Jagody można znależć za Trzebieżą w strone Myśliborza, nie wiem jak w bliższych rejonach ale w okolicach jeziorka Piaski są na_pewno. Jeśli znajdzie się dobre miejsce to można dość sporo nazbierać, ale tak w porównaniu do zeszłego roku to jest ich troche mniej i w tym roku prawdopodobnie skończą się dużo szybciej.
Ort. Pozdrawiam - Kuba
Dzięki
Byłem zaraz za Trzebieżą, ciężko to ciężko ale udało mi się zebrać 2 litry jagód, spotkałem starszą Panią, która też zbierała jagody i powiedziała, że w tym roku jest bardzo mało jagód, ponieważ większość zmarzła w maju gdy kwitła, dużo też jest krzaczków jagodowych wysuszonych na pieprz.
Może w następnym roku będzie więcej.
A co do grzybków to trochę tez pochodziłem po lesie i niestety nic nie znalazłem ale to byłem w niedziele, może coś się zmieniło?
Piszcie jak coś wiecie w temacie grzybów, może od kogoś coś słyszeliście?
Zawsze jak na Turzynie sprzedawali grzyby było wiadomo, że już się zaczęły ale teraz wybudowali tą galerie i nie ma już tych handlarzy runem leśnym...
A, mam jeszcze do Was takie pytanko, jeździcie może albo byliście na grzybach w Puszczy Bukowej? Zastanawiam się czy można tam też coś nazbierać w sezonie.
W ogóle to tak się szykuję aby w sezonie zapolować gdzieś na borowiki (prawdziwki) ale nie bardzo wiem gdzie.
Tu w Puszczy Wkrzańskiej raczej ich nie ma, a jak są to mało. Słyszałem, że sporo osób z Szczecina jeździ gdzieś aż na Chociwel ale to trochę daleko, nie wiecie, czy gdzieś tu bliżej nie ma jakiś lasów borowikowych?