Art. 5. 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani stosować się do poleceń i sygnałów dawanych przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli, sygnałów świetlnych oraz znaków drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany przez te osoby, sygnały świetlne lub znaki drogowe.
2. Polecenia i sygnały dawane przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli mają pierwszeństwo przed sygnałami świetlnymi i znakami drogowymi.
3. Sygnały świetlne mają pierwszeństwo przed znakami drogowymi regulującymi pierwszeństwo przejazdu.
Z tego całego artykułu jasno wynika Wykidajło, że źle go interpretujesz. Wyraźnie jest napisane, że sygnalizacja ma pierwszeństwo przed znakami, nic więcej, żadnej kolejności. Skoro ma pierwszeństwo przed znakami to na te znaki nie patrzysz czyli wjeżdżasz na zwykłe równorzędne skrzyżowanie. Co się wówczas stosuje to wiesz.
A jak było kiedyś? O tak:
Jeżeli z norm, znaków, sygnałów i poleceń o ktorych mowa w ust. 1. wynika różny sposób zachowania się, uczestnik ruchu jest obowiązany stosować się do nich w następującej kolejności:
1) do poleceń i sygnałów dawanych przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli
2) do sygnałów świetlnych
3) do znaków drogowych
4) do norm zawartych w przepisach
Ty znasz stare zasady, my nowe. Ale już Ci to pisałem, w sumie nie wiem po co jeszcze raz to wklejam, nie ma to najmniejszego sensu.
W poprzednim wątku zadałem Ci pytanie, które pominąłeś. Zatrzymujesz się na znaku STOP jeśli stoi ZA zielonym sygnalizatorem? Bo z Twojej interpretacji wynika, że powinieneś. A jednak tego nie robisz. Bo zielone światło ma pierwszeństwo przed tym znakiem.
Ja rozumiem Twoją interpretację, przepis jak zwykle nie jest konkretnie napisany (tak jak Art.22), ale to niestety błędna interpretacja jeśli skonfrontujemy ją ze starymi przepisami, z których jasno wynikało, że w przypadkach sprzecznych należy stosować hierarchię. Teraz już jej nie ma, światła likwidują znaki mówiące o pierwszeństwie. Masz zielone = masz pierwszeństwo. Gość z naprzeciwka ma zielone, też ma pierwszeństwo. Skręca w lewo i ma Cię puścić, nawet jak znak mu mówi, że ma drogę z pierwszeństwem.