Czy ten zarząd SM Chemik jest w stanie czymś nas jeszcze zaskoczyć? Ja myślę, że chyba nie! Wczoraj trafiło do mnie kolejne pismo, podpisane przez wybitnych specjalistów od zarządzania majątkiem spółdzielni. Nie wiadomo w jakiej kategorii je skatalogować. Czy w zasobach dzieł wyjątkowo kretyńskich, czy dzieł wyjątkowo śmiesznych. W piśmie tym, które jest odpowiedzią na nasze oświadczenia, tandem Szostak-Zielińska wyjaśnia nam, że głowice RAW 5116 działają prawidłowo w zakresie żądanych temperatur. Jak bardzo trzeba być ograniczonym intelektualnie, aby nie zrozumieć, że te głowice w warunkach laboratoryjnych działają prawidłowo. Prawidłowo działają też w współczesnych budynkach z instalacją zaprojektowaną pod zastosowanie tych głowic! Natomiast nie działają prawidłowo w zasobach budowanych w okresie, kiedy dominowała jeszcze ideologia marksistowsko-leninowska. Szostak i Zielińska tej podstawowej różnicy jednak nie widzą. Na dodatek podpierają się jakimś tam opracowaniem dr. inż., które już w swoim pierwszym zdaniu jednoznacznie wskazuje, że dotyczy mieszkań współczesnych. Współczesne mieszkania projektuje i buduje się w oparciu o przepisy obowiązujące od ok. 2002 roku. Nasze budowano w okresie, gdy w Polsce obowiązywały wykolejone zasady a zdrowy rozsądek traktowany był jak bękart systemu. Szostak i Zielińska widocznie dalej jeszcze trwają mentalnie w tamtych czasach. Skoro dla nich normalnością jest otwieranie zaworu przez głowicę ustawioną na 16 st. C., w sytuacji, gdy w mieszkaniu panuje w tym czasie temperatura 24 st. C. Wydaje mi się, że zachodzi tu zjawisko równoważności pomiędzy normalnością głowicy i normalnością zarządu! Inaczej tego nie da się wytłumaczyć!