Podam przepis na danie obiadowe... robiłam i jest pyszne:
-1 podudzie indycze ( moje ważyło ok 85 dag
-2,5 dużej cebuli lub 3 mniejsze
-4 łyzki jogurtu naturalnego, chudego
-przyprawy : sól, pieprz, majeranek, papryka , sos sojowy ( 4 krople)
-rekaw lub worek do pieczenia
Z miesa ściągamy skorę i nacieramy mieszanką soli, pieprzu i majeranku w stosunku 1 : 1,5 : 3
* odstawiamy na 1 godzine do lodowki
* cebule kroimy w plastry
* jogurt mieszamy z odrobina soli, pieprzu, papryki majeranku i sosu sojowego
* podudzie wkladamy do worka , smarujemy dokladnie jogurtem i obkladamy cebulą
* zapięty worek z gory nakłuć kilka razy
* worek układamy na blasze w wkladamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C
* po okolo 40 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 1 godzinę, jeżeli podudzie jet takie duże jak moje , to 1 godzine i 20 minut
* po wyjeciu z piekarnika wszystko z worka wykladmy na talerz a potrawa zaskoczy nas wysmienitym smakiem zwlaszcza cebulka.
Życzę smacznego i przyjemnego chudnięcia