Mam wątpliwości co do lokalizacji Nordlager. Postaram się krótko wyjaśnić dlaczego.
Nordlager zwykliśmy lokalizować w tym rejonie:
Tak ten obszar wygląda na Messtischblacie z 1938r.
A tak na zdjeciu z 29.05.1944r.
Zasadniczo jest to ten sam obszar; nie przekształcano go raczej od 1938r-tzn nie powiększano go, nie docinano drzew itp. (jeśli chodzi o widoczną na zdj. "północną" część)
Powiększenie:
I tu pytanie: Gdzie są baraki? Ledwo można dostrzec 6 (9?) jasnych obiektów, a wg Frankiewicza powinno ich być przynajmniej 28!
Dla porównania: domy vs "obiekty" (wielkość, kolor dachów)
Oczywiście ślady po zabudowaniach opisywanych przez mnie obiektów (gospodarczych?) łatwo dziś odnaleźć. Były podmurowane.
Co z barakami? Czy były w południowej części obszaru, po drugiej stronie drogi, której nie obejmuje zdjęcie?
Według mnie przeciw przemawiają następujace fakty:
1. Ukształtowanie terenu- jest pagórkowate i zdaje się być to tworem naturalnym, z łagodnym wznoszeniem się w kierunku południowym.
2. Teren jest za mały żeby upchnąć tam ca. 20 baraków (porównując np. z Pommernlager teren zajęty przez 20 baraków jest wielokrotnie wiekszy).
3. kształt działki- naziści raczej lokalizowali obozy na obszarach o regularnym kształcie- prostokąt, kwadrat. Tu- nieregularny wielokąt.
Pytanie: czy mimo wszystko było coś na południe od drogi? Czy docięto las pod baraki? Wg mnie- nie.
Zdjęcie z bombardowań. Czerwiec '44.
Żółta strzałka wskazuje obszar ogólnie przyjęty za położenie Nordlager. Jest tożsamy z Messtischblattem '38! Niczego "dodatkowego" na południe od drogi, znajdującego się na nie zalesionym obszarze raczej nie było, a sam "pierwotny" obszar na południe od drogi jest ciut za mały na 20 baraków.
Mnie jednak interesuje obszar połozony na południowy wschód: regularny kształt, dość duży, z "zaciemnieniem" w centrum.
Jakby ktoś miał ochotę przejść się w teren, to dzisiaj należałoby iść tu:
Oczywiście można sobie gdybać. Póki co innych zdjeć nie ma.