Notice: Undefined index: tapatalk_body_hook in /home/klient.dhosting.pl/wipmedia2/forum/Sources/Load.php(2501) : eval()'d code on line 199
  • Strona główna
  • Szukaj
    •  
  • Zaloguj się
    • Nazwa użytkownika: Hasło:
      Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Autor Wątek: [Ogólne] Ponownie zawiedli.  (Przeczytany 57177 razy)

Offline Wojtek Dudek

• VIP
[Ogólne] Ponownie zawiedli.
« Odpowiedź #90 dnia: Czerwca 28, 2010, 14:00:09 »
Wow! Dużo tego! A ja byłem przekonany, że wszyscy oglądali mecze :)
Ale do rzeczy!

Cytat: "Zdanowicz.J"
Szybko “odbijana piłeczka” wprowadza zamęt w dyskusji.

Albo świadczy o bystrości adwersarzy. :)

Miało być o "pomocy USA" popadło na turystów, "turystów'' i emigracje.

Bo dla mnie jako Polaka, bardziej wymierne skutki może mieć pomoc w zniesieniu barier turystyczno-wizowych, od ryzykownego przylotu na pogrzeb.

Z pełnym zrozumieniem dla Twojej opinii, mogę jednak zapytać. Czy znasz to poniżające uczucie poparte doświadczeniem czy z opowiadań?

Znam to z relacji tych, którzy z różnych powodów o tę wizę wystąpili. Ja osobiście wyznaję inną zasadę. Nigdy nie wpraszam się na siłę do domu, w którym gospodarzem jest ksenofob. Idę tam, gdzie przyjmują mnie życzliwie.

Wojtku, uparcie mylisz emigrantów i turystów, tym razem bez apostrofu.

Nie Januszu! Nie mylę! To raczej amerykańscy urzędnicy mylą, wrzucając wszystkich do jednego worka – na niekorzyść faktycznych turystów.

Wniosek jest taki że dochód z tych opłat to tyle zer po przecinku że nie zmieści się na ekranie. Jest to raczej jeden z elementów polityki zniechęcenia potencjalnych "turystów" Polityki za którą cenę płacą obie grupy.

Nieco ironizujesz z tymi zerami. Wyobraź sobie kogoś, kto pięciokrotnie podchodzi po wizę. 5 X 140$ to jest 700$. 700$ razy średnio 3 zł to daje 2100 zł. Niejeden Polak musi na to pracować dwa miesiące. Dziwisz się, że potem chce sobie to odrobić w USA? Bo ja nie!

Chciałbym ująć twoje wypowiedzi w inne ramy. Ramy społeczne i moralne. Nie polityczne. Możesz mówić jako W.D. że winna jest Ameryka. Ale jako Radny Dudek, już nie. Bo to nie jest prawda, mimo iż wielu tak się wydaje.

Mała poprawka. Mogę mówić jako Wojtek Dudek nie jako W.D.  WD może być również odebrane jako Władysław Diakun. Ot taka zbieżność inicjałów. :)
Moje opinie indywidualne są tożsame z politycznymi. Stanowiska nie są dla mnie celem nadrzędnym, dlatego nie muszę się kamuflować z poglądami, aby za wszelką cenę je osiągnąć. Nie, nie! To nie w moim stylu. Zresztą mój pogląd chociażby na funkcję radnego już temu zaprzecza. Ja uważam np., że radny wykonywający swój mandat nie powinien mieć prawa zatrudniania się w jakimkolwiek zakładzie budżetowym zależnym od gminy, oraz nie powinien wykonywać żadnych płatnych funkcji w instytucjach (stowarzyszeniach, fundacjach, radach nadzorczych itp.), które mają finansową lub decyzyjną zależność od gminy. Dlaczego? Ano dlatego, że kiedy ma się do wyboru wierność wyborcom lub korzyść osobistą, najczęściej wybrany zostanie ten drugi wariant. A to - według mnie - podważa sens demokracji.

Wojtku. Skomentowałeś mój post słowami - Samo życie - To nie tłumaczy postępowania. (…) Wiem że masz aspiracje polityczne. W oczach potencjalnego wyborcy to forma (Samo życie) odwrócenia uwagi od rzeczywistości. W języku polskim istnieją określenia  

Użyłem tego określenia w kontekście relacji międzyludzkich, odnotowywanych w obszarze życia rodzinnego, koleżeńskiego itd. Chodzi o to, że naszego zaufania może nadużyć ktoś, komu ufamy na tyle, że się z tym nie liczymy. Co miało miejsce w przytoczonym przez Ciebie przypadku. Nie ma to przełożenia na politykę, a zwłaszcza wizową.

Drobny przykład. Złodzieje w Niemczech. Lata 1996-98…  

Januszu! Z całym szacunkiem - ale patologie występują w każdym narodzie, nie wyłączając amerykańskiego czy niemieckiego. Nikt nie ma tu wątpliwości, że należy je zwalczać, ale ja uważam, że nie należy tego robić kosztem ograniczeń dla tych, którzy wiedzą co to przyzwoitość.
Dam Ci taki przykład z życia wzięty: w pierwszej połowie lat 90 gościłem kilka dni w Holandii. Rodzina Holendrów, u której byłem, znała mnie i wiedziała czego może się po mnie spodziewać. Jednego dnia mieli ich odwiedzić inni znajomi Holendrzy. Gospodarze tłumaczyli mi, abym unikał mówienia po polsku, bo Polacy są tu źle postrzegani. Nie bardzo przypadło mi do gustu to, aby wyrzekać się swojej przynależności. Dlatego nie skorzystałem z rady i zaprezentowałem się tylko i wyłącznie jako Polak. Dwa dni później zostaliśmy zaproszeni na rewizytę ze szczególnym podkreśleniem, że zapraszają również i mnie (Polaka). Idąc tam wziąłem ze sobą mały bukiecik dla gospodyni, który wręczyłem na powitanie a zaraz po tym zdjąłem buty (naszym polskim zwyczajem), aby nie zabrudzić parkietu. Na pytanie zdziwionych Holendrów dlaczego zdjąłem buty odpowiedziałem, że zrobiłem to z szacunku dla pracy pani domu. Dalsze minuty i godziny zmieniały diametralnie zakorzenioną u nich stereotypową opinię o Polakach. A ja, jako Polak, stałem się tam bardzo mile widziany. Podobne zjawisko wystąpiło w Austrii i we Włoszech. Sam widzisz, że stereotypy obalić można jedynie otwartością. Ograniczenia temu nie służą!

Zdaję też sobie sprawę iż wielu osobom tu przeszkadzam. Z różnych powodów.

Mnie nie przeszkadzasz! Ja nie cierpię na syndrom samouwielbienia, wyrażanego pogardą dla poglądów innego człowieka tylko dlatego, że nie potrafię przelicytować go argumentami. Nie podejmuję jedynie dyskusji z ludźmi, którzy z góry zakładają, że adwersarz jest głupszy od nich, bądź uciekają się do niecenzuralnego charakteru dysputy. Mam swój wyrobiony pogląd na wiele spraw związanych z otaczającym nas życiem. Jedni są w stanie go zaakceptować inni nie i ja to rozumiem i szanuję, gdyż sam jestem zwolennikiem wolności wyboru. Nie oznacza to jednak, że można wcisnąć mi każdy kit, a zwłaszcza kit, który podparty jest nie tyle przekonywującymi argumentami co uzurpacją wynikającą np. z posiadania dyplomu. Dlatego potrafię zrozumieć i uznać za celowe Twoje niektóre działania a inne mogą budzić we mnie zrozumiałe wątpliwości. W żadnym razie nie spowoduje to dezaprobaty do Twojej aktywności na tym forum.

Bo w komunizmie się urodziłem i wiem o czym mówię.

Z tym komunizmem to ja bym nie przesadzał. Polska była państwem totalitarnym (wolności poważnie ograniczone), państwem niesuwerennym (całkowita zależność polityczna od Moskwy), państwem, w którym konstytucyjnie władzę zagwarantowaną miała jedna partia (PZPR), ale do rzeczowego komunizmu było nam jeszcze daleko. :)

Zdanowicz.J

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: Czerwca 28, 2010, 23:00:41 »
Cytat: "Wojtek Dudek"

Zdanowicz.J napisał/a:   
Wniosek jest taki że dochód z tych opłat to tyle zer po przecinku że nie zmieści się na ekranie. Jest to raczej jeden z elementów polityki zniechęcenia potencjalnych "turystów" Polityki za którą cenę płacą obie grupy.

Nieco ironizujesz z tymi zerami. Wyobraź sobie kogoś, kto pięciokrotnie podchodzi po wizę. 5 X 140$ to jest 700$. 700$ razy średnio 3 zł to daje 2100 zł. Niejeden Polak musi na to pracować dwa miesiące. Dziwisz się, że potem chce sobie to odrobić w USA? Bo ja nie!

Wcale nie. Mi chodziło o dochód do budżetu USA z tych opłat wizowych.  Mam strasznie mało czasu więc ograniczę się do krótkiego komentarza.
Sprytnie pomijasz najistotniejsze punkty mojego postu. Wrócę jeszcze do tego.
Pozdrawiam.

Offline DEtonator

• Stara Gwardia
  • Senatorze, Stanisławie, Staszku...
« Odpowiedź #92 dnia: Czerwca 28, 2010, 23:57:00 »
Wcale nie. Mi chodziło o dochód do budżetu USA z tych opłat wizowych.

Że się ponownie wtrącę. Wystarczy, że dochód z wizowych haraczy wystarczy na utrzymanie polskiej placówki. Każdy rozsądne myślący biznesmen nie zrezygnuje z takiego źródła dochodu. Podejrzewam, że zyski z opłat wizowych na pewno biją plusowe wyniki po uwzględnieniu kosztów utrzymania placówki w "podrzędnie" sojuszniczym kraju. Strach przed polskimi "turystami"  w naszych oczach już dawno się przeterminował.

Offline Wykidajło

• Weteran
    • http://www.naszepolice.pl
Re: Ponownie zawiedli..
« Odpowiedź #93 dnia: Czerwca 29, 2010, 14:54:18 »
Cytat: "billkronos"
Sprawe paszportow
i wiz mozemy uznac za wyczerpana, jako ze obustronnie zgadzamy sie, iz oba
panstwa maja prawo ustalac swoje przepisy w tej materii.

Nie możemy, dopóki kwestionujesz moje prawo do subiektywnej oceny tych przepisów oraz wyboru właściwej (moim zdaniem) reakcji na nie.
Pozostaja watki uboczne, ktore niejako "wyplynely" w czasie korespodencji.
KuKluxKlan istnieje i link jaki podales jest t.zw. "homepage" tej organizacji. Rowniez
istnieje legalnie partia komunistyczna i neohitlerowska.
Ta ostatnia nawet legalnie urzadza pochody i demonstracje, oczywiscie pod opieka
policji. Chodzi o to, zeby normalni ludzie ich nie pobili. Panstwo prawa. !
Mam nadzieje, ze ta informacja nie skloni Cie to obwiniania Stanow za wykreowanie
Hitlera i ideie "final solution" ? To nawet jak na Ciebie byloby ciut za duzo.

Jedynie ciut? A na jakiej podstawie ten wniosek? Przecież to nie ja z nagannego zachowania grupki stadionowych baranów robię polską normę, tylko Ty.
Ja nawet z KKK nie robię amerykańskiej normy. Przywołałem go by pokazać, że Twoje twierdzenie, jakoby w USA za "smolucha" szło się za kratki (bo podobno w przeciwieństwie do Polski Stany są państwem prawa) mija się z prawdą - delikatnie rzecz ujmując.

Zdanowicz wydaje sie byc osoba dosc zdeterminowana, by przejsc przez przepisy
polskie z sukcesem, wiec bedziesz mial moze niejedna okazje oduczyc Go " glupoty
i pychy"

Zdanowicz wydaje się być osobą, która pokazuje polski paszport tam, gdzie jest to wymagane, a amerykański tam, gdzie wymagają amerykańskiego.
Oduczał go niczego nie będę. Albo sam się oduczy, albo wyląduje na kanapie frustratów. Dorosły jest i decyduje za siebie.
Rozmawiales z Rosjaninem, mowisz ? Mam wrazenie, ze nie raz i nie z jednym.
Stosunek do USA macie identyczny !

Jestem też Żydem z domieszką krwi arabskiej. To dlatego się upieram, że Brat ze Wschodu tylko trochę się różni od Brata zza Wielkiej Wody.
A co takiego Polska moze swiatu pokazac po dwudziestu latach niepodleglosci "
Moze siec nowych autostrad ? Szybkie pociagi Pendolino ? Jakis oryginalny
samochod rodzimej konstrukcji ?

Na przykład odkurzacz Zelmer, lejący amerykańską konkurencję w amerykańskim rankingu.
A co mogły Stany pokazać światu po dwudziestu latach niepodległości? Małolitrażowe kombajny do zbierania bawełny, majace zdolność reprodukcji?
Rozmawialem z rodakami, ktorzy odwiedzili Polske w tym roku. Ogromne zmiany,
wspaniale, nowoczesne markety, hotele, etc. Powstaja nowe fabryki, lotniska (np.
w Lodzi), jednym slowem rozmach.
Tylko, ze to sa inwestycje zagraniczne i dotacje Unii Europejskiej. A polskie zdobycze:?
Marka towarowa na goralskie oscypki !

Tak tak. Bez UE i USA posługiwalibyśmy się liczydłami i jeździli do Niemiec na żebry.
Dlatego wiedzialem, ze Ci sie "nie bedzie chcialo" odpowiadac na te propozycje
kosztow pobytu w Stanach, jako normalny turysta. A wiesz dlaczego ? Bo prosty
rachunek by udowodnil, ze bez pomocy rodziny,czy przyjaciol moglbys spedzic swoj
pobyt tylko w jednym miescie, a najwyzej w jednym stanie.

Nie rozumiem. Chcesz udowodnić, że jesteś ode mnie bogatszy? Pewnie tak, i co z tego?
Ja wiem, na co mnie stać: na bilet w obie strony i 1-2 tys. dolarów na inne wydatki. Ty wiesz, na ile ta kwota wystarczy. Na tydzień czy na miesiąc - dla mnie to tylko różnica w długości wycieczki.
I warto pamietac, ze gdyby nie Ameryka, to albo nikogo z nas juz by na tym swiecie
nie bylo, albo wszyscy mowilibysmy po niemiecku ! Chyba, ze chcesz te zasluge po-
dzielic  z Rosja? Tylko nie wolno zapominac, ze znow bez masowych konwojow do
Murmanska ......sam chyba wiesz to rownie dobrze !? God bless America !

Ten fragment swojej wypowiedzi najlepiej skomentowałeś sam - o, tak:
na polickim forum i na innych (np.Onet) jest pelno wypowiedzi
rdzennych Polakow; ktorzy recytuja polskie cechy "rozpoznawcze" - zawisc, prywata,
i te same historyczne przechwalki, a wszystko podlane roszczeniowym sosem !
Kłamstwo obiegnie świat nim prawda założy buty.

Zdanowicz.J

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: Czerwca 29, 2010, 17:35:17 »
Cytat: "Wykidajło"
billkronos napisał/a:   
A co takiego Polska moze swiatu pokazac po dwudziestu latach niepodleglosci "
Moze siec nowych autostrad ? Szybkie pociagi Pendolino ? Jakis oryginalny
samochod rodzimej konstrukcji ?   

Na przykład odkurzacz Zelmer, lejący amerykańską konkurencję w amerykańskim rankingu.
A co mogły Stany pokazać światu po dwudziestu latach niepodległości? Małolitrażowe kombajny do zbierania bawełny, majace zdolność reprodukcji?
billkronos napisał/a:

Czasy inne i skala problemów także. Cały Twoj post mogę skomentować tylko tym.
Tupetu Ci nie brakuje, ale wiedzy, TAK.

Offline Wykidajło

• Weteran
« Odpowiedź #95 dnia: Czerwca 30, 2010, 09:25:03 »
Szkoda fatygi Bill'u, honor i godność to cecha nie spotykana na wschód od Odry.

Zapytam nieco przewrotnie. Mówiąc te słowa miałeś na myśli siebie czy mnie? Bo o ile dobrze się orientuję, to obaj urodziliśmy się i wychowaliśmy na wschód od Odry.

Sądzę, że on po prostu miał na myśli swoją wersję honoru i godności: zaleszczycką.

Zdanowicz.J

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: Czerwca 30, 2010, 18:21:03 »
Sądzę, że on po prostu miał na myśli swoją wersję honoru i godności: zaleszczycką.

Nie sięgaj tak daleko do historii. Jesteś zbyt młody aby wydawać sądy tych czasów. To była inna godność i honor. Tą dzisiejszą tworzysz Ty. I o tym rozmawiamy. To nie jest dział - historia.

Offline Wykidajło

• Weteran
« Odpowiedź #97 dnia: Lipca 01, 2010, 14:33:03 »

Nie sięgaj tak daleko do historii. Jesteś zbyt młody aby wydawać sądy tych czasów.

To wolny kraj, więc możesz sobie pogadać. Klawiatury są tanie.
To była inna godność i honor. Tą dzisiejszą tworzysz Ty. I o tym rozmawiamy. To nie jest dział - historia.

Ja rozmawiam o tym, o czym chcę rozmawiać. W tym przypadku mówię o tej części godności i honoru z szosy na Zaleszczyki, która wiała, żeby chronić własne tyłki. Ty tworzysz jej dzisiejszą wersję, nie ja. Ja zostałem zbierać chleb w naszym małym kraju.

Zdanowicz.J

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: Lipca 02, 2010, 02:47:10 »
Ja rozmawiam o tym, o czym chcę rozmawiać. W tym przypadku mówię o tej części godności i honoru z szosy na Zaleszczyki, która wiała, żeby chronić własne tyłki. Ty tworzysz jej dzisiejszą wersję, nie ja. Ja zostałem zbierać chleb w naszym małym kraju.

Jak już pisałem, tupetem nie dorównuje Tobie nawet Jezat. Tylko że mnie zmuszono do wyjazdu. Widzisz różnice?

bob

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: Lipca 02, 2010, 17:48:02 »
pelno wypowiedzi rdzennych Polakow; ktorzy recytuja polskie cechy "rozpoznawcze" - zawisc, prywata, i te same historyczne przechwalki, a wszystko podlane roszczeniowym sosem

Albo sam się oduczy, albo wyląduje na kanapie frustratów

Tupetu Ci nie brakuje, ale wiedzy, TAK.

Chyba Wam Panowie w ferworze dyskusji umknęło, że poszczególne wypowiedzi niewiele już mają wspólnego z polskimi sojusznikami, a już z pogrzebem pary prezydenckiej nie mają wspólnego absolutnie nic... W ten sposób po raz kolejny okazało się, że nasze śliczne "polskie piekiełko" doskonale zastępuje wszelkie międzynarodowe relacje; wystarczy paru rodaków, i nie ma już znaczenia, czy ktokolwiek poza granicami RP w ogóle wie, co to Polska i o co w niej chodzi. Jeśli chodzi o darcie kotów, to jesteśmy absolutnie samowystarczalni...
Pozdrawiam.

Offline Wykidajło

• Weteran
« Odpowiedź #100 dnia: Lipca 02, 2010, 20:48:04 »
W tym przypadku mówię o tej części godności i honoru z szosy na Zaleszczyki, która wiała, żeby chronić własne tyłki. Ty tworzysz jej dzisiejszą wersję, nie ja.

Tylko że mnie zmuszono do wyjazdu. Widzisz różnice?

Ciebie zmuszono, innych zmuszano i się zmusić nie dali. Ale to nie oni odbierają honor i godność temu, który się dał, tylko ten, który się dał, odbiera honor i godność tym, którzy się nie dali. Widzisz swoją śmieszność?

Zdanowicz.J

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: Lipca 05, 2010, 17:30:56 »
anuszu! Z całym szacunkiem - ale patologie występują w każdym narodzie, nie wyłączając amerykańskiego czy niemieckiego. Nikt nie ma tu wątpliwości, że należy je zwalczać, ale ja uważam, że nie należy tego robić kosztem ograniczeń dla tych, którzy wiedzą co to przyzwoitość.

Wcale nie wątpię. Dlatego jak obiecałem, wracam do tematu. Billkronos uważa że zawsze piszę po pijanemu. Nie podoba mu się wszytko w moich poglądach i działaniu poza chyba jedynie wizerunkiem. O czym nigdy jeszcze nie napisał. Chyba dlatego że nie miał możliwości mnie poznać osobiście.
Ale wróćmy do naszej dyskusji. Wcale nie wątpię że ludzi przyzwoitych jest przewaga. Tylko że Ci nie bardzo rzucają się w oczy. Element psujący wizerunek jest wśród nas. Trzeba go tylko wskazać. Polskie społeczeństwo stał się zbyt tolerancyjne. Powodów jest zapewne wiele. Pamiętaj że politycy wyrastają właśnie z samorządów. Czego Tu się nauczą ( lub może co MY ich nauczymy), wynoszą wyżej. Przyzwolenie na nieprawidłowości na tym szczeblu owocują złym zarządzaniem krajem. Inne demokracje już to przerabiały. Zero tolerancji to właściwy sposób na demokracje.
Czy jest ważne ile syn p. dyrektor wydzwonił na służbowy telefon? NIE ! ważne jest to że dopuszczono do nieprawidłowości. Temida jest ślepa. Przy rabunku z bronią nie jest ważne czy pistolet był naładowany czy był tylko atrapą.
I o tym tu piszemy. Trzeba sobie odpowiedzieć na trudne pytania. Z tego co jednak można zauważyć i na tym forum, wszyscy unikają na te pytania odpowiedzi.
Dotyczy to i Ciebie. Mimo iż ubrałeś ładnie moje wypowiedzi w ramki, od odpowiedzi i deklaracji jesteś daleko. Nie uznałeś za stosowne pójść na kompromis który proponowałem.
wnioskuje że:
- nie doczytałeś do końca
- nie zależy Tobie na kompromisie
- nie zależy Tobie na wyborczych głosach "drużyny Jurgensona" :)
Pozdrawiam

P.S Im mniej patologi i nieprawidłowości tym mniej ograniczeń i więcej swobody dla uczciwych.

[ Dodano: 2010-07-05, 17:39 ]
Ciebie zmuszono, innych zmuszano i się zmusić nie dali. Ale to nie oni odbierają honor i godność temu, który się dał, tylko ten, który się dał, odbiera honor i godność tym, którzy się nie dali. Widzisz swoją śmieszność?

Chcesz być śmieszny a ośmieszasz się sam. I to nie po raz pierwszy. Już raz pisałem. Oczekuję od Ciebie, z racji Twojego zawodu większej powagi w tych tematach. Każdy miał takie same szanse. Każdy mógł wyjechać. Że nie każdego było na to stać, to już odrębna sprawa. Nie mam tu na myśli spraw finansowych. Ja uciekałem z dwójką dzieci za pożyczone 1500 dolarów.
Zapominasz także jakim "zastrzykiem" zawsze były pieniądze zarobione na obczyźnie dla rodzin i państwa. Ci "zdrajcy" mam nadzieje nie wezmą sobie Twoich słów do serca i zasilą gospodarkę kraju gdy nastąpią ku temu zmiany.
Pozdrawiam

jezat

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: Lipca 05, 2010, 20:07:33 »

Jak już pisałem, tupetem nie dorównuje Tobie nawet Jezat. Tylko że mnie zmuszono do wyjazdu. Widzisz różnice?

J.Kaczyński cały czas  twierdzi,że jego lojalka została sfałszowana.Dzisiaj każdy może powiedzieć to co mu ślina na język przyniesie,bo zweryfikować wypowiadane słowa jest bardzo trudno.

Offline Wykidajło

• Weteran
« Odpowiedź #103 dnia: Lipca 06, 2010, 12:26:03 »

Chcesz być śmieszny a ośmieszasz się sam. I to nie po raz pierwszy. Już raz pisałem. Oczekuję od Ciebie, z racji Twojego zawodu większej powagi w tych tematach.

Ja też już pisałem: oczekiwać to sobie możesz czego chcesz. Nie jestem od spełniania oczekiwań, życzeń czy marzeń. Nie mam obowiązku, mogę mieć ochotę. Zła wiadomość: to ja decyduję, czy ją mam, czy nie.
Każdy miał takie same szanse. Każdy mógł wyjechać. Że nie każdego było na to stać, to już odrębna sprawa. Nie mam tu na myśli spraw finansowych. Ja uciekałem z dwójką dzieci za pożyczone 1500 dolarów.

Mnie - i pewnie innych tu zgromadzonych - nie obchodzi, jak i dlaczego uciekałeś. Twoja sprawa, czy wiałeś przed więzieniem za poglądy, czy jechałeś podpisać volkswagenlistę, czy po prostu chciałeś normalnie żyć.
Chodzi o to, że masz czelność oceniać honor i godność tych, którzy nie uciekli, chociaż też mogli. Zostali, bo uznali, że mają tu coś ważnego do zrobienia. Tak jak Wojtek Dudek. Dlatego pokazuję, kim jest ten, który próbuje mienić się ich sędzią.
Zapominasz także jakim "zastrzykiem" zawsze były pieniądze zarobione na obczyźnie dla rodzin i państwa. Ci "zdrajcy" mam nadzieje nie wezmą sobie Twoich słów do serca i zasilą gospodarkę kraju gdy nastąpią ku temu zmiany.

To Ty zapominasz, że to nie film, w którym Polonusa z walizką dolarów wita na Okęciu góralska orkiestra i pokazuje telewizja. Czasy się zmieniły, nawet „Bajki” już nie ma. Chcesz tu robić interesy? Zapraszamy, ale musisz przestrzegać naszego prawa. Chcesz wrócić i żyć z nami? Witamy serdecznie. Chcesz nam mówić, jak mamy żyć? Zabieraj swoje dutki i wracaj skądś przyszedł. Proste.
Oczywiście tu też znajdziesz takich, którzy za Twoje dolary wyczyszczą Ci buty swoimi krawatami. Tak jak w Stanach. I tak jak w Stanach kopną Cię w tyłek, gdy dolary się skończą. Normalne.

Offline Wojtek Dudek

• VIP
« Odpowiedź #104 dnia: Lipca 06, 2010, 14:35:52 »
Trzeba sobie odpowiedzieć na trudne pytania. Z tego co jednak można zauważyć i na tym forum, wszyscy unikają na te pytania odpowiedzi.
Dotyczy to i Ciebie.

Być może zadajesz pytania zbyt rozbudowane wątkowo i wtedy trudno jest odpowiedzieć na nie precyzyjnie. Poza tym, skoro coś pominąłem, to nie zrobiłem tego celowo. Raczej jest to skutek zwykłego przeoczenia. Ale wtedy zamiast wypominać, lepiej byłoby skonkretyzować o jaką odpowiedź chodzi. Wówczas postaram się uzupełnić braki.

Mimo iż ubrałeś ładnie moje wypowiedzi w ramki, od odpowiedzi i deklaracji jesteś daleko. Nie uznałeś za stosowne pójść na kompromis który proponowałem.

Nie bardzo rozumiem Januszu o jaki kompromis chodzi? To samo dotyczy owej deklaracji. Możesz  sprecyzować zagadnienie bardziej szczegółowo?

wnioskuje że:
- nie doczytałeś do końca
- nie zależy Tobie na kompromisie
- nie zależy Tobie na wyborczych głosach "drużyny Jurgensona"

Odnoszę wrażenie, że powyższe wnioski wyciągnąłeś zbyt pochopnie, nie wyjaśniając spraw do końca. Natomiast z jednym wnioskiem absolutnie zgodzić się nie mogę. Jeżeli ktoś uważa, że ja, dla pozyskania głosów wyborczych podporządkuję się presji wywieranej przez jakąkolwiek „drużynę”, to jest w całkowitym błędzie. Jak już kiedyś wspomniałem, wszelkie funkcje pochodzące z wyboru nie są dla mnie receptą na życie, dlatego mam ten komfort, że nie muszę robić z siebie błazna (z wyłączeniem Stańczyka). Dlatego ci, którzy na mnie będą głosować, mogą być pewni, że będę realizował ich oczekiwania ujęte w programie, bez względu na ilość i jakość pokus.