Nie czytałem wątku w ogóle.
Moim zdaniem - dobrze żeby była, dobrowolna oczywiście i jeśli by była to tylko w szkole i nie ostatnia lekcja (chodzi o "znaczki").
Wynagradzanie duchownych za lekcje? A Jezus ile brał za 45 minut? Ja wiem, że wtedy inna waluta była i przeliczyć trzeba, ale mi się wydaje, że tylko nauczał . No może za strawę, po naszemu kawę i paluszki w pokoju nauczycielskim.
I te "znaczki".
Ja wiem, że Kim Dzong Un, czy jak tam się go pisze to nawet kupy i siku nie robi i Koreańczycy podobno w to wierzą.
Ja to wiem, że miejsce znaczków jest w klaserze i tam trzeba je wkładać - normalne, każdy filatelista tak robi.
Mnie to nie interesuje czy duchowni kolekcjonują i wymieniają się znaczkami między sobą - to ich hobby - nawet jeśli twierdzą, że się nie wymieniają. Mi nawet nie chodzi o to czy duchowni wymieniają się znaczkami z innymi nieduchownymi - wiem, że tak jest i każdy wie.
Mi chodzi o tych co znaczków jeszcze nie mają .... takich plastikowych ze zdjęciem i z nimi wymieniać się nie można.
Mam żal i złość w sobie.
Z drugiej strony, tak na zdrowy i zimny umysł.
Mając 10 czy tam 20 lat - jak mnie interesują samoloty to sklejam je i składam papiery do Dęblina - no oczywiste.
[size=78%]t.[/size]Jak interesuje mnie morze to rybak i marynarz, albo geografia.
A teraz powiedz mi. Jak mnie interesują znaczki, których jeszcze nie ma to przedszkole, albo .......... ? W przedszkolu same kobiety więc kat.....a?
Na kolanach i do ust, to nie jest tak z głupia frant powiedzenie.Ja czuję się tak zwyczajnie oszukany. Niby święci i tego nie można i tego też, a sami to jadą i przekraczają ludzi obowiązujące granice.
PSMam przyjaciela, który na chrzcie swojego dziecka progu kościoła, progu terenu kościoła nie przekroczył, a prawy człowiek ze wszech miar .Dlaczego? Bo filatelistyka była, czy na tacę złotówki żałował?
Nasza wiara bardzo ważna, ale wolałbym jednego w Szczecinie, a drugiego w Bydgoszczy, ale takiego prawdziwego i wtedy warto nawet tym PKS-em pojechać.
PS2
Rozmawiajcie z dziećmi, wywiad, informacje - brzydkie PRL-owskie, ale konieczne.
Macie internet, forum i czat. - filateliści z tym nie wygrają.
Do gołej ziemi wycinać i o brzasku znów i co dnia - ale ręka rękę myje, wszyscy czyli tacy.
Wiara piękna sprawa i dla człowieka potrzebna, ale kościół i wszyscy święci z tym mandatem ........
.
Jak to można znaczkami zepsuć wszystko, gdy już za zachodnią miedzą innowiercy w milionach.