Tak dieta Dukana jest na prawdę dobra ja ją stosowałam tak od połowy lutego i do początku kwietnia zjechałam 6 kg ale nie przestrzegałam ją tak brutalnie jak jest opisane tylko po prostu zero chleba i zero ziemniaków cukru słodyczy. Jadłam sałatki itp. Skutkiem ubocznym były krwawiące dziąsła ale zażywam teraz witaminy jest dobrze.( Muszę znów zacząć dietkę tą bo znów zaczęłam jeść chleb ;/ czasami ;/
Nie trzeba trzymac sie restrykcyjnie tej diety. Mozna na wlasna reke zastosowac diete niskoweglowodanowa. Nalezy ograniczyc - cukier, pieczywo, makaron, ziemniaki, ryz, fasole (oraz inne straczkowe) i wszystko co zawiera duzo weglowodanow. Nalezy sie nastawic na spozywanie jak najwiecej bialka - piersi z kurczaka, jajka, ryby. Tluszcz tez jest bardzo wazny, wiec nalezy pamietac o oliwie z oliwek, czy orzechach. Bialko nie jest spalane przez organizm tak szybko jak weglowodany, co zwieksza metabolizm o jakies 40%. Dieta niskoweglowodanowa oczywiscie nie jest idealna, wiec trzeba pamietac o uzupelnianiu wszelkich niedoborow - witaminy, tluszcze (omega takze). Przy tej diecie mozna odczuwac poczatkowo oslabienie, poniewaz rezygnuje sie z weglowodanow, ktore szybko "doladowuja" organizm, dlatego co tydzien, badz 2 mozna zrobic sobie 1 normalny dzien w ktory mozna normalnie jesc (ewentualnie mozna sie "doladowac" cukrem w danej chwili).
Sam korzystam z takiej diety od ponad 2 lat. Jem regularnie 5 razy dziennie, z reguly jajka, ryby, drob, jogurty, twarogi, czasem wieprzowine. Waga zeszla w dol i niewiele sie waha (+-1kg). Na Starych Policach jest hurtownia ryb, gdzie, np. 5kg filetu z Soli kosztuje okolo 70zl, co mi spokojnie starcza na calutki miesiac prawie codziennego jedzenia ryby. Najwiekszy spadek wagi zanotowalem przy intensywnych cwiczeniach aerobowych.
Co wazniejsze, w ten sposob sami ukladamy sobie diete, nie trzeba trzymac sie restrykcyjnie tego co ktos napisal. Jezeli masz ochote na piers, a nie na rybe, to po prostu ja sobie przyrzadzasz. Z czasem poznaje sie co korzystnie, a co niekorzystnie wplywa na wage i dostosowuje sie diete do wlasnych potrzeb. Moim zdaniem na dluzsza mete jest to lepsze rozwiazanie niz ulozona dieta przez kogos, poniewaz kazdy organizm jest indywidualny i jedne czynniki moga wplywac lepiej na jego dzialanie, a inne slabiej.