A jeszcze dochodzi temat zaworów załączających się od 16 stopni. Wietrzenie pokoi to jest czasami walka z czasem kiedy sie takowy zawór otworzy. Zawory najczesciej są na skraju okna i zimne powietrze idzie bezposrednio na nie. Ostatnio położyłem termometr na podłodze na środku małego pokoju i najniższą temp. jaką zanotował to było 21 stopni a po paru minutach kaloryfer gorący( okno uchylone). I tak nabijamy podzielniki. Pozdrawiam
Dokładnie. I to jest to czego brakowało we wspaniałym filmie pt. grzać czy nie grzać.
Zwykły chwyt do okradania nas a w tym celu by sobie to ułatwić spółdzielnia ukradła nam takie małe czerwone nakrętki, które powodują, że termostat się nie włącza po otwarciu okna.
Ogólnie, że film zrobiono to ok tylko, że mało w nim konkretnych informacji. Nie było mowy o tych nakrętkach, o tym, że kłamstwem jest właśnie włączenie poniżej 16 st bo włącza się jak tylko poczuje chłodniejsze powietrze no i kolejny chwyt to koszty stałe. W filmie pan Szostak, wspaniały prezes wyjaśnił, że mamy koszty stałe, na które składają się: ogrzewanie suszarni, łazienek i klatek schodowych. Ok. Zasadne i logiczne. Wydawać by się mogło bo tak być powinno, że metry klatki schodowej, suszarni mnoży się przez cenę za jednostkę zużytego ciepła i dzieli się przez wszystkich mieszkańców klatki plus metry łazienki. Oczywiście każdy za swoją łazienkę, żeby nie był no a tym czasem ja mając 61.24 m kw mieszkania płacę 61.24 razy cena jednostki. Wynika z tego, że przede wszystkim i po pierwsze płacę za ogrzewanie każdego z pokoi 2 razy!!!
Kolejne zaj...e oszustwo!!!!
Ta spółdzielnia kradnie w żywe oczy!!! Podwójnie i na każdym kroku!!!
Nawet chyba wczoraj oglądałam tv i słuchałam wypowiedz Szostaka jak to po instrukcję obsługi zaworów , trzeba się zgłaszać do nich osobiście ( oczywiście ten kto nie był na zebraniu). Przecież to kpina. Podczas montażu powinniśmy otrzymać cały zestaw wraz z pudełkiem i tyle a w nim instrukcja. Tylko, że wtedy wyszło by szydlo z worka co do czerwonych nakrętek.
No i oczywiście teraz na obronę prezesina z Bożej łaski ma argument taki, że ludzie nie przychodzą na zebrania. Racją nie przychodzą ale to nie znaczy, że jest to przyzwolenie na okradajcie nas i traktujecie jak idiotę.
Może pora właśnie pójść i wywieźć zarząd złodziei na taczce albo na kopach po prostu. Coś trzeba zrobić bo inaczej będzie kiepsko. Przy obecnych kosztach stałych z kosmosu to za jakieś góra 2 sezony grzewcze wyjdziemy na zero a potem to już tylko będziemy dopłacać do interesu mimo, że ani razu nie odkręcimy grzejnika i nie będziemy się wietrzyć. W XXI wieku będziemy żyć jak w bunkrach ale z plastikami z widokiem na płotki i krzaki posadzone przez SM Chemik.