Nie bójcie się, że rachmistrz spyta Was o wysokość zarobków, bo tak nie będzie. Może zapytać co najwyżej o formę zatrudnienia, tj. czy masz własną działalność, umowę o pracę, umowę zlecenia itp.
3. Wyłącznie na zasadzie dobrowolności mogą być zbierane od osób fizycznych dane dotyczące:
1) pozostawania w związku nieformalnym;
2) wyznania - przynależności wyznaniowej;
3) liczby żywo urodzonych dzieci oraz planów prokreacyjnych.
Tegorocznych formularzy nie widziałem, ale ustawa daje im prawo pytania o zarobki.
Mnie najbardziej do tego, żeby w spisie nie brać udziału motywuje to:
Art. 9. 1. Osoby przekazujące dane w ramach spisu próbnego, spisu i spisu kontrolnego są obowiązane do udzielania ścisłych, wyczerpujących i zgodnych z prawdą odpowiedzi dotyczących danych określonych w ustawie i załączniku do rozporządzenia nr 763/2008, z zastrzeżeniem art. 6 ust. 3 i 4.
Art. 23. Kto:
1) wbrew obowiązkowi określonemu w art. 8 ust. 3 i 4 nie przekazuje posiadanych danych objętych spisem,
2) wbrew obowiązkowi określonemu w art. 9 ust. 1
odmawia udzielenia ścisłych, wyczerpujących i zgodnych z prawdą odpowiedzi (!!!) na pytania dotyczące danych określonych w ustawie i załączniku do rozporządzenia nr 763/2008
- podlega karze grzywny.
Nie jestem jakimś podejrzanym tudzież przesłuchiwanym pod przysięgą, żebym był zobligowany byle papierkiem pisanym na kolanie do udzielania zgodnych z prawdą odpowiedzi bo państwo ma takie widzimisię. Takiego wała.