Pendrive'y firmy SanDisk z obsługą oprogramowania U3 posiadają taką możliwość. Nie wiem czy wszystkie modele tej firmy posiadają obsługę tego oprogramowania U3, jednak jestem pewien, że modele z
tej serii (SanDisk Cruzer Micro, prawdopodobnie też nowe SanDisk Cruzer Contour) to obsługują. W jaki sposób wygląda ta blokada na hasło?
Podłączasz pendrive do komputera, komputer wykrywa nowy napęd optyczny (tj. np. nagrywarka DVD), włącza się program proszący o hasło (jest zapisany tak jakby w tym napędzie optycznym). Jeżeli podasz prawidłowe, komputer wykryje nową pamięć przenośną i używasz jak normalnego pendrive'a. Jeżeli podasz nieprawidłowe, nie będziesz miał w ogóle dostępu do pamięci przenośnej - nic nie wgrasz, nic nie odczytasz, nic nie usuniesz... Jedynie masz możliwość podania hasła, do tego wirtualnego napędu optycznego nic nie wgrasz (jest tylko do odczytu), na nim jest zapisany tylko program pytający o hasło. Po trzech próbach wpisania hasła urządzenie zostaje zablokowane i pozostaje tylko opcja usunięcia wszystkich danych.
Tutaj możesz zobaczyć ile osób się z tym trudziło i nie znalazło rozwiązania, choć widzę, że
tutaj znaleźli jakiś sposób na odzyskanie hasła lub coś w tym stylu, ale chyba nie jest to pewne. Tak czy inaczej, jest to duże zabezpieczenie przed typowym użytkownikiem komputera. Dane chyba nie są szyfrowane, jednak dostęp do plików jest znacznie utrudniony przy zachowaniu normalnej przepustowości danych. Minus tego to to, że działa to chyba tylko na Windows'ach, więc nigdzie indziej nie będziesz miał dostępu do plików. Wiele osób chwali też program TrueCrypt, który szyfruje dane i chyba też posiada możliwość ukrycia partycji z danymi, ale wgrywanie danych przy użyciu tego programu trwa dłużej niż normalnie, ale do np. zachowywania dokumentów się nadaje. Nie jestem pewien czy da się użyć tego programu podczas korzystania z tej funkcji hasła w tych SanDisk'ach (powinno się dać), ale gdy użyjesz tego hasła w SanDisk'ach + zaszyfrujesz dane TrueCrypt'em to dostęp do danych będzie naprawdę bardzo utrudniony dla prawdziwego crackera, nie wspominając o normalnych użytkownikach komputera.
Takie moje zdanie, może się mylę.