Notice: Undefined index: tapatalk_body_hook in /home/klient.dhosting.pl/wipmedia2/forum/Sources/Load.php(2501) : eval()'d code on line 199
  • Strona główna
  • Szukaj
    •  
  • Zaloguj się
    • Nazwa użytkownika: Hasło:
      Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Autor Wątek: [Police] ZCH Police  (Przeczytany 10867073 razy)

Offline Samsonowicz

• Gaduła
Odp: [Police] ZCH Police
« Odpowiedź #20040 dnia: Sierpnia 26, 2025, 21:55:58 »
u.  Ale kto sie dorobił to sie dorobił
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 26, 2025, 22:00:28 wysłana przez Samsonowicz »

Offline An_na

• Weteran
« Odpowiedź #20041 dnia: Sierpnia 26, 2025, 22:05:29 »
Samsonowicz- ja nigdy nie pracowałam w firmie Poliolefins. To odrębna spółka https://grupaazoty.com/aktualnosci/podpisano-kontrakt-na-realizacje-projektu-polimery-police

Offline Samsonowicz

• Gaduła
« Odpowiedź #20042 dnia: Sierpnia 26, 2025, 22:05:52 »
Rasowy.  Łatwo napisać.  Ja już jestem stary     bez zakładów będzie wyzysk u prywadziarzy.  Zresztą sam pisałeś ze spadnie konkurencja , jezeli chodzi o pracownika. 

Post Merge: Sierpnia 26, 2025, 22:10:25
Uderz w stol......  P.Aniu nigdy nie napisałem ze pani byla w spółce poliofelin . Tylko zarządzała Pani w 2015-2023 Z PRZERWAMI. TO KTO JEST WINNY ZA POLIMERY. JA ! Prosty aparatowy?
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 26, 2025, 22:10:25 wysłana przez Samsonowicz »

Offline Rasowy_Aparatowy

• VIP
« Odpowiedź #20043 dnia: Sierpnia 26, 2025, 22:12:10 »
Rasowy.  Łatwo napisać.  Ja już jestem stary     bez zakładów będzie wyzysk u prywadziarzy.  Zresztą sam pisałeś ze spadnie konkurencja , jezeli chodzi o pracownika. 
Konkurencja spadnie jeśli zakłady by padly. Ale ja nie czuje się wyzyskiwany i prywaciarza. Pracuje więcej, nie śpię w klapkach na sterowni, ale zarabiam też więcej i mam lepsze warunki pracy. Jeżeli jesteś uczciwie pracującym starszym gościem (a takich paru poznałem w trakcie pracy na ZCH i serdecznie pozdrawiam) to szczerze współczuję, bo fakt że wam jest ciężko. Ale jak jesteś gościem który siedzi w klapkach, nic nie robi, nigdy nie chciał się uczyć i tylko "niech młody zapierdala" (a takich również poznałem i nie pozdrawiam :D) to cóż...

Offline Samsonowicz

• Gaduła
« Odpowiedź #20044 dnia: Sierpnia 26, 2025, 22:18:45 »
Rasowy.  Ja juz szykuję sie na emeryturę.  Także. Powodzenia na rynku pracy  . Mi chodzi o to ze kradną i niestety będą kraść moje i twoje pieniądze.  W zarządach kosztem pracowników

Post Merge: [time]Sierpnia 26, 2025, 22:20:20 [/time]
Kto beknol  za polimery. Gdzie osoba odpowiedzialna za to ze . To jest bubel

Post Merge: [time]Sierpnia 26, 2025, 22:21:00 [/time]
Z czyich pieniędzy.  Gdzie byl zarzad?!

Post Merge: [time]Sierpnia 26, 2025, 22:21:26 [/time]
Za co brał pieniądze?!

Post Merge: Sierpnia 26, 2025, 22:23:00
No i nie mów rasowy ze nie mam racji.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 26, 2025, 22:23:00 wysłana przez Samsonowicz »

Offline Rasowy_Aparatowy

• VIP
« Odpowiedź #20045 dnia: Sierpnia 26, 2025, 22:30:12 »
Rasowy.  Ja juz szykuję sie na emeryturę.  Także. Powodzenia na rynku pracy  . Mi chodzi o to ze kradną i niestety będą kraść moje i twoje pieniądze.  W zarządach kosztem pracowników

Post Merge: [time]Sierpnia 26, 2025, 22:20:20 [/time]
Kto beknol  za polimery. Gdzie osoba odpowiedzialna za to ze . To jest bubel

Post Merge: [time]Sierpnia 26, 2025, 22:21:00 [/time]
Z czyich pieniędzy.  Gdzie byl zarzad?!

Post Merge: [time]Sierpnia 26, 2025, 22:21:26 [/time]
Za co brał pieniądze?!

Post Merge: [time]Sierpnia 26, 2025, 22:23:00 [/time]
No i nie mów rasowy ze nie mam racji.
To dużo bardziej skomplikowane niż ci się wydaje, stąd np teraz zabranie pieniędzy z gwarancji dobrego wykonania. Stanowisko Grupy Azoty jest takie, że to wykonawca dał dupy. Jeżeli taka jest prawda (to pewnie rozstrzygnie sąd za 15 lat xD) to nie jest to wina zarządów.

Offline Samsonowicz

• Gaduła
« Odpowiedź #20046 dnia: Sierpnia 26, 2025, 22:38:07 »
No jasne . Kolego ktoś nadzór nad taka inwestycję musial sprawować.  To nie jest budowa zamku na piasku.🤣

Post Merge: [time]Sierpnia 26, 2025, 22:40:46 [/time]
Jezeli grupa azoty byla głównym inwestorem . To kto tutaj powinien być najbardziej za8nteresowana stroną??

Post Merge: Sierpnia 26, 2025, 23:01:08
Pytanie ? . Kto jest winny inwestycji w polimery. My aparatowi, czy zarząd?  . Który bierze za to pieniądze?!
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 26, 2025, 23:01:08 wysłana przez Samsonowicz »

Offline An_na

• Weteran
« Odpowiedź #20047 dnia: Sierpnia 26, 2025, 23:07:33 »
Bynajmniej. Niezmiennie. Poniżej w skrócie z ogólnodostępnych informacji: Projekt Polimery Police, w którym generalnym wykonawcą była firma Hyundai Engineering, od dłuższego czasu boryka się z poważnymi problemami kontraktowymi. 18 sierpnia 2025 roku Grupa Azoty Polyolefins ogłosiła, że odstępuje od umowy EPC (Engineering, Procurement, Construction) z Hyundai Engineering. Powodem były opóźnienia w realizacji kluczowych etapów, brak terminowego ukończenia testów próbnych, przekroczenie limitu kar umownych oraz brak porozumienia w sprawie wzajemnych roszczeń. W konsekwencji Grupa Azoty Polyolefins wystawiła Hyundai Engineering notę obciążeniową na kwotę 111,8 mln EUR. Już wcześniej, we wrześniu 2024 roku, Hyundai Engineering domagał się dodatkowych pieniędzy i wydłużenia terminu realizacji – wnioskował m.in. o 9,6 mln EUR oraz 116,2 mln EUR więcej, tłumacząc to wzrostem kosztów i opóźnieniami związanymi z działaniami personelu inwestora. Grupa Azoty uznała jednak, że te roszczenia nie mają uzasadnienia. Dodatkowo 8 sierpnia 2025 roku spółka uzyskała 107,5 mln EUR z gwarancji zabezpieczających, związanych z niewykonaniem zobowiązań przez wykonawcę.

26 sierpnia 2025 roku Hyundai Engineering złożył własne oświadczenie o odstąpieniu od umowy EPC, powołując się na brak otrzymania gwarancji zapłaty. Grupa Azoty Polyolefins uznała to oświadczenie za bezskuteczne, wskazując, że kontrakt został skutecznie rozwiązany już 14 sierpnia. W praktyce oznacza to spór prawny, w którym obie strony mogą wysuwać roszczenia finansowe. Grupa Azoty zamierza bronić swojego stanowiska m.in. w oparciu o przepisy Kodeksu cywilnego i jednocześnie zapowiada kontynuację realizacji projektu Polimery Police, w tym poszukiwanie nowych partnerów wykonawczych, którzy dokończą niezbędne prace.

Sam projekt jest już w zaawansowanej fazie – instalacje produkcyjne działały w trybie rozruchowym, osiągając kamienie milowe: w maju 2024 roku 100 tys. ton, a w październiku 2024 roku 200 tys. ton skumulowanej produkcji polipropylenu. W całym 2024 roku wyprodukowano około 211 tys. ton, co odpowiada około połowie zdolności produkcyjnych zakładu. Na początku czerwca 2025 roku odnotowano krótki postój z powodu problemów z zasilaniem, jednak później produkcja została wznowiona i spółka deklarowała stopniowe zwiększanie wykorzystania mocy.

Podsumowując, Grupa Azoty Polyolefins zerwała kontrakt z Hyundai Engineering, żąda ponad 111 mln EUR kar i uzyskała ponad 107 mln EUR z gwarancji, Hyundai zaś próbuje się bronić, wskazując na brak gwarancji zapłaty. Spór może zakończyć się długotrwałym postępowaniem arbitrażowym lub sądowym. Jednocześnie instalacje Polimery Police działają i produkują, choć projekt formalnie wymaga jeszcze domknięcia testów, rozliczeń i przejęcia odpowiedzialności za pełne parametry.
https://www.chemiaibiznes.com.pl/artykuly/grupa-azoty-polyolefins-odstapila-od-umowy-z-hyundai-engineering-na-polimery-police
Kamienie milowe produkcji

1. 100 tys. ton polipropylenu do 15 maja 2024
   •   Artykuł firmy Grupa Azoty Polyolefins informuje, że „do 15 maja br. Grupa Azoty Polyolefins wyprodukowała łącznie 100 tys. ton polipropylenu” w ramach rozruchu instalacji PDH i PP  .

2. 200 tys. ton skumulowanej produkcji do 23 października 2024
   •   Oficjalny komunikat (Grupa Azoty) z 23 października 2024 potwierdza: „do 23 października br. Grupa Azoty Polyolefins wyprodukowała łącznie 200 tys. ton polipropylenu”  .

Postój produkcji – awaria zasilania w czerwcu 2025

3. Awaria i przerwa w produkcji
   •   Serwis GS24.pl podał, że „do przerwy w dostawie energii elektrycznej doszło 2 czerwca”, co spowodowało przerwę w działaniu instalacji PDH oraz produkcji polipropylenu  .

4. Przewidywany czas wznowienia
   •   Według portalu GospodarkaMorska.pl, wznowienie produkcji przewidywane było w dniach 12–15 czerwca 2025  .
Tak w dużym skrócie z informacji ogólnodostępnych.

Offline Rasowy_Aparatowy

• VIP
« Odpowiedź #20048 dnia: Sierpnia 26, 2025, 23:15:34 »

Offline Prezes

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #20049 dnia: Dzisiaj o 13:12:48 »
My tu gadu gadu a tymczasem ludzie padają jak muchy https://dziennikpolicki.pl/wiadomosci/na-sygnale/nieprzytomny-mezczyzna-znaleziony-na-terenie-grupy-azoty-police-trafil-do-szpitala.html
Wczoraj na części czarnej, doświadczony stary pracownik, prawdopodobnie robił na dwóch stanowiskach. Słabo to wygląda bo nie to że spadł to leżał w Ługu z tego co słyszałem.prawdopodobnie wchodził otwierać jakiś zawór,otworzył go i w trakcie otwierania  spadł i już się nie podniósł,.Lug sobie leciał aż s końcu się zaczął przelewać i prawdopodobnie go zalał. Nie wiadomo ike czasu tam tak leżał.
Ps. Tak się zastanawiałem kiedy dojdzie do jakiejś tragedii z tego tytułu że ludzi wysyła się do zrobienia jeszcze czegoś bo nie ma komu tego zrobić. Chłop zamiast skupić się na swojej robocie to jeszcze musiał zająć się czymś innym i mamy tego skutki. Nogę by skręcił to nikt by nie zauważył bo takie są braki na brygadach. A oni by jeszcze chcieli zmniejszyć minimalną obsługę. Tak więc podziękujmy zarządowi.

Offline Rasowy_Aparatowy

• VIP
« Odpowiedź #20050 dnia: Dzisiaj o 13:37:09 »
My tu gadu gadu a tymczasem ludzie padają jak muchy https://dziennikpolicki.pl/wiadomosci/na-sygnale/nieprzytomny-mezczyzna-znaleziony-na-terenie-grupy-azoty-police-trafil-do-szpitala.html
Wczoraj na części czarnej, doświadczony stary pracownik, prawdopodobnie robił na dwóch stanowiskach. Słabo to wygląda bo nie to że spadł to leżał w Ługu z tego co słyszałem.prawdopodobnie wchodził otwierać jakiś zawór,otworzył go i w trakcie otwierania  spadł i już się nie podniósł,.Lug sobie leciał aż s końcu się zaczął przelewać i prawdopodobnie go zalał. Nie wiadomo ike czasu tam tak leżał.
Ps. Tak się zastanawiałem kiedy dojdzie do jakiejś tragedii z tego tytułu że ludzi wysyła się do zrobienia jeszcze czegoś bo nie ma komu tego zrobić. Chłop zamiast skupić się na swojej robocie to jeszcze musiał zająć się czymś innym i mamy tego skutki. Nogę by skręcił to nikt by nie zauważył bo takie są braki na brygadach. A oni by jeszcze chcieli zmniejszyć minimalną obsługę. Tak więc podziękujmy zarządowi.
Tam to i tak fart, że go znalazł chłop schodzący ze zmiany akurat jedyny idący tamtędy. Gdyby wybrał inna drogę to chłopa by znaleźli godzine później, jakby się ktoś skapnal że go nie ma w szatni

Offline Prezes

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #20051 dnia: Dzisiaj o 14:59:49 »
A jak załodze podoba się nowy pomysł nowszego pracodawcy?
]Ruszamy z nowym programem poleceń pracowniczych w Grupie Azoty Police!

Masz znajomego, który szuka stabilnej i ciekawej pracy? Poleć go nam - jeśli zostanie zatrudniony, Ty otrzymasz 500 zł brutto 💵🎉

To proste - Ty polecasz, my nagradzamy! To kolejny krok w stronę budowania silnej i zaangażowanej społeczności w Grupie Azoty Police 👷‍♂️

Offline Rasowy_Aparatowy

• VIP
« Odpowiedź #20052 dnia: Dzisiaj o 15:30:28 »

Masz znajomego, który szuka stabilnej i ciekawej pracy? Poleć go nam - jeśli zostanie zatrudniony, Ty otrzymasz 500 zł brutto 💵🎉

To proste - Ty polecasz, my nagradzamy! To kolejny krok w stronę budowania silnej i zaangażowanej społeczności w Grupie Azoty Police 👷‍♂️

Widzialem to xD jeżeli ktoś ci poleca pracę w zakładach żeby dostać 500zl to nie jest twoim kolega tylko wrogiem xDDD

Offline Prezes

• Nowicjusz
  • *
« Odpowiedź #20053 dnia: Dzisiaj o 15:41:06 »

Widzialem to xD jeżeli ktoś ci poleca pracę w zakładach żeby dostać 500zl to nie jest twoim kolega tylko wrogiem xDDD
Swoim w sumie też 🤣 bo weź teraz gościa który pracuje tu 10lat ma stawkę 4700 i poleca ja nowemu. Nowy dostanie na dzień dobry więcej od tego który polecił 🤣 stary przytuli jednorazowo 500 i będzie dalej na frajerskiej stawce z większą ilością obowiązków,do tego będzie pewnie jeszcze uczył nowego a nowy będzie zarabiał więcej i udawał że się uczy 🤣 Ci w kadrach to mają tam łeb do wpadania na genialne pomysły. Już pomijam kwestię,że zwolnili tyle ludzi na mniejszych stawkach a teraz szukają żeby zatrudnić na większych. Niezły geniusz tam siedzi w tych kadrach

Offline lolek

• Gaduła
« Odpowiedź #20054 dnia: Dzisiaj o 15:51:09 »
Tam to i tak fart, że go znalazł chłop schodzący ze zmiany akurat jedyny idący tamtędy. Gdyby wybrał inna drogę to chłopa by znaleźli godzine później, jakby się ktoś skapnal że go nie ma w szatni
Brak obsługi, brak sterowniczych, brak automatyków, elektryków, mechaników.
Ludzie uciekają na potęgę,  a czemu?
Brak podwyżek,  brak szczacunku,  na automatyka, ślusarza, elktryka czeka sie po parę godzin. Dyspozytor musi ustalać kolejność prac elktryka i innych. A będzie jeszcze lepiej, szukają sie kolejne odejścia automatyków i elektryków,  nie będzie kompetentnych ludzi do wyjścia na rozdzielnie, sale techniczną.
Brawo Zarząd zch, gaps.
A jeszcze chcą zmniejszyć ilość osób w gaps na pogotowiu technicznym.
I Ja mam polecić pracę na zch. ?