej dłoni przy skręcaniu w lewo, podstawy podstaw prawa jazdy... I Ty nas pouczasz?
Anyway prawidłowa odpowiedź to - D jedzie pierwszy, należy mu ustąpić jako, że obaj mamy zielone światło czyli skrzyżowanie jest równorzędne. Znaki w tym momencie nie obowiązują, każdy, kto by pojechał z pierwszeństwem skończył by u blacharza. ;]
Wykidajło, specjalisto od wszystkiego, kolejny raz nie masz racji.
No, ale Ty pewnie zatrzymujesz się na Błoniach na znaku STOP gdy masz zielone?
Jeszcze dla szczegółowego wyjaśnienia info jakie znalazłem:
Wcześniej obowiązywał kodeks drogowy z 1 lutego 1983 i przepis art. 5 ust. 3. brzmiał:
Jeżeli z norm, znaków, sygnałów i poleceń o ktorych mowa w ust. 1. wynika różny sposób zachowania się, uczestnik ruchu jest obowiązany stosować się do nich w następującej kolejności:
1) do poleceń i sygnałów dawanych przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli
2) do sygnałów świetlnych
3) do znaków drogowych
4) do norm zawartych w przepisach
Obecnie (od 1 stycznia 1998) obowiązuje ustawa z dnia 20 czerwca 1997 i przepis art. 5 brzmi tak:
1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani stosować się do poleceń i sygnałów dawanych przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli, sygnałów świetlnych oraz znaków drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany przez te osoby, sygnały świetlne lub znaki drogowe
2. Polecenia i sygnały dawane przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli mają pierwszeństwo przed sygnałami świetlnymi i znakami drogowymi.
3. Sygnały świetlne mają pierwszeństwo przed znakami drogowymi regulującymi pierwszeństwo przejazdu.
I jeszcze przystępnymi słowami wytłumaczone:
Sprawa pierwszeństwa stosowania sygnalizacji jest prosta. Masz znak A-7 "ustąp pierwszeństwa przejazdu" i sygnał zielony S-1. Zgodnie z zasadą pierwszeństwa ignorujesz znak A-7. Skoro ignorujesz A-7 to jednocześnie musisz zignorować tabliczki uzupełniające T-6. Należy pamiętać, że tabliczka T-6 pokazująca przebieg drogi z pierwszeństwem NIE JEST znakiem drogowym tylko tabliczką uzupełniającą znak drogowy.
Teraz mam nadzieję wszystko jasne, w razie W puszczamy samochód D.