Notice: Undefined index: tapatalk_body_hook in /home/klient.dhosting.pl/wipmedia2/forum/Sources/Load.php(2501) : eval()'d code on line 199
  • Strona główna
  • Szukaj
    •  
  • Zaloguj się
    • Nazwa użytkownika: Hasło:
      Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Autor Wątek: [Nowe Warpno] Historia  (Przeczytany 69876 razy)

NW

• Gość
[Nowe Warpno] Historia
« Odpowiedź #75 dnia: Stycznia 02, 2013, 13:08:19 »
Dziękuję za informacje Domino, mam pytanie czy opracowanie to będzie w jakiś sposób ogólnie dostępne?.
Kolejna sprawa która mnie zaciekawiła to informacje zawarte na stronie www.altwarp.de. W części dotyczącej historii tej miejscowości http://www.altwarp.de/vor45.htm opisana jest miedzy innymi sprawa przesiedlania mieszkańców do Podgrodzia i Nowego Warpna w związku z utworzeniem w Altwarp poligonu dla wehrmachtu. W tej części jest zdanie o zrzuceniu bomb przez lotnictwo alianckie na Podgrodzie (4 ofiary śmiertelne) -
In der Nacht vom 16. zum 17.8.1944 schlagen die Bomben britischer Flugzeuge auch in die Häuser von Altstadt ein. Ein Notabwurf oder wurde das Ziel durch unbedachten Lichtschein vorgegeben. Es fallen Brand- und Minenbomben. Vier Menschen müssen sterben, darunter die vierjährige Elli Ramm. Beerdigt werden sie auf dem neuen Friedhof, den es schon lange nicht mehr gibt. Nichts erinnert heute an diese Kriegsopfer
Sprawdziłem, że w nocy z 16 na 17 sierpnia 1944 miał miejsce chyba największy nalot RAF-u na Szczecin (461 bombowców)
Moje pytanie jest następujące czy ktoś o takim "epizodzie" tego nalotu słyszał?. Nie wiem skąd informacje czepie autor strony (nie znam na tyle niemieckiego). Swoją drogą jeśli to prawda, to zastanawiam się jaki mógł być powód zrzucenia bomb na Podgrodzie. Czy to przypadek?, atak na jakiś cel, czy też inny powód?. Osobiście nie wydaje mi się aby RAF zrzucał w sierpniu 1944 bomby na przypadkowe cele cywilne oddalone od Szczecina czy Polic.
Chciałbym się dowidzieć jakie macie Państwo zdanie na ten temat.

Pozdrawiam !

Offline ZenO

• Rozpisuje się
    • http://www.nowewarpno-neuwarp.pl
[Nowe Warpno] Historia
« Odpowiedź #76 dnia: Stycznia 02, 2013, 15:58:05 »
Ten "epizod" jest znany.  Wg przekazów ktoś nie przestrzegał zaciemnienia i bombowiec, który nie zdążył z jakichś powodów  zbombardować Szczecina, ani niczego po drodze, zrzucił bomby gdy dostrzegł  światło właśnie w Podgrodziu. Zginęły cztery osoby. Możemy je wspomnieć, ale ich upamiętnienie to raczej domena ich rodaków.
W bombardowaniu zginęli:
Anna Lieckfeld,
August Lieckfeld,
Betty Ramm,
Elli Ramm.

NW

• Gość
[Nowe Warpno] Historia
« Odpowiedź #78 dnia: Stycznia 05, 2013, 22:24:59 »
Czyli informacja o zbombardowaniu Podgrodzia potwierdzona, ale atak czysto przypadkowy. ZenO dziękuje bardzo za informacje
Pozdrawiam

Offline ZenO

• Rozpisuje się
[Nowe Warpno] Historia
« Odpowiedź #79 dnia: Lutego 10, 2013, 17:08:48 »
Mam  sposobność zapoznania się z  rejestrem szkolnym Neuwarp. Dwa tomy, które przeglądam różnią zawartością i okresem, który obejmują. Jeden  zawiera dane dotyczące dziewcząt, które  zakończyły naukę w latach 1923 - 1941, a drugi chłopców,  za lata 1896-1906.  Informacyjnie kilka danych, które tam znalazłem:
- nauka (chyba tylko w ostatniej klasie - tego nie wiem) kończyła się z końcem marca każdego roku,
- kolejni dyrektorzy szkoły:
   Wilhelm Thiele - Rektor ( dyrektor) 1923-1925,
   Hans Strutz (były proboszcz) - Rektor 1925-1930,
   Richard Greese - Rektor 1930-1932,
   Dr. F(ritz?) Kohls - Rektor 1932-1934,
   Erich Gottschalk - Hauptlehrer (kierownik)  1934-1941,
- można ustalić nazwiska nauczycieli- wychowawców klas,
- można mniej więcej (brakuje wielu kart) ustalić liczbę dziewcząt kończących naukę w każdym roku,
- można zobaczyć, że w  w 1937 r. zmienia się pieczęć szkoły(na taką jak  poniżej),
- można zobaczyć liczbę przedmiotów i system ocen oraz  oczywiście oceny poszczególnych uczniów. Zatem kopalnia wiedzy.
Przykładowa karta z rejestru:

Danek

• Gość
[Nowe Warpno] Historia
« Odpowiedź #80 dnia: Lutego 10, 2013, 18:23:21 »
Gratuluję odkrycia! Może znajdzie się tam coś o "moim" Reinke. Jak rozumiem dotyczy to nieistniejącej szkoły przy kościele w Nowym Warpnie? Czy istnieje wersja elektroniczna tego skarbu?

Offline Domino

• Moderator
  • Wielka Gaduła
[Nowe Warpno] Historia
« Odpowiedź #81 dnia: Lutego 10, 2013, 18:32:57 »
http://www.philaseiten.de/cgi-bin/index.pl?PR=57701

Korepsondencja z Nowego Warpna z 1947 toku.

Pozdrawiam

Offline ZenO

• Rozpisuje się
[Nowe Warpno] Historia
« Odpowiedź #82 dnia: Lutego 10, 2013, 18:54:06 »
Korespondencje znam. Jest wręcz sensacyjna, bo zawiera w adresie nadawcy nazwę rynku w Nowym Warpnie "Pl. 4. października", czyli dzień objęcia Nowego Warpna przez administrację polską. Nigdzie więcej nie spotkałem tej nazwy, a uważam, że to akurat lepsza nazwa dla warpieńskiego rynku niż pl. Zwycięstwa (jakiego?kogo nad kim?).

Wersja elektroniczna rejestru szkolnego powstaje, ale raczej nie będzie udostępniona.
Na razie opracowałem dziewczęta. Są Luise (k.68) i Hanni (k.253) Reinke.
Wiele nazwisk nie potrafię odczytać. Muszę skorzystać z wiedzy specjalistów.
Przykład:

Offline lukasz_s

• VIP
[Nowe Warpno] Historia
« Odpowiedź #83 dnia: Lutego 10, 2013, 19:27:25 »
Evil Tusk!
SPZP "Skarb"

Offline ZenO

• Rozpisuje się
[Nowe Warpno] Historia
« Odpowiedź #84 dnia: Lutego 10, 2013, 20:55:24 »
Raczej Edith Quost.

Offline Validator

• Wielka Gaduła
[Nowe Warpno] Historia
« Odpowiedź #85 dnia: Lutego 11, 2013, 10:23:32 »
Wersja ZenO właściwa. Potomkowie lub boczna linia rodziny kiedyś mieszkali w Nowym Warpnie, a teraz żyją... w Trzebieży. Ściśle - jedna rodzina, właścicielką popularnej księgarni jest Krystyna Quost.

Offline Borisz

• Gaduła
[Nowe Warpno] Historia
« Odpowiedź #86 dnia: Lutego 11, 2013, 18:49:57 »
Cytat: "ZenO"
bo zawiera w adresie nadawcy nazwę rynku w Nowym Warpnie "Pl. 4. października", czyli dzień objęcia Nowego Warpna przez administrację polską.

Rynek w Policach też taką pierwotnie nosił nazwę. Dlaczego (i kiedy) zmieniono nazwę na pl. Bolesława Chrobrego - tego niestety nie wiem (datę da się jeszcze ustalić, przyczynę zmiany - raczej nie).

Offline lukasz_s

• VIP
[Nowe Warpno] Historia
« Odpowiedź #87 dnia: Lutego 11, 2013, 19:09:12 »
Może ma to związek z utrwalaniem mitu słowiańskości Pomorza? Gdy już postawiono pomnik z okazji pięciolecia PKWN (jeśli dobrze pamiętam), zrezygnowano z nazwy 4 października, (za dużo komunizmu w komunizmie) na rzecz króla którego władza sięgała na Pomorze Szczecińskie?
SPZP "Skarb"

Danek

• Gość
[Nowe Warpno] Historia
« Odpowiedź #88 dnia: Lutego 19, 2013, 10:55:46 »
Cytat: "NIKA"
W Nowym Warpnie w kościele pod ołtarzem jest wejście do podziemi.
Posiada ktoś jakieś informacje na ich temat?

Kilka lat temu słyszałem tą historię. Pewna osoba twierdziła nawet ,że jest tam połączenie z ratuszem... Było by to fascynujące nie mniej jednak myślę ,że to mit gdyż nikt tego nie potwierdził. Ponadto wysokość wód gruntowych w Nowym Warpnie jest bardzo wysoka. Szukałem w różnych opracowaniach ale bez powodzenia. Wczoraj na ten temat rozmawiałem z księdzem Krzysztofem Traczem dawnym proboszczem który między innymi odnowił ołtarz. Twierdzi ,że nic nie wie na ten temat. Mało tego pytał o to dawnego kościelnego pana Leona Jaszewskiego i on również nie kojarzy aby takie miejsce było w kościele. Rozwiać wszelkie wątpliwości mogą tylko byli mieszkańcy lub "ewentualni świadkowie" którzy rzekomo do tej "tajnej" krypty zeszli...Z mojej wczorajszej rozmowy dowiedziałem się natomiast innej ciekawej rzeczy. Otóż kilka lat temu ekipa która przywracała świetność barokowemu ołtarzowi odsłoniła mały kawałem zwieńczenia pod sufitem. Tuż nad obrazem sądu ostatecznego. Fachowcy z owej firmy mieli podobno twierdzić ,że cały sufit kościoła jest ozdobiony podobnymi malowidłami. Nie widać ich gdyż ktoś później sufit przemalował. Niestety koszty renowacji podobno były zbyt wielki.

Offline Validator

• Wielka Gaduła
[Nowe Warpno] Historia
« Odpowiedź #89 dnia: Lutego 19, 2013, 15:46:57 »
Sprawa krypty

Według mojej wiedzy krypta pod ołtarzem istnieje, ale nie jako wejście do lochu, tylko miejsce pochówku. Ołtarz został ufundowany przez: Michała Funck'a (Michael Funck) i jego żonę Elżbietę (Elizabeth, geb. Kohlhoff).
Poprzedni ołtarz spłonął w roku 1692, w trakcie wielkiego pożaru.

Fundatorzy zostali upamiętnieni za sprawą epitafium namalowanego na odwrocie deski, na której namalowany jest główny obraz (Ukrzyżowanie - Golgota). Tym samym zniszczenie epitafium równałoby się zniszczeniu ołtarza.
A - jak wspomniałem na wstępie - małżonkowie Funck mają być pochowani w krypcie pod ołtarzem.

Co do P.T. księdza Tracza - jeśli chodzi o zabytki: o niektórych sprawach może i nie wie (choć wątpię), a do wielu się nie przyznaje. Ale to nie ten temat.

Ilustracje:

Główny ołtarz - scena Ukrzyżowania

Epitafium na odwrocie (foto A. Kowalik)

Sprawa sufitu

Czy sufit był pokryty malowidłami? Trudno ocenić. Na pewno nie ten współczesny. A to z racji konstrukcji stropu. Ogromne belki nośne, spinające konstrukcję murów. Gdzie tu jest miejsce na malowidła? Jednak nie zawsze tak być musiało. Kościół, z racji pożarów, był wielokrotnie odbudowywany. Być może, że i pokrycie stropu było inne, umożliwiające malowanie (tzw. sklepienie zwierciadlane, najbliższy przykład - Trzebież).

Ilustracje:
Strop nowowarpieńskiego kościoła