a znakomita większość poda nieprawdziwe dane
Z takim stwierdzeniem byłbym ostrożny . Skoro Ty taki jesteś, to nie znaczy, że większość ;].
Ty natomiast jako prawy obywatel podasz oczywiście wszelkie dane zgodnie z prawdą
.
Chyba nie bardzo wiesz, czym totalitaryzm jest...
wiem bardzo dobrze...
Do czego przydaje się taka statystyka? Choćby do badań naukowych.
Poza tym, gdyby wspomniana przez Ciebie "większość" myślała tak jak Ty, portale społecznościowe takie jak Facebook nie miałyby racji bytu - jeszcze trochę to ten portal będzie mógł zastąpić spisy
wykorzystaj więc w swoich badaniach dane z Facebook'a
Napisałem, że takie spisy, a szczególnie ich forma (obowiązkowy pod groźbą kary) to duży
krok do państwa totalitarnego, potem zaś zacytowałem pewną definicję totalitaryzmu, z którą się zgadzam w 100%. Poza badaniami naukowymi, których nie chcę deprecjonować, ale korzyść z nich dla Kowalskiego raczej mizerna (proszę się nie obrażać za ostatnie zdanie, nie mam złych intencji), nie podałeś wymiernych korzyści z obowiązkowego pod groźbą kary spisu.
Natomiast jeżeli taki spis jest niezbędny proponuję następujace rozwiązanie:
1) rozsyłamy do wszystkich (jak w Anglii) formularz
2) chętni wypełniają formularze i jeśli chcą podają dane osobowe
3) na własny koszt odsyłają wypełnione ankiety
4) po zakończeniu badań statystycznych wszelkie koszty operacji dzielimy między te osoby, które podały swoje dane - odtąd korzystać z danych mogą tylko te osoby plus organizator czyli chyba GUS
Ja nie neguję spisu jako takiego, jestem przeciwny sposobowi w jaki jest organizowany.
i jeszcze dwa cytaciki (oczywiście Michalkiewicz) :devil:
...Na ogół uważa się, że totalniacy to przeciwnicy demokracji. Tymczasem nic podobnego! Totalniak może być szczerym demokratą – bo totalniacy są tylko wrogami wolności. Tymczasem demokracja to wcale nie to samo, co wolność. Demokracja polega na tym, że z góry przyznajemy i władzę i rację każdorazowej większości. Co więcej – ostatnio coraz bardziej upowszechnia się pogląd, że jeśli każdorazowa większość uzna coś za dobre, to to JEST dobre...
...Dla liberałów centralną wartością jest wolność. Tymczasem już demokraci bywają wrogami wolności, bo dla nich najważniejsza jest Większość i uważają nawet, że im większa Liczba, tym słuszniejsza Racja...