Tomaszu Tokarczyk, Sekatorze- w temacie tym pojawił się wątek historyczny. Jam mantrę powtarzacie hasła- Rosjanie- kłamcy. Rosjanie - mordercy. Trzeba ich rozliczyć. Trzeba pamietać o Katyni... Etc. Pamięć, honor, przywiązanie do historii i tradycji. Wamagacie prawdy- Wy, Panowie Kaczyńscy i wszyscy z ugrupowania PiS. Wszyscy pozostali, a w szczególności obecna ekipa rządząca to już zdrajcy.
Trochę przejaskrawiłeś, nie wiem czy celowo. Nie uważam wcale, że jak to ująłeś "wszyscy pozostali to zdrajcy". Nigdzie niczego takiego nie napisałem. W ogóle takich słów staram się unikać. A obecny rząd to dla mnie ludzie, którzy nie mają albo kompetencji i umiejętności, albo woli, żeby dbać o polska racje stanu. Prawda, że można ująć to precyzyjniej i kulturalniej?
W Katyni zginęło 20-25 tys Polaków (chyba się nie mylę- to dokładnie 22 tys osób).
Obowiązkiem każdego Polaka patrioty jest pamięć o tym i głośnie przypominanie o tym.
Z tym się zgodzę. Zbiorowa pamięć jest podstawą istnienia narodów, czyż nie?
Przypominanie, że Rosjanie to mordercy, kłamcy i wszystko co najgorsze.
Takie samo przejaskrawienie jak wcześniej. Nie wciskaj mi proszę w usta takich uogólnień. Przecież nie uważam, że powinniśmy zamknąć wschodnią granicę, wycofać z Rosji korpus dyplomatyczny i zrezygnować z eksportu do tego kraju.
Napiszczcie mi proszę, dlaczego nie reprezentujecie takiej samej postawy wobec Uraińców, którzy wymordowali 50 tys- 60 tys Polaków w trakcie tzw. Rzezi wołyńskiej?
Szczerze mówiąc zastanawiałem się nad tym przez całą drogę ze Szczecina do Polic
I myślę, że różnica tkwi w fakcie, że to Rosja a nie Ukraina miała i ma mocarstwowe zapędy. To rosyjska racja stanu - formułowana przez kolejne władze - zagrażała naszej suwerenności na przestrzeni wieków. To Rosja a nie Ukraina traktuje kraje ościenne jako swoja strefę wpływów posuwając się wręcz do kwestionowania ich podmiotowości. I to jest ta różnica.
A widzę w tym pewną analogię do naszego lokalnego ogródka. Gdybyście nie byli w koalicji - zapewne co dziennie raczylibyście nas jakimiś newsami i oskarżeniami na temat ekipy GRYFA. A, że jesteście w koalicji rządzącej- to wszystko Wam się podoba i wszystko jest cacy?
Nie przypominam sobie, żebyśmy będąc w opozycji na siłę wynajdywali newsy i oskarżenia w stylu J.Kardziejonka. Staraliśmy się raczej być dociekliwymi recenzentami poczynań Gryfa. Jak jest teraz? Nie wiem na pewno, bo nie ma mnie już wśród radnych, ale mam nadzieję, że przedstawiciele PiS w Radzie Miejskiej recenzują projekty uchwał z równą dociekliwością - tyle że na zamkniętych spotkaniach koalicyjnych, na których koalicjanci zawczasu wyjaśniają sobie wszelkie wątpliwości.
Pozdrawiam i dzięki za inspirujące pytania