Notice: Undefined index: tapatalk_body_hook in /home/klient.dhosting.pl/wipmedia2/forum/Sources/Load.php(2501) : eval()'d code on line 199
  • Strona główna
  • Szukaj
    •  
  • Zaloguj się
    • Nazwa użytkownika: Hasło:
      Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Autor Wątek: [Gmina Police] Klęska Polic XXI  (Przeczytany 45990 razy)

Offline samo zło

• Rozpisuje się
[Gmina Police] Klęska Polic XXI
« Odpowiedź #60 dnia: Lutego 25, 2012, 20:26:41 »
Nie no jak tak to przepraszam bardzo. Aż i głupio że zrobiłem tak prostackie założenie, że skoro ten Pan  występuje w waszych spotach wyborczych i startuje z pierwszego miejsca waszych listach wyborczych może mieć z wami cokolwiek wspólnego. Zwracam honor

jezat

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: Lutego 26, 2012, 10:41:31 »
Cytat: "Wojtek Dudek"

No cóż! Są tacy, którzy swój wybór opierają o doznania z igrzysk ale są i tacy, którzy przy wyborze kierują się oceną pracy twórczej. Jednak póki co, wczoraj w trakcie debaty kilkusetosobowej grupy kobiet polskich w Sali Kolumnowej Sejmu RP z udziałem Premiera Donalda Tuska i przedstawicieli rządu, cała Polska słyszała głos przedstawicielki Polic i działaczki Stowarzyszenia Police XXI - Pani Alicji Ostrowskiej - upominającej się od premiera i rządu uwzględnienia stażowego kryterium uprawniającego do przejścia na emeryturę.
[/b]
Czy możesz przybliżyć na czym ma opierać się ten postulat waszej przedstawicielki, polegający na uwzględnieniu stażowego kryterium uprawniającego do przejścia na emeryturę.

Offline Wojtek Dudek

• VIP
« Odpowiedź #62 dnia: Lutego 26, 2012, 19:49:30 »
Cytat: "jezat"
Czy możesz przybliżyć na czym ma opierać się ten postulat...

Najogólniej mówiąc, na uwzględnieniu warunkowego lub bezwarunkowego prawa do przejścia na emeryturę po przepracowaniu 40-45 lat.

jezat

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: Lutego 26, 2012, 21:37:09 »

Najogólniej mówiąc, na uwzględnieniu warunkowego lub bezwarunkowego prawa do przejścia na emeryturę po przepracowaniu 40-45 lat.

Najogólniej nie rozumiem.Może coś bliżej na temat lansowany również przez SLD.Najogólniej kiedy warunkowo a kiedy bezwarunkowo?

Offline Wykidajło

• Weteran
    • http://www.naszepolice.pl
« Odpowiedź #64 dnia: Lutego 27, 2012, 08:08:45 »
Mnie się pod tyłkiem nie pali i nie choruję też na władzę. Dlatego mogę ją pełnić jedynie wtedy, gdy zdołam przekonać mieszkańców do tego, że mogą mi zaufać. Ale za łapówki - nie! Co to, to nie! A to, co Ty mi proponujesz, niewiele się różni od łapówki.  ;)

To, co ja proponuję, sprowadza się do prostego "pokażcie, że potraficie coś robić, a nie - tylko gadać".
Ale muszę przyznać, że hasło "jak nas wybierzecie, nie będzie chodników, kuligów i placów zabaw, bo to niewiele się różni od łapówki" brzmi dosyć ciekawie :)
czasem trzeba się też zastanowić, czy aby wszyscy muszą kierować się tylko takimi koncepcjami, jakie podobają się Tobie?

Oczywiście, że nie muszą. Który to już rok będziesz trwał przy swoich? 15? 20?

Gdy moja żona to przeczytała, zapytała, jakie działania trzeba podjąć, żeby Was zdelegalizować ;)
Na poważnie: prosimy, nie troszczcie się o nas. Oboje prosimy. O emerytury po siedemdziesiątce (albo i osiemdziesiątce) upominajcie się dla siebie.

Cytat: "sekator"
po prostu ich nie lubię...i mam nadzieję, że oni mnie także.

Za jezata się nie wypowiadam, ale jeśli o mnie chodzi, twoje nadzieje są płonne.
Kłamstwo obiegnie świat nim prawda założy buty.

Offline Wojtek Dudek

• VIP
« Odpowiedź #65 dnia: Lutego 27, 2012, 11:20:31 »
Cytat: "Wykidajło"
Gdy moja żona to przeczytała, zapytała, jakie działania trzeba podjąć, żeby Was zdelegalizować  

Możesz się na mnie obrazić, ale powiem Ci, że bardzo nieładnie czynisz, zaocznie wplątując w tę dyskusję swoją żonę. Nie powinno się swojego braku argumentów zastępować najbliższymi. Nie powinno się!
Prywatnie powiem Ci, że wydaje mi się, iż Twoja żona jest znacznie bardziej inteligentna a niżeli Ty ją tu próbujesz przedstawić. :)

Ale muszę przyznać, że hasło:...

„Albo będziecie robić tylko to czego ja od Was żądam, albo będę Was niezmiennie dyskredytował!”
brzmi dosyć ciekawie  

i jest chyba znacznie bliższe prawdy  ;D

Oboje prosimy. O emerytury po siedemdziesiątce (albo i osiemdziesiątce) upominajcie się dla siebie.

A wydawało mi się, że wyraziłem się dosyć jasno, Ty natomiast - jak to często bywa - nie byłbyś sobą, gdybyś nie ubrał tej wypowiedzi we własną ideologię. Ale to Twoje prawo, a mnie nic do tego!

Najogólniej nie rozumiem.Może coś bliżej...

Nieco bardziej precyzyjnie, ale jeszcze nie szczegółowo, wyglądałoby to tak: kryterium wiekowe 67 lat obejmowałoby tę grupę pracujących, którzy do osiągnięcia tego wieku wykazywali by się stażem pracy niższym niż 40-45 lat. Natomiast uzyskanie prawa do przejścia na emeryturę w przypadku wykazania się stażem 40-45 lat nabywałoby się nawet przed ukończeniem 67 roku życia. Przy czym ani jeden, ani drugi warunek nie powinien uniemożliwiać dalszego kontynuowania pracy tym, którzy byliby w stanie dalej ją świadczyć. Wybór mógłby i powinien należeć do nich samych.

Offline Wykidajło

• Weteran
« Odpowiedź #66 dnia: Lutego 27, 2012, 12:13:08 »
bardzo nieładnie czynisz, zaocznie wplątując

Bardzo nieładnie, Wojtku. To uczyniłeś Ty. Szkoda, że próbujesz równać do forumowych łajz.

jezat

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: Lutego 27, 2012, 15:12:51 »
Najogólniej nie rozumiem.Może coś bliżej...

Nieco bardziej precyzyjnie, ale jeszcze nie szczegółowo, wyglądałoby to tak: kryterium wiekowe 67 lat obejmowałoby tę grupę pracujących, którzy do osiągnięcia tego wieku wykazywali by się stażem pracy niższym niż 40-45 lat. Natomiast uzyskanie prawa do przejścia na emeryturę w przypadku wykazania się stażem 40-45 lat nabywałoby się nawet przed ukończeniem 67 roku życia. Przy czym ani jeden, ani drugi warunek nie powinien uniemożliwiać dalszego kontynuowania pracy tym, którzy byliby w stanie dalej ją świadczyć. Wybór mógłby i powinien należeć do nich samych.

Pewnie taki scenariusz byłby do przyjęcia pod warunkiem,że każdy miesiąc wcześniejszego
przejścia na emeryturę wiązałby się  z powiększeniem o ten wskaznik okresu przeżycia,koniecznego do wyliczenia emerytury.
Np.odchodzę po przepracowaniu 4o lat w wieku 62lat.Określony ustawowo wiek na 67 powoduje,że tzw okres przeżycia zwiększa się o 5 lat czyli 60 m-cy.W związku z tym zgromadzony kapitał(składki)dzielimy przez 208(aktualny wskaznik) + 60,czyli przez 268.W ten sposób spada kwota miesięcznej emerytury ale nie naraża to budżetu na dodatkowe koszty,dla budżetu jest to neutralne.

Offline Wojtek Dudek

• VIP
« Odpowiedź #68 dnia: Lutego 27, 2012, 16:27:29 »
Szkoda, że próbujesz równać do forumowych łajz.

No widzisz! Obraziłeś się! Chociaż ja nie dałem Ci do tego żadnych podstaw. Jednym słowem najpierw sam strzelasz sobie w kolano a potem biadolisz, że boli!
Cóż!? Jeżeli bawi Cię taka małostkowość, to ja Ci w tym przeszkadzać nie mam zamiaru…bo ani mi się śni równać do łajz. Nawet jeżeli tego bardzo pragniesz!
Pmiętasz powiedzenie, którym często się tu posługujesz: "Jak Kali...", ono jest jak kij, co ma dwie strony. Którąkolwiek sie przyłoży - zawsze boli! Pozdrawiam

W ten sposób spada kwota miesięcznej emerytury ale nie naraża to budżetu na dodatkowe koszty,dla budżetu jest to neutralne.

To jedno. A drugie to, to,  że taki emeryt jeżeli jest w stanie dalej świadczyć pracę, to powinien mieć taką możliwość bez utraty emerytury, ale za to z dalszym odprowadzaniem pełnej składki emerytalnej, która powodowałaby potem odpowiednią rewaloryzację wysokości emerytury, o dodatkowo przepracowane miesiące lub lata składkowe.

Offline Wykidajło

• Weteran
« Odpowiedź #69 dnia: Lutego 28, 2012, 10:43:01 »

No widzisz! Obraziłeś się!

Mylisz się. To był wyraz rozczarowania Twoją próbą wyeliminowania mnie z dyskusji poprzez skierowanie jej na moich bliskich. Co Cię tak zdenerwowało, że przekroczyłeś tę granicę? Pytanie o to, jak długo trwasz przy swoich niedziałających koncepcjach, czy perspektywa wykazania, że pomysł, który tu próbujesz przedstawiać jako wyraz troski o wszystkich, jest w rzeczywistości rodzajem łapówki dla konkretnej grupy, do której sam należysz?

Pmiętasz powiedzenie, którym często się tu posługujesz: "Jak Kali...", ono jest jak kij, co ma dwie strony. Którąkolwiek sie przyłoży - zawsze boli!

W tym miejscu ucziwy człowiek wskazałby post, w którym z braku argumentów pod byle pretekstem (albo i bez niego) zaczepiam rodzinę adwersarza. Ty ograniczyłeś się do sugestii, bo dobrze wiesz, że - w przeciwieństwie do Ciebie - nigdy tego nie zrobiłem, nawet w odniesieniu do tych forumowiczów, o których mam jak najgorsze zdanie.

taki emeryt jeżeli jest w stanie dalej świadczyć pracę, to powinien mieć taką możliwość bez utraty emerytury, ale za to z dalszym odprowadzaniem pełnej składki emerytalnej, która powodowałaby potem odpowiednią rewaloryzację wysokości emerytury, o dodatkowo przepracowane miesiące lub lata składkowe.

W przeciwieństwie na przykład do kobiety, która skończyła studia, a potem zachowała się fair wobec potencjalnego pracodawcy i najpierw urodziła dwójkę dzieci, a dopiero potem poszukała zatrudnienia. Albo mężczyzny, który imał się różnych zajęć, byle tylko rodzinę utrzymać, zamiast od 20 roku życia zdać się na opiekę społeczną, a jego pech polegał na tym, że pierwszy stały etat dostał mając lat 35. Oni niech robią na "stażowców"?

Offline Wojtek Dudek

• VIP
« Odpowiedź #70 dnia: Lutego 28, 2012, 14:33:13 »
To był wyraz rozczarowania Twoją próbą wyeliminowania mnie z dyskusji poprzez skierowanie jej na moich bliskich. Co Cię tak zdenerwowało, że przekroczyłeś tę granicę?

Znowu odwracasz kota ogonem, wykazując przy okazji kompletny brak szczerości. A wystarczyło tylko trochę odwagi i samokrytyki, by powiedzieć: sorry, niepotrzebnie wmieszałem tu swoją żonę, przytaczając publicznie jej wypowiedź z naszych prywatnych rozważań. Mało tego! Ciągniesz temat dalej, chcąc za wszelką cenę dyskredytować mnie, zrzucając na mnie winę za Twój brak rycerskości w stosunku do najbliższej Ci osoby. Czego oczekujesz? Tego, że milcząco przyjmę ten nieuczciwy zarzut i będę kajał się za Twój nietakt. Człowieku! Ja nie tylko nie przekroczyłem żadnej sugerowanej przez Ciebie granicy, ale staram się bardziej chronić jej prywatność niż Ty sam. I wierz mi, że mnie nieprzemyślane wypowiedzi mogą zniesmaczyć, rozśmieszyć i skłonić jedynie do riposty, ale nie zdenerwować. Powiem Ci szczerze (mnie na to stać), że nie chce mi się dalej brnąć w ten temat, ale to Ty sam nakręcasz sprężynę konfabulacji, a potem znowu będziesz piszczał jak Ci co nieco przyszczypnie! Dlatego szczerze i po przyjacielsku sugeruję: zaniechaj waść!

W tym miejscu ucziwy człowiek wskazałby post, w którym z braku argumentów pod byle pretekstem (albo i bez niego) zaczepiam rodzinę adwersarza.

A w którym miejscu ja byłem na tyle nieuczciwy, aby bezpodstawnie zaczepić lub włączyć do dyskusji Twoich bliskich? Możesz mi to uczciwie wskazać? Jeżeli nie - to tak jak sugerowałem wyżej: zaniechaj!

czy perspektywa wykazania, że pomysł, który tu próbujesz przedstawiać jako wyraz troski o wszystkich, jest w rzeczywistości rodzajem łapówki dla konkretnej grupy, do której sam należysz?

Uważasz, że powinienem sprzyjać i składać się na łapówkę dla grupy, której przedstawicielem czy wodzirejem jesteś Ty? Bo chyba nie zaprzeczysz temu, że należymy do różnych grup. Na wspólne stanowisko też nie mamy szans, ponieważ wydaje mi się, że Ty nie jesteś skory do zawierania kompromisów. Dlatego denerwuje Cię to, że grupa do której ja należę jest znacznie liczniejsza od tej, do której Ty należysz.

W przeciwieństwie na przykład do kobiety, która skończyła studia, a potem zachowała się fair wobec potencjalnego pracodawcy i najpierw urodziła dwójkę dzieci, a dopiero potem poszukała zatrudnienia. Albo mężczyzny, który imał się różnych zajęć, byle tylko rodzinę utrzymać, zamiast od 20 roku życia zdać się na opiekę społeczną, a jego pech polegał na tym, że pierwszy stały etat dostał mając lat 35. Oni niech robią na "stażowców"?

W przypadku kobiet rodzących i wychowujących dzieci, to nigdzie nie powiedziałem, że jestem przeciwny uznania tego za podstawę do przyspieszenia prawa skorzystania z emerytury. W tym przypadku podoba mi się pomysł PSL-u, z jedną uwagą. Ja proponowałbym zastanowić się nad wielkością tej ulgi w przeliczeniu na dziecko. Zatem niesłusznie podejrzewasz mnie o brak wrażliwości na los innych! W przypadku mężczyzny, którego przykładem się posłużyłeś, to przecież jego obejmowałby wiek - czyli 67 rok życia, chociaż ja mimo wszystko optowałbym za utrzymaniem 65 roku życia, jako granicy uprawniającej do przejścia na emeryturę. Twój zarzut: „oni niech robią na stażowców” jest zatem mało poważny. Nie zapominaj o tym, że gdy oni studiowali, to ci stażowcy robili również na ich studia. Ale to tak na marginesie! W każdym razie my wychodzimy z jakąś propozycją, która stanowi jakieś podwaliny pod dyskusję. I co ważne, te propozycje nie są jakieś skrajnie nieodpowiedzialne. Może zatem, zamiast się z nami bezcelowo handryczyć, lepiej byłoby się przyłączyć do dyskusji, aby wypracować rozwiązania jeszcze lepsze.

Offline Wykidajło

• Weteran
« Odpowiedź #71 dnia: Lutego 28, 2012, 15:52:19 »
A w którym miejscu ja byłem na tyle [...], aby [...] zaczepić lub włączyć do dyskusji Twoich bliskich?

W tym wątku, w poście wysłanym wczoraj (27 lutego 2012) o 11:20.
Próby wykręcania kota na wykropkowanych słówkach możesz sobie darować.

Offline Wojtek Dudek

• VIP
« Odpowiedź #72 dnia: Lutego 28, 2012, 20:16:51 »
W tym wątku, w poście wysłanym wczoraj (27 lutego 2012) o 11:20.

Proponuję zatem zajrzeć jeden post wyżej, ten z godziny 8:08 o ten:
Gdy moja żona to przeczytała, zapytała, jakie działania trzeba podjąć, żeby Was zdelegalizować

…i dobrze rozpoznać jego autora, który za lub bez wiedzy swojej żony upublicznia jej bardzo (…) wypowiedź. Publikacja tej wypowiedzi, to jednoczesne zaproszenie do udzielenie repliki jej autorowi a nie publikującemu. Jednak ja, (pomimo, że jest ona mocno wyzywająca) nie skomentowałem jej w żaden sposób, poza wezwaniem Ciebie do zaniechania takich niestosownych praktyk. A przecież znasz mnie na tyle, aby wiedzieć, że nie miałbym najmniejszego problemu z odpowiednią ripostą. Uderz się zatem we własną pierś i wykaż choć te minimum honoru. I naprawdę daruj już sobie, w tym przypadku, te bezpodstawne przerzucanie swojej odpowiedzialności na mnie. To naprawdę nie ma sensu i ja wolałbym już zakończyć dyskusję o tym zdarzeniu.

saga

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: Lutego 28, 2012, 21:07:04 »

A jak proponujecie liczyć lata przepracowane na przykład z umową na pół albo ćwierć etatu z pensją poniżej najniższej krajowej?

Offline Wojtek Dudek

• VIP
« Odpowiedź #74 dnia: Lutego 29, 2012, 10:52:58 »
Cytat: "saga"
A jak proponujecie liczyć lata przepracowane na przykład z umową na pół albo ćwierć etatu...

To są przypadki, które występują raczej rzadko w stosunku do umów pełnoetatowych. Dlatego szczególnie nie rozpatrywaliśmy tego. Osobiście sądzę, że najlepiej byłoby te lata sumować do całego etatu, czyli, dwa lata na pół etatu liczyć jako rok, a w przypadku ćwierć etatu odpowiednio 4 lata jako rok. W konsekwencji wyjdzie, że pracownik zatrudniony na takich etatach objęty byłby raczej kryterium wiekowym, a nie stażowym. Ale jak mówię nie dyskutowaliśmy tego, ponieważ nikt z zainteresowanych nie zgłaszał takiego wariantu, ani propozycji.

Cytat: "saga"
...z pensją poniżej najniższej krajowej?

Wysokość pensji nie jest wyznacznikiem, do ustalania kiedy pracownik powinien uzyskać prawo do emerytury. Pensja ma raczej bardziej wpływ na wysokość późniejszej emerytury.