Może Kuba się wypowie?
A czemu ja?
Nie jestem rzecznikiem Caritasu - nawet naszego polickiego
.
No ale wypowiedzieć się mogę, jednak na sprawy czysto techniczne działania Caritasu nie potrafię odpowiedzieć, z racji, że nie mam odpowiedniej wiedzy. Jednak mogę pokrótce powiedzieć jak ja to wszystko widzę, przedstawić swoje przemyślenia zebrane na szybko: mechanizmy działania WOŚP i Caritasu bardzo ciężko jest porównać, bo różnią się zasadniczo. WOŚP jest organizacją silnie scentralizowaną - bez Owsiaka prawdopodobnie szybko wszystko by się rozpadło, bo on jest tym czynnikiem trzymającym wszystko w kupie. Caritas natomiast jest silnie zdecetralizowany - jego struktura jest wielopoziomowa (i ściśle łączy się ze strukturą organizacyjną Kościoła w Polsce) i każdy oddział działający cały rok ma pewnego rodzaju autonomię. Dzięki czemu można skuteczniej działać na poziomie lokalnym, bo nie wszystkie decyzje muszą przejść przez "centralę", co pozwala zaoszczędzić na czasie i papierologii. Poza tym silna decentralizacja pozwala uniknąć sytuacji, że szef całej organizacji za jej pomocą kreuje swój wizerunek z zamiarem odcinania w bliższej lub dalszej przyszłości kuponów od tego (potraficie bez zaglądania do Google wskazać, kto jest szefem ogólnopolskiego Caritasu, a kto szczecińskiego? Wątpię
). Być może taka organizacja generuje większe koszty, ale na pewno jedno i drugie rozwiązanie ma swoje wady i zalety. Poza tym Caritas raczej nie miałby racji bytu, jeśli miałby być zorganizowany tak jak WOŚP - z dużą dozą prawdopodobieństwa szybko okazałby się zwyczajnie niewydolny.
Nie można też zapominać, że działalność WOŚP jest dość wąska i ściśle ukierunkowana - Caritas działa na wielu polach - zarówno o zasięgu krajowym, jak i międzynarodowym i aby tym wszystkim skutecznie zarządzać potrzebny jest niestety cały sztab ludzi w to zaangażowanych, nie tylko na zasadzie wolontariatu.
Ponadto dla mnie ogromną zaletą Caritasu jest pewność, że ta organizacja nigdy nie będzie promowała takich kwestii jak np. polityka którejś z opcji politycznych, aborcja czy eutanazja. Z WOŚPem jak wiadomo bywa pod tym względem różnie.
W ogólnym rozrachunku zdecydowanie bardziej niż WOŚP podoba mi się Caritas i zawsze będę zachęcał do jego wspierania. Mam świadomość, że nie jest on idealny, jednak jego zalety miażdżą wady
.
Pozdrawiam