DJK od ponad 12 lat mam suczkę w domu,10 lat żyła jedna,teraz mam od 2 lat drugą.Biorąc suczkę do domu liczę się z tym ,że mogą takie problemy się zdarzyć i nie piszę o tym na forum.Nie mówię,że każdy musi wysterylizować,jak napisałam-wystarczy dopilnować kiedy sunia ma cieczkę i ze 2 tygodnie wcześniej dać jej zastrzyk.Psy przeważnie dlatego uciekają,bo czują zew natury,że tak napiszę.Mnie nic w tym nie dziwi.Nie wiem jaką ma koleżanka suczkę,ale moja waży około 30kg,weź utrzymaj takie bydle,które się wyrywa do psów i odganiaj od siebie obce w jednej chwili,a jakoś udawało mi się to kawał czasu.
Wiem,że nie każdy ma kasę na sterylizację,nie każdy może psiaka przygarnąć.
Sterylizację można wykonać już od około 6 miesiąca życia,ale o ile masz zaufanego weta,który przed sterylizacją wykona wszystkie badania,czyli morfologię,badania na ilość hormonów,by wiedzieć kiedy mniej więcej dostanie cieczkę,oraz badanie serca,bo sterylizacja to jednak dość poważny zabieg,no a usypianie dla osłabionych zwierzaków jest niebezpieczne. Sterylizacji nie można wykonać w czasie cieczki,a także trochę przed czy trochę po cieczce.Po cieczce trzeba odczekać około 2 miesięcy.
Jeżeli masz suczkę hodowlaną-zaszczep,to nie zrobi z niej bezpłodną,a kosztuje zaledwie 30-40zł i problem z głowy.
I Lilly i ja jesteśmy z tozu i powiedz mi,jeżeli jesteś taka mądra-co my mamy zrobić z tym psem.Nie mamy pomieszczeń ,gdzie możemy przetrzymać psa,nie otrzymaliśmy pieniędzy z gminy na utrzymanie i leczenie zwierzaków,a mamy 12 kotów chorych i zaniedbanych w siedzibie.Nie mamy domów tymczasowych,a na 40 tys. miasto jest nas 5 osób.Mamy swoje rodziny i pracę,a wolontariatem zajmujemy się podczas naszego wolnego czasu.Jeździmy na interwencje,robimy zwierzakom ogłoszenia,karmimy bezdomne,latamy po weterynarzach,sterylizujemy,kombinujemy za co te wszystkie zabiegi wykonać-nie jesteśmy cudotwórcami.Chcesz sama się przekonać jak to jest-zapraszam,umówimy się i ci wszystko pokarzę od a do z.