Witam!
Tamto zdjęcie wrzucę, jak tylko znajdę i zmniejszę, bo mam gigantyczne skany. Ale frapuje mnie to, co Pan zrobił, to ostatnie zdjęcie. Poprzednio je pominąłem, zakładając, że w tym miejscu na pewno nic nie było z tego, co opisuje Sven. Tymczasem, jeśli jego ostatnia lokacja jest trafna (a na taką wygląda, jeśli chodzi o Jasenitstr. 1, tam, z prawej strony, widać jakby ślad po gospodarstwie) to naprzeciw są te zbiorniki. Ulica Kamienna położenia nie zmieniła. Zatem: albo sami Niemcy zniszczyli (rozebrali) gospodarstwo "Kukułka" celem rozbudowy fabryki (foto lotnicze jest z roku 1944, ze Svenem rozmawiamy o latach 1942-43), albo chodzi jednak o teren bliżej Polic, nieco przed Kamienna. Na zdjęciu lotniczym coś tam widać. Może to i fragment zabudowań.
Po blisko 70 latach od wojny staruszkowie z rodziny Svena naprawdę mogą mylić zakresy "naprzeciw" i "vis-à-vis". Byłoby to o tyle pocieszające, że w tym miejscu dziś nic nie ma (róg Jasienickiej i Kamiennej), a jeśli coś było - bez trudu można spenetrować. Nie wiem, czy mi (nam) Sven odpowie na sugestię odnośnie "skarbu rodzinnego", dobrze by było, gdyby choćby na privie powiedział o co chodzi. Bo pewnie o coś, co pozostawiono.
Nawiasem mówiąc ten młyn znalazłem. Ot, nieprecyzyjność angielskiego. To chodzi o wiatrak (Windmühle). Jest oznaczenie na wycinku mapki Svena, powyżej starej cegielni. Poza tym wg wszelkich danych wygląda na to, że Hagenerstraße (dziś Starzyńskiego) przecinała tory (obok dzisiejszej składnicy złomu A. Drozdowskiego, z lewej strony idąc od Polic) i że tam był przepust drogowy lub mały wiadukt. Dziś tej konstrukcji chyba nie ma, dawno tam nie byłem.
[ Dodano: 2010-10-10, 10:08 ]PS Cieszę się bardzo, że udostępniony przeze mnie plan Niedworoka się przydał. O to właśnie chodzi - udostępniajmy sobie źródła w możliwie dobrej jakości. Wtedy praca idzie do przodu. Ja wszystko, co mam wrzucę na witrynę gminną, jak w końcu ja uruchomimy (a uruchomimy, w tym roku). Bo to nie chodzi o chowanie "w kanapie" skarbów, ale o stwarzanie nowoczesnej bazy i biblioteki badawczej. Serdecznie pozdrawiam.
[ Dodano: 2010-10-10, 11:34 ]I think the problem solved.
Please download and view the image 45A (45 MB) address:
www.magpol.com.pl/panoramy/45A.zipOn the horizon, the road bends into a bow. This is an old road to Jasienica. Currently, the road is straight.
The buildings are:
On the right side of the curve.
On the left: right in the middle of the arc.
See map:
http://img340.imageshack.us/img340/8527/bild101r.jpgThere are two possibilities:
1. Place of "Cuckoo" is reservoirs.
2. Place of "Cuckoo" is a forest (with water).
Forest in 1943, it was not.
Is the forest can be easily reached?
Partially yes.