Chciałbym Państwa prosić o weryfikację moich dociekań.
W albumie na 70-lecie Polic Pana Marszałka, na stronie 30 jest zdjęcie nr 3 opisane "Ul. Piłsudskiego. Z lewej strony widoczna wieża kościoła przy ul. Woj. Polskiego" - zdjęcie nie jest oznaczone datą ale z kontekstu wynika, że może pochodzić z polowy lat 50-tych.
Wydaje mi się, że zdjęcie jest zrobione mniej więcej na wysokości pomnika JP II, a na drugą stronę patrząc, budynku byłego żłobka i dziś powstającego budynku wielorodzinnego.
Moje dociekania, być może, potwierdza widoczny na zdjęciu w oddali (w lewym dolnym rogu) parterowy barak, w którym kiedyś mieścił się jakiś zakład (Elektrobud, Elektrometal albo coś podobnego), a później sklep meblowy i słynny Pub Trzech. Dalej skrzyżowanie z ul. Siedlecką.
ale...
Na bliższym planie zdjęcia po prawej stronie wystaje zarys piętrowego budynku ze spadzistym dachem(takie jak Politze, Trestiny itd).
W artykule Pana Bartka Sitarza "Fabryczne osiedla" na stronie 43 I numeru Rocznika, jest plan tej części Politz z lutego 1943 roku. Na tym planie, w domniemanym miejscu zrobienia zdjęcia z albumu Pana Marszałka, nie ma oznaczonego żadnego zabudowania.
Ale na kolejnej stronie artykułu o osiedlach, jest zdjęcie lotnicze z czerwca 1943 roku przedstawiające Hauptsiedlung i we wskazanym przeze mnie miejscu dostrzegam coś, co może być plamą albo zarysem budynku stojącego dokładnie tam, gdzie wydaje mi się, zrobiono zdjęcie umieszczone w albumie.
Dodam, że na przywołanym wcześniej planie z lutego 1943 brakuje kilku budynków stojących do dziś na ul. Bankowej i PCK, stąd wyprowadzam założenie, że w trakcie sporządzania planu mogła trwać ich budowa, dlatego nie zostały umieszczone na planie(był przecież sporządzany wcześniej, niż data jego wydania), a widać je na zdjęciu lotniczym.
W związku z powyższym będę wdzięczny za opinie:
- kiedy, mniej więcej, mógł być zbudowany barak, w którym mieścił się wspomniany wcześniej Elektrometal?
- czy według Państwa trafnie lokalizuję miejsce wykonania rzeczonej fotografii?
Pozdrawiam