To jest pierwsza edycja BO w Policach. Wszyscy się tego uczymy, i urząd pod względem organizacyjnym, i my, mieszkańcy, uczestnicy tego przedsięwzięcia.
Myślę, że po rozstrzygnięciu tej edycji nadejdzie czas, by podsumować i poprawiać nasz BO. Ja już teraz widzę kilka elementów, które powinny zostać poprawione.
Na przykład, na liście tegorocznych wniosków widzę kilka takich, które nie powinny trafić do BO, a powinny natychmiast trafić do realizacji z "normalnego" budżetu gminy. Wydaje mi się, że zespół do spraw BO powinien być wyposażony w taką możliwość, by kierować niektóre wnioski do realizacji natychmiast. Inna rzecz, to pytanie "co dalej?" Co z wnioskami już po rozstrzygnięciu BO. Czy mają z automaty trafić na listy inwestycji wieloletnich? Czy mogą być zgłaszane w kolejnej edycji? Kolejne sprawy, już tu poruszane, to np. pomysły podziału BO na dwie części, miejską i wiejską. Robić to, czy nie? Myślę, że wyniki głosowania wiele nam o tym pomyśle powiedzą.
Na koniec o tym, co już tu rozpaliło emocje. Ocena wniosków.
Myślę, że takie miejsce jak to forum, jest właśnie po to, by pytać i formułować oceny ale nie w formie hejterskiej, tylko szczerze i uczciwie. W końcu to jednak konkurs, swoiste wybory i jeżeli ktoś ma wątpliwości co do jakiegoś projektu i chce dopytać, a nie ośmieszyć czy skrytykować, to zadawanie pytań jest jak najbardziej zasadne. Oczywiście dotyczy to tych wniosków, które tu, w tym wątku zostały jakoś zareklamowane przez ich autorów.
Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Ilość wniosków oraz ilość głosów oddawanych w głosowaniu(w piątkowym Teletygodniu w TV Police podano, że w internecie oddano kilkaset głosów, pokazują skalę zainteresowania i chęć uczestnictwa mieszkańców w procesie BO. Oceniam to bardzo dobrze i z wielkim zadowoleniem. Bardzo się bałem, że BO nie wypali, z powodu braku zainteresowania. Jest inaczej i to bardzo krzepiące.
Post Merge: Czerwca 22, 2015, 08:14:34
W końcu dostałem potwierdzenie mailem:
Bardzo dziękujemy za wzięcie udziału w głosowaniu. Wyniki zostaną ogłoszone, 7 lipca. Twój głos został oddany na: "Police przyjazne dla psów - etap pierwszy" - urządzenie wybiegów dla psów na terenie Polic oraz zainstalowanie dystrybutorów z workami na psie odchody i akcja edukacyjna "Posprzątaj po swoim psie"