Notice: Undefined index: tapatalk_body_hook in /home/klient.dhosting.pl/wipmedia2/forum/Sources/Load.php(2501) : eval()'d code on line 199
  • Strona główna
  • Szukaj
    •  
  • Zaloguj się
    • Nazwa użytkownika: Hasło:
      Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Autor Wątek: [Nowe Warpno] Historia  (Przeczytany 69882 razy)

Offline ZenO

• Rozpisuje się
    • http://www.nowewarpno-neuwarp.pl
[Nowe Warpno] Historia
« Odpowiedź #60 dnia: Marca 07, 2011, 23:32:12 »
Cytat: "Domino"

Wiza natomiast wydana w styczniu 1948 roku - dlaczego tak późno?

To jest  właśnie kwestia systemu, tamtego systemu. Najpierw był człowiek, później znaleziono dla niego przepis.
W życiu potocznym przetrwało to jako zasada: "dajcie  człowieka, a paragraf na niego się znajdzie".
Sądzę, że tu mamy do czynienia z taką właśnie zasadą. Ludzie już tu byli, a za nimi przyszły przepisy, które urzędnicy musieli zastosować. Tak to wg mnie mogło być.
W tej samej "poetyce" mieści się np. akt nadania gospodarstwa reprodukowany na str. 344  II wydania książki "Nowe Warpno i okolice". Wspomniany tam rolnik 29 lipca 1954 r. otrzymał akt nadania gospodarstwa, które fizycznie otrzymał  w październiku 1945 r. bo był jednym z pierwszych osadników.  W tej sytuacji nie dziwi nawet fakt , że  rolnik otrzymał "około" 2 ha ziemi.  To dokładność odpowiadająca tamtym czasom. Sławne "trzy palce"  Kargula to w tej sytuacji  nieprawdziwa legenda.  Mogła ona wywodzić się z czasów( i odnosić się do takich czasów), gdy każda piędź ziemi była warta więcej niż złoto. I tu właśnie widzimy historyczną zmienność w zależności od uwarunkowań. O tym właśnie mówił wyżej "Beobachter". Ktoś, kto czegoś nie przeżył w określonych warunkach nie będzie mógł w pełni obiektywnie tego oceniać.

Offline Domino

• Moderator
  • Wielka Gaduła
[Nowe Warpno] Historia
« Odpowiedź #61 dnia: Marca 08, 2011, 14:55:00 »
Bardzo dziękuje za wyjaśnienia.

Pozdrawiam

Offline ZenO

• Rozpisuje się
    • http://www.nowewarpno-neuwarp.pl
[Nowe Warpno] Historia
« Odpowiedź #62 dnia: Marca 08, 2011, 16:15:27 »
Dla uściślenia podaję  za opracowaniem "Działalność aparatu represji na zachodnim pograniczu Polski w latach 1945-1950" Marcina Stefaniaka:

" W 1948 r. aparat bezpieczeństwa zaczął egzekwować obowiązek posiadania zezwolenia na zamieszkanie oraz obowiązek meldunkowy dotyczący mieszkańców strefy nadgranicznej[...] Takie działania miały miejsce 18 marca 1948 r. w Trzebieży, brali w nich udział żołnierze WOP, Marynarki Wojennej oraz funkcjonariusze MO. [...] Akcjom takim towarzyszyło intensywne nagłośnienie informacji o obowiązku posiadania zezwolenia." (str. 153)

Podstawa prawna to  przywrócone 13 czerwca 1946 r. rozporządzenie prezydenta RP z 23 grudnia 1927 r. o granicach państwa.
Wzór wizy został zapewne określony w jakimś akcie wykonawczym - być może wzorowanym na przedwojennym.

Offline ak

• VIP
[Nowe Warpno] Historia
« Odpowiedź #63 dnia: Marca 08, 2011, 20:16:10 »
Cytat: "ZenO"
W 1948 r. aparat bezpieczeństwa zaczął egzekwować obowiązek posiadania zezwolenia na zamieszkanie oraz obowiązek meldunkowy dotyczący mieszkańców strefy nadgranicznej[...] Takie działania miały miejsce 18 marca 1948 r. w Trzebieży,
Taki obowiązek - jak wynika z dokumentu, trwał dłużej. Nie wiem, kiedy zaprzestano tego wymogu. Proszę zauważyć, że zezwolenie ważne jest tylko na jeden rok. W tym okresie wydawano także przepustki na wyjazd do Szczecina. Mam gdzieś taki dokument.

<*)))))>{

Offline Borisz

• Gaduła
[Nowe Warpno] Historia
« Odpowiedź #64 dnia: Marca 09, 2011, 11:44:51 »
Cytat: "ZenO"
Podstawa prawna to przywrócone 13 czerwca 1946 r. rozporządzenie prezydenta RP z 23 grudnia 1927 r. o granicach państwa.
Wzór wizy został zapewne określony w jakimś akcie wykonawczym - być może wzorowanym na przedwojennym.

Zgadza się, rygorystyczne przepisy pochodziły z okresu przedwojennego, czyli nie zostały wymyślone przez komunistów. Po wojnie jedynie zaostrzono niektóre sankcje karne, no i oczywiście wykorzystywano przepisy do innych celów (czyt. politycznych).

a skąd opóźnienie? 13 czerwca 1946 przywrócono przepisy przedwojenne. Określały one m.,in. strefę nadgraniczną (2 - 6 km) oraz pas graniczny (30 km). Wszyscy chcący się osiedlić w strefie nadgranicznej musieli posiadać zezwolenie starostwa, osoby przebywające w strefie musiały się zameldować w ciągu 24 godzin. Zabraniano np mieszkańcom udzielania noclegu osobom nie posiadającym zezwolenia.
Określenie zasięgu strefy nastąpiło jednak dopiero 8 listopada 1947 rozporządzeniem wojewody. Stąd egzekwowanie przepisów, tak jak napsiał ZenO, można było rozpocząć w 1948. Wcześniej nie sprzyjały też temu nie zakończone procesy osadnicze.

Offline Domino

• Moderator
  • Wielka Gaduła
[Nowe Warpno] Historia
« Odpowiedź #65 dnia: Marca 09, 2011, 22:42:05 »
Obiecany skan pieczęci.

Pozdrawiam

Offline jakub_m

• Gaduła
[Nowe Warpno] Historia
« Odpowiedź #66 dnia: Marca 11, 2011, 09:18:35 »
Pozwalam sobie w tym temacie, bo to temat zahaczający o historię: polecam artykuł o Nowym Warpnie z dzisiejszej Rzeczpospolitej (11.03.2011). Kiedyś to będzie dobry materiał źródłowy na temat walki o utrzymanie państwowości polskiej na tym skrawku ziemi :] Artykuł na całą stronę, piękna laurka dla burmistrza Kiragi, jestem pod wrażeniem:

http://www.rp.pl/artykul/624723-Panie-premierze--tu-jest-Polska-.html

Offline ak

• VIP
Wystawa
« Odpowiedź #67 dnia: Kwietnia 17, 2011, 11:45:08 »
Wybierając się na niedzielną wycieczkę do Nowego Warpna, polecam odwiedzić kościół.
W kościelnej kruchcie, Wojciech Bojarski prezentuje swoje zdjęcia z Jerozolimy.
Ciekawe zdjęcia, bardzo interesująco opisane.

<*)))))>{

Offline Domino

• Moderator
  • Wielka Gaduła
[Nowe Warpno] Historia
« Odpowiedź #68 dnia: Czerwca 23, 2011, 14:55:13 »
List wysłany 1 sierpnia 1885 roku przez Królewski Urząd Katastralny w Ueckermünde adresowany do Królewskiego Sądu Okręgowego w Nowym Warpnie.

Pozdrawiam

Offline ak

• VIP
[Nowe Warpno] Historia
« Odpowiedź #69 dnia: Grudnia 31, 2011, 01:04:45 »
<*)))))>{

Offline ak

• VIP
Nowe Warpno i okolice na starych pocztówkach.
« Odpowiedź #70 dnia: Lipca 19, 2012, 22:17:42 »
Już jest "Nowe Warpno i okolice na starych pocztówkach" autorstwa Zenona Owczarka.
Kiedy oficjalna promocja książki?

<*)))))>{

Offline ak

• VIP
Podgrodzie
« Odpowiedź #71 dnia: Października 09, 2012, 21:16:50 »
Audycja radiowa "Miasteczko dzieci" - Podgrodzie, z udziałem naszego forumowicza.
http://www.radioszczecin.pl/index.php?idp=245&idx=28

<*)))))>{

NW

• Gość
[Nowe Warpno] Historia
« Odpowiedź #72 dnia: Grudnia 31, 2012, 01:09:00 »
Witam, ostatnio oglądałem niemieckie mapy wojskowe pokazujące linie obrony wokół Zalewu oraz na terenie miasta i gminy Nowe Warpno, na krótko przed zdobyciem tych trenów przez  wojska radzieckie. W związku z tym moje pytanie co oznaczają skróty jednostek operujących w Nowym Warpnie i okolicach oraz co oznacza kółko zakreślone na Nowym Warpnie czy też np na Chełminku. Do tej pory nigdzie (poza informacjami na tym forum o prawdopodobnym minowaniu przez Niemców brzegu Zalewu od Trzebieży do NW) nie znalazłem informacji o niemieckich jednostkach wojskowych stacjonujących na ternie Nowego Warpna i okolic (poza Altwarp), ani o jakichkolwiek działaniach wojskowych tam prowadzonych.

Mapy:
http://www.gutenberg-e.org/esk01/maps/LageOstWeichsel19Apr45_lg.jpg
http://www.gutenberg-e.org/esk01/maps/LageOstWeichsel25Apr45_lg.jpg

Mapy pewnie Państwu znane ja znalazłem je na forum

http://www.forum-der-wehrmacht.de/thread.php?threadid=32615&threadview=0&hilight=neuwarp&hilightuser=0&page=1

w wątku dotyczącym walk w rejonie Zalewu (wyspa Chełminek), szukając czegoś o Nowym Warpnie (wątek chyba ciekawy niestety mój niemiecki nie pozwala mi na analizę tych postów). I jeszcze jedno pytanie czy znane są Państwu lokalizacje umocnień wojskowych, czy też stanowisk OPL na ternie gminy Nowe Warpno?. Dwa znane mi miejsca w terenie leśnym (okolice NW i Brzózek), wg mnie posiadają takie cechy, a wg mojego znajomego miały związek z obroną przeciwlotniczą fabryki w Policach. Z góry dziękuje z za odpowiedz.

Offline Validator

• Wielka Gaduła
[Nowe Warpno] Historia
« Odpowiedź #73 dnia: Grudnia 31, 2012, 17:07:20 »
Panie Kolego!
Pomóc w tej materii może wyłącznie "Domino". Nikt inny (a przynajmniej ja) nawet się nie ośmieli wypowiadać wcześniej zdania. Fachowiec powszechnie uznany. Czekamy.

Offline Domino

• Moderator
  • Wielka Gaduła
[Nowe Warpno] Historia
« Odpowiedź #74 dnia: Grudnia 31, 2012, 17:41:23 »
Tak w bardzo dużym skrócie. Opracowuje obecnie temat działań wojennych w rejonie Polic od stycznia do kwietnia 1945 roku. Jest tego dość dużo, zwłaszcza, że sytuacja zmieniała się z dnia na dzień.

Chodzi o Sturmboot Bataillon zbV czyli batalion łodzi szturmowych specjalnego przeznaczenia. Jednostke te utworzono w grudniu 1944 roku i docelowo składała się z dwóch kompanii po 23 lekkie łodzie szturmowe. Pod koniec marca 1945 roku została ulokowana na nabrzeżu Nowego Warpna, gdzie otrzymała zadanie pomocy w ewakuacji ludności cywilnej oraz żołnierzy z przyczółka Święta.

Przez rejon Neuwarp / Altwarp wycofywała się Grupa bojowa Ledebura, której dowództwo objął od Hansa Voigta 13 kwietnia 1945 roku. Voigt był przedtem komendantem wojennym miasta Police (od 8 marca 1945 roku do 13 kwietnia 1945 roku). Mianowany został następnie komendantem wojennym na wyspie Rügen.

Chełminek w kółku oznacza poprostu, że wyspa znajduje się jeszcze w rękach niemieckich.

Pozdrawiam