Notice: Undefined index: tapatalk_body_hook in /home/klient.dhosting.pl/wipmedia2/forum/Sources/Load.php(2501) : eval()'d code on line 199
  • Strona główna
  • Szukaj
    •  
  • Zaloguj się
    • Nazwa użytkownika: Hasło:
      Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Autor Wątek: [Police] Wasz typ kandydata na przyszłego burmistrza  (Przeczytany 287664 razy)

ela

• Gość
[Police] Wasz typ kandydata na przyszłego burmistrza
« Odpowiedź #285 dnia: Października 17, 2009, 20:40:16 »
Cytat: "yak"
Najpierw ad "kumaty"
To nie jest tak. Jerzy Moroz jest dyrektorem ośrodka szczecińskiego i tam właśnie pracuje moja synowa (w Szczecinie). Natomiast między Policami i Szczecinem istnieje porozumienie w sprawie leczenia uzależnień. Dlatego Jerzy Moroz jest pełnomocnikiem Burmistrza w tych sprawach.

dałeś się sprowokować, yak. więcej zimnej krwi doradzam :)

Gminka

• Gość
« Odpowiedź #286 dnia: Października 17, 2009, 22:06:07 »

Nie do końca rozumiem jaki jest związek zamknięcia ujęć wody z "cofką" i jej skutkami. Mnie się wydaje, że wody było raczej zbyt dużo, niż zbyt mało. Natomiast co do Niekłończycy - przecież to nic nie miało wspólnego z zamknięciem ujęć. Chodziło o to, że hydranty były zakopane po pracach kanalizacyjnych, a na dokładkę mało sprawne. A nad hydrantami i ich zasilaniem ma pieczę ZWiK. Co ma do tego W. Diakun?

Drogi Panie Janku,
Generał przywołał przykład innego żywiołu - ognia - równie niszczycielskiego. Za to co wydarzyło się dzięki cofce ponosi również odpowiedzialność nasz Burmistrz. Nie twierdzę że całkowitą, bo można tu przywołać zaniedbania szeregu innych urzędów, ale kierowane przez niego służby też się nie popisały. Nie czas i miejsce by o tym tu pisać.
Podobnie w Niekłończycy. Pożar, z którym walczono bardzo długo, bo był problem z wodą.
Dlaczego był problem? Przyczyn i ich podłoży jest wiele. Wszystkie ona są konsekwencją błednych decyzji Burmistrza i zaniedbań eksploatacyjnych. Temat wymaga obszernych wyjaśnień. Skracając, przyczynami tej sytuacji było (nieuzasadnione moim zdaniem) - zamknięcie ujęcia wody w Dębostrowie które zaopatrywało tą część Gminy w wodę w wymaganej ilości i pod odpowiednim ciśnieniem, zamknięcie wspomagającego ujęcia w Mścięcinie, oraz brak bieżących przeglądów hydrantów ppoż. Prace nad kanalizacją zakończono kilka lat temu, a przeglądy hydrantów są wymagane co rok. W tym przypadku zawiodły służby eksploatacyjne (ZWiK - dział techniczny prowadzony przez Bogumiłłę R) Przypominam że ZWiK jest zakładem budżetowym podległym Burmitrzowi, nikomu innemu.
Tak jak pisałam, temat wymaga obszerniejszych wyjaśnień, ale może pokuszę się o nie w temacie traktującym o pożarze w Niekłonczycy. Zwłaszcza, że informacja opracowana w tej sprawie przez ZWiK (pani Bogumiła R.) jest bardzo ogólnikowa, subiektywna i podająca szereg przekręconych i nieprawdziwych danych.
Pytasz, czy Burmistrz ma ponosić odpowiedzialność za braki czy nieprawidłowości w Gminie. Według Ciebie kto ma ponosić tą odpowiedzialność? Może Radni którzy mają odwagę głośno mówić o tych nieprawidłowościach, gdy Burmistrz nic sobie z tego nie robi?
No ale przecież nosił worki z piaskiem.... Szacunek  :devil:

yak

• Gość
« Odpowiedź #287 dnia: Października 17, 2009, 22:33:56 »
Wszystko to bardzo ładne, co napisałaś. Ale - zakładając uczciwość intencji - spójrz osobiście. Jesteś Burmistrzem. Masz dwa tysiące spraw na głowie. Wszystkiego nie skontrolujesz. Sądzę - prywatnie i bez emocji - że wszystko się sprowadza do "after day". Czyli do tego, co zostało - zostanie zrobione po ujawnieniu jakichś nieprawidłowości. Jeśli nastąpią działania - wg mnie - Burmistrz jest rozgrzeszony. Tak to widzę. Pozdrowienia.

Gminka

• Gość
« Odpowiedź #288 dnia: Października 17, 2009, 22:44:40 »
Idąc ty tokiem rozumowania można dojść do wniosku, że Burmistrz ponosi odpowiedzialność tylko za sukcesy. Coś tu chyba nie pasuje.
To czy Burmistrz jest rozgrzeszony, nie nam decydować.
Pozdrawiam.

yak

• Gość
« Odpowiedź #289 dnia: Października 17, 2009, 22:48:34 »
Nie tak. Burmistrz ponosi odpowiedzialność za wszystko, co obejmuje jego urząd. Ale nie może odpowiadać za sprawy, o których nie wie. Odpowiedzialność zaczyna się w momencie kiedy Ojciec Gminy o jakimś zagadnieniu się dowiedział.

kumaty

• Gość
« Odpowiedź #290 dnia: Października 17, 2009, 23:59:49 »
Cytat: "ela"
dałeś się sprowokować, yak. więcej zimnej krwi doradzam

Zimna krew tu nie jest potrzebna doradco. Koneksje widać gołym okiem. Aż roi się tutaj od pełnomocników, czyli osób upoważnionych do reprezentowania mocodawcy ( w tym przypadku burmistrza Diakuna).

Prawdą jest, że ja i tylko ja pracuję dla Gminy, jako pełnomocnik burmistrza ds. zabytków i ochrony dziedzictwa kulturowego.

Czytelnicy forum sami wywnioskują czy jest to cyt.: "ja i tylko ja"

yak

• Gość
« Odpowiedź #291 dnia: Października 18, 2009, 00:06:40 »
"Kumaty" - nie denerwuj się. Najlepiej się ujawnij - pogadamy, jak równy z równym. Ja tam nie mam nic do ukrycia!

Gminka

• Gość
« Odpowiedź #292 dnia: Października 18, 2009, 01:01:30 »
Panie Janie, to chyba efekt późnej pory, bo zaczyna Pan sam sobie przeczyć. Raz pyta Pan retorycznie:
Czy ktoś chce Go obarczać odpowiedzialnością za wszystkie braki czy nieprawidłowości w Gminie?
(w kontekście nieprawidłowości w ZWiK)
potem Pan pisze: Burmistrz ponosi odpowiedzialność za wszystko, co obejmuje jego urząd.

Nie każę Burmistrzowi osobiście zajmować się każdą sprawą i sprawdzać każdy hydrant w Gminie. Burmistrz ma odpowiednie służby i urzędników do wykonywania zadań Gminy i to je ma rozliczać i wyciągać konsekwencje. Odpowiedzialność za ich działania ponosi on sam.
Druga sprawa to ta, że Burmistrz nie może odpowiadać za sprawy, o których nie wie. Zgodzę się z tym. Jednak Burmistrz zawsze może powiedzieć (co czynił niezgodnie z prawdą) że o sprawie wcześniej nie wiedział.
Twierdzisz, że odpowiedzialność zaczyna się w momencie kiedy Ojciec Gminy o jakimś zagadnieniu się dowiedział.
Studnie z polimerobetonu w wykonaniu państwa R. były w Urzędzie hitem już kilka lat wcześniej i nawet Pan o tym wiedział (proszę nie zaprzeczać). O nieprawidłowościach w sprawie wykonywania przyłączy przez ZWiK, Burmistrz był informowany pisemnie w 2003r. Co w tych sprawach zrobił - nic. Może gdyby podjął odpowiednie działania i kroki personalne, dzisiaj nie było by niepotrzebnych "awantur" na sesjach.
Decyzje o wyłączeniu ujęcia w Dębostrowie podjął osobiście, więc trudno by nie znał konsekwencji takiego kroku.
Realia mamy takie, że musi wydarzyć się jakaś tragedia, by sprawę traktowano poważnie.
Taka jest cena kreowania fałszywego wizerunku spokojnej Gminy bez problemów. Problemy są, tylko że zamiatane pod dywan. Tak to widzę.
Pozdrawiam.

yak

• Gość
« Odpowiedź #293 dnia: Października 18, 2009, 01:07:06 »
Guzik prawda. W całym tym zestawieniu jest pominięty jeden czynnik: czas. Ludzie i ludzkie działania to nie są operacje komputerowe. Sprawy trzeba obejrzeć, rozważyć, przemyśleć reakcje itd. To nie jest tak, że natychmiast, jak tylko ktoś coś powie-doniesie rozpoczyna się akcja. To nie CBA, to gmina. Nieprawdą jest, że gmina nie działa. Prawdą jest, że działa wolno. Nie należy jednak "chwalić dnia przed zachodem".

Offline Wojtek Dudek

• VIP
« Odpowiedź #294 dnia: Października 18, 2009, 13:25:59 »
Burmistrz ponosi odpowiedzialność za wszystko, co obejmuje jego urząd. Ale nie może odpowiadać za sprawy, o których nie wie. Odpowiedzialność zaczyna się w momencie kiedy Ojciec Gminy o jakimś zagadnieniu się dowiedział.
Zgadza się Yak! Święta prawda! Pozostaje jednak pytanie: co burmistrz robi w tym kierunku, aby wiedza o nieprawidłowościach docierała do niego niezwłocznie, po ich wystąpieniu? Ja osobiście znam dwa bardzo proste rozwiązania, które zastosowałbym - gdybym był burmistrzem! - aby mocno ograniczyć moim podwładnym wszelkie zakusy do popełniania machlojek.

patrykpolice

• Gość
« Odpowiedź #295 dnia: Października 18, 2009, 14:04:47 »
Ten wątek już dawno zmienił się zamiast w propagowanie ciekawych postaci na stołek włodarza miasta w antykandydatów, dlatego uprzejmie dołączam przynajmniej 4 swoje typy:

1) - na pewno nie obecny burmistrz!
2) - na pewno nie otaczające i wchodzące mu z wazeliną lub bez towarzystwo
3) - na milion % nikt z klanu "K"
4) - taki p. Bednarek jest dobrym wicestarostą, dobrym dyr. gminnych ośrodków sportu... ale na burmistrza raczej na niego głosu bym nie oddał.

Wracając jeszcze do jednej z odp. p. Kłysa... - nie życzę panu śmierci, sam także nie porwałbym się aby wyrządzić panu krzywdę w fizyczny spoób - także proszę bez obaw, jednak pańskie "bianialuki" wypisywane w każdym z pana postów skutecznie same panu podcinają gałąź, na której pan siedzi...

kumaty

• Gość
« Odpowiedź #296 dnia: Października 18, 2009, 15:45:50 »
Cytat: "patrykpolice"
Ten wątek już dawno zmienił się zamiast w propagowanie ciekawych postaci na stołek włodarza miasta w antykandydatów

Tak się składa, że Ty też nie propagujesz ciekawych kandydatów, lecz wymieniasz anty. :)

[ Dodano: 2009-10-18, 15:56 ]
Cytat: "patrykpolice"
"bianialuki" wypisywane w każdym z pana postów skutecznie same panu podcinają gałąź, na której pan siedzi...

zgadzam się z Tobą w 100%.

rysiekzklanu

• Gość
« Odpowiedź #297 dnia: Października 18, 2009, 18:56:37 »
W obecnej sytuacji w naszej gminie, mam na myśli oczywiście naszych Kumotrów, idealnym kandydatem byłby: "ten co się na bok czesał" ale klonowanie zabronione.Żal.

Gminka

• Gość
« Odpowiedź #298 dnia: Października 19, 2009, 08:50:20 »
Guzik prawda.

Co guzik prawda ? !!. Może napisałam nieprawdę? Jeżeli uważasz, że skłamałam w mojej wypowiedzi to pokaż w którym miejscu ! Łatwo powiedzieć "guzik prawda" i przekierować rozmowę na własne tory. Dał Pan jasno do zrozumienia, że poruszone sprawy zabolały. Prawda czasem boli. Ma Pan prawo własnego zdania, ale bezpodstawnie twierdzić że ktoś mówi nieprawdę ? Nieładnie.
Niech będzie, pójdę i tym razem zasugerowaną przez Pana drogą. Pisze Pan, ze potrzebny jest czas. Sprawy trzeba obejrzeć, rozważyć, przemyśleć.... Zgadzam się, należy tak robić aby nikogo niewinnego nie skrzywdzić.
Niemniej opieszałość w podejmowaniu decyzji to co innego. Ile potrzebuje czasu? Rok, dwa, czy do następnej ludzkiej tragedii?
Burmistrz potrafi szybko podejmować decyzje personalne, nieprawda? Pokazał teraz swoją dwulicowość i brak konsekwencji w działaniach.

jezat

• Gość
« Odpowiedź #299 dnia: Października 19, 2009, 16:22:21 »
Cytuj (zaznaczone)
Cytat: "rysiekzklanu"
Ale niesmak pozostał

Autorom tego granatu właśnie o to chodziło.Rzucić gównem a może coś się przyklei.Taką metodę przyjęła policka PO atakując Diakuna i Pisańskiego nadętymi do rozmiarów balonu
nieprawidłowościami.Kto mi odpowie na pytanie ,dlaczego komisja rewizyjna nie zrobiła tego na początku kadencji???