Nie ma tu błędów logicznych.
Celem jest rozwiązanie problemu zdewastowanych śmietników.
Przetarcie ścieżki oznacza urządzenie jednego konkretnego śmietnika i pokazanie wspólnotom i gminie, jak śmietnik może wyglądać i ile kosztować. Ewentualny sukces wniosku o grant i wykonanie zadania ma przyspieszyć działanie, bo na razie to jest tylko mielenie propozycji zawartych w programie i nic z tego nie wynika.
Zamykana ma być część gdzie będą stały pojemniki na odpady zmieszane. Pojemniki na selektywną zbiórkę będą stały obok wiaty bo, po pierwsze - muszą być łatwo dostępne do ich opróżniania, po drugie - system zbiórki selektywnej funkcjonuje w formie gniazdowej, czyli zestaw pojemników służy nie tylko jednej wspólnocie. Zobrazowane to jest mniej więcej zdjęciem we wpisie na mojej stronie.
W moim zamyśle program ma być skierowany do wspólnot, w których gmina ma udziały. Opinia urzędników w odpowiedzi na moją interpelację niczego nie przesądza. Ja podtrzymuję swoje stanowisko.
Program wspierania wspólnot mieszkaniowych w zakresie ocieplenia budynków zajmuje jedną stronę. Szczegóły zawarte są w porozumieniach pomiędzy gmina i wspólnotą. Zatem nie objętość dokumentu jest decydująca i ważna, a postulowane sposoby realizowania tych zadań.
Co do statusu programu.
Odbyły się dwa spotkania w tej sprawie. ZGKiM oraz wydział urbanistyki i architektury otrzymały pracę do wykonania związaną z propozycjami zawartymi w programie. Po jej wykonaniu ma się odbyć kolejne spotkanie w tej sprawie. Nie spodziewałem się, że to co złożylismy z Michałem stanie się za moment obowiązującą regulacją. Opisaliśmy problem i zaproponowaliśmy w jaki sposób go rozwiązać. Cieszę się, że propozycja nie poszła na półkę, tylko jest "w obróbce". Liczę na to, że sprawa znajdzie swój finał w nadchodzącym roku.