I ja nie jestem ani w radzie ani w zarządzie- szczegół 2. Pracuję jako specjalista w departamencie GW czyli dawna energetyka plus infrastruktura plus laboratoria.
Beny- Jedna osoba nie podejmuje decyzji w radzie czy zarządzie (poza prezesem, który jest pracodawcą) — to są ciała kolegialne, wszystko wymaga głosowania większości. Ja przez lata wnioskowałam o wiele spraw ważnych dla pracowników, część udało się przeforsować, część nie. Co zostało zakończone sukcesem: likwidacja dni do dopracowania R, odejście od paczek i przejście na posiłki profilaktyczne w postaci kart sodexo, urzymanie 5bop, wprowadzenie ruchomego czasu dla jednej zmiany, 10 dni DDW (historycznie- bo tak, pracowałam nad tym gdy wnioskowałam o likwidację R), wzrost jubileuszówek, odmówiłam podpisania aktu notarialnego o zmianę aportu w Police Serwis argumentując, że to tylko dociąży spółkę, wnioskowałam o liwidację spółki Transtech, Prozap i wchłonięcie tych funkcji do Zakładôw, wnioskowałam o wchłonięcie pracującej części Police Serwis- ci z których korzystamy codziennie- do Zakładów, zarządzałam strażą pożarną, sukcesem zakończyło się zatrudnienie nowych, fizycznie bardzo dobrych pracowników i skierowanie ich do szkoły gdzie zdobyli wykształcenie strażaka(ubolewam część z tych osób w ostatnim czasie odeszła), wnioskołam o zmianę systemu premiowania oraz jego regulaminów (część została zrealizowana), pracowałam nad zadaniami które pozwalały finansowo wypłacać pracownikom nagrodę roczną lub specjalną trzy lata temu. Wnioskowałam o remonty pomieszczeń socjlanych- takie zostały zrealizowane. Brałam czynny udział w komisjach bhp- wnioskowałam o zmianę tabeli norm i odzieży tak, aby pracownicy otrzymywali lepsze jakościowo ubrania. Składałam na zarząd wiele wniosków związanych z rozwojem, w taki sposób m.in. Zwiększono nam w pozwoleniu zintegrowanym na sprzedaż zdecydowanie większwj ilosci fosfogipsu zamiast upychać go jako odpad na białą górę. Miałam nadzór nad infrastrukturę, wnioskowałam o przeznaczenie znacznych środków finansowych na remonty taśmociągów by nie powodowały awarii. To zostało (wtedy) zrealizowane, podobnie jak mój wniosek o zakup za 90 tys narzędzi, ktore miały pomóc w pracy, oraz zakup 3 ładowarek i zatudnienie pracowników do ich obsługi, po to by nasi pracownicybnie musieli odgruzowywać zastygłej masy. Regularnie spotykałam się ze wszystkimi organizacjami związkowymi, niektórym pisałam pisma i sugerowałam kierunki działań, które pomogłyby "Policom". Wypracowałam z zespołem Instrukcję- Scenariusz, zgłaszania szkód. Do tamtego momentu różnie z tym bywało i nie egzekwowalismy od ubezpieczyciela odszkodowań.
To tak w dalekim skrócie. I tak jak napisałam, jednoosobowo to ja mogę w mojej małej firmie podejmować jedoosobowe działania i tak czynię.
Przypominam, że od lat mamy swoich przedstawicieli w radzie nadzorczej i zarządzie. Panią Anie i Panią Iwone i tych facetów co nawet nie wiem jak się nazywają. Teraz jest Pan Zdzisław w zarządzie i tylko o nim słyszałem jak startował w wyborach. Mamy też prężnie działające związki. Obecnie po 10 latach pracy zarabiamy najniższą zakładową i zabrali nam prawie wszystko co można było zabrać. No fakt prawie. W warunkach jakie pracujemy sami dobrze wiemy. A informacje jakie będziemy dostawać też wiemy, bo regułke o tajemnicy przedsiębiorstwa dobrze znamy.
Co zmienią kolejne wybory członków? Dla nas nic. Dla osób które zostaną wybrane w wyborach pokaźne pensje. Chcecie się do tego przykładać? Decyzje niech każdy podejmie indywidualnie.
Masz rację. Nawet nie wiesz jak sie nazywają. .... Pan Zdzisław?
Chyba nie masz pojęcia kto tam rzeczywiście jest wybrany przez pracowników. Jak już to Pan Wiesław. Taki szczegół.
Świetnie, że pamiętasz jak ten Pan ma na imie. Tak w kwestii rozjaśnienia ironii napiszę, że nie pierwszy raz ktoś przekręca imie tego Pana z tego wzgledu, ze ostatni raz slyszano o nim podczas wyborów.
Pani Anno oczywiście, że wiemy, że nie jest Pani w zarządzie i nikt nie umniejsza Pani zasług sprzed lat, ale zarówno ja jak i wiele osób na zakładzie odnosi wrażenie, że Pani zapał/energia do działania się skończyła oceniając poprzednią kadencje dlatego też Pan Wiesław wygrał ostatnie wybory.