Notice: Undefined index: tapatalk_body_hook in /home/klient.dhosting.pl/wipmedia2/forum/Sources/Load.php(2501) : eval()'d code on line 199
  • Strona główna
  • Szukaj
    •  
  • Zaloguj się
    • Nazwa użytkownika: Hasło:
      Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Autor Wątek: Wigilijne potrawy  (Przeczytany 39964 razy)

Offline Daria

  • Wielka Gaduła
  • *******
  • Wiadomości: 933
    • Zobacz profil
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 16, 2010, 21:13:08 »
NIKA, proszę bardzo:
50 dag makaronu/ 20 dag maku/ 10 dag rodzynek/ 5dag orzechów włoskich lub laskowych lub takie i takie/5 łyżek miodu płynnego/ brzoskwinie lub morele lub gruszki ze słoika/
Makaron gotujesz al dente (półtwardy ) mak trzeba sparzyć, trzy razy przez maszynkę do mięsa.Rodzynki namoczyć, osączyć i wymieszać z makiem,orzechami, miodem.Makaron do miski i wymieszać z masą makową. Przed podaniem na stół, uformować jak babkę i obłożyć owocami (cząstkami)
Ale można inaczej - kupujesz opakowanie łazanek, średnią puszkę maku z bakaliami, zapach rumowy, orzechy. Potrawa musi być słodka. Czasami trzeba dodać miodu.
Można też zrobić knedle z masą bakaliową.
I bez obawy, zawsze się udaje.
- Znaj i uwzględniaj zdanie innych -

Offline Daria

  • Wielka Gaduła
  • *******
  • Wiadomości: 933
    • Zobacz profil
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 17, 2010, 12:12:27 »
Cytat: "Daria"
Makaron gotujesz al dente (półtwardy ) mak trzeba sparzyć, trzy razy przez maszynkę do mięsa.

W tym zdaniu, po wyrazie sparzyć, winno być - wrzątkiem, gotować 20-30 minut na małym ogniu i dalej jak w poprzednim, moim poście.
- Znaj i uwzględniaj zdanie innych -

Offline caarola

  • Moderator
  • Gaduła
  • *****
  • Wiadomości: 245
    • Zobacz profil
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 17, 2010, 16:09:38 »
Kochani, pierzynka do tego śledzika wygląda tak:
- pieprz
- cebulka drobniutko pokrojona
- starta marchewka
- starty seler
- pokrojony drobno por
- majonez
- starty ser

Mniamciu ;)
Pozbawione interpunkcji i pełne błędów posty to tak, jakbyś postawił piwo w brudnym kuflu z pływającą muchą i mówił, że masz problemy z myciem...

Offline billkronos

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 287
    • Zobacz profil
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 17, 2010, 19:52:02 »
Witam,
Mam ciekawy przepis na......? Nazwe mozecie nadac temu dowolna, ja ochrzcilem to
"zapiekanka". Nalezy chyba do potraw typu "apetizer", jest zupelnie bezmiesne, a co
dla mnie istotne - nie wymaga ani szczypty przypraw
Skladniki:
1-na puszka karchochow /w wodzie/ - ("artichoke")
1-en kubek smietany
1-en sloik majonezu
1/2 kubka tartego parmezanu (suchy)
2 lyzki stolowe suchej cebuli
1 peczek zielonej pietruszki (Mozna uzyc suszona)

Wykonanie: Wode z karczochow odcedzic, karczochy drobno posiekac tasakiem,
polaczyc z reszta skladnikow, dokladnie wymieszac, mase wlozyc do pyrexu, i
zapiekac w temperaturze 350F. (tak samo, jak ciasto na proszku), do momentu,
gdy powierzchnia zacznie brazowiec.
Uwaga: Zeby nie mylic Panstwa przeliczniem z funtow, uncji, etc. - przyjmijcie jako
wspolny miernik, normalna szklanke do herbaty (dla puszki, kubka i sloika)
Podaje sie na cieplo lub na zimno, z krakersami. W/w przepis wystarcza na 4-6
osob. Dla wiekszej ilosci gosci, nalezy uzyc wszystkiego podwojnie.
Jako amator wszelkich serow, zawsze troche "przesypuje" ten parmezan.
Smacznego.
P.S.Bede bardzo zobowiazany za opinie od osob, ktore to wyprobuja.

Offline caarola

  • Moderator
  • Gaduła
  • *****
  • Wiadomości: 245
    • Zobacz profil
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 17, 2010, 20:18:56 »
Cytat: "krecik"
Cytat: "caarola"
Bigos świąteczny

A ten bigosik to z mięskiem na wigilię?


Oczywiście że bez! Mogłam napisać 'wigilijny' było by jaśniej :)
Pozbawione interpunkcji i pełne błędów posty to tak, jakbyś postawił piwo w brudnym kuflu z pływającą muchą i mówił, że masz problemy z myciem...

Offline billkronos

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 287
    • Zobacz profil
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 17, 2010, 20:47:50 »
Hello Arturrop 1,
Moge sie z Toba podzielic moim przepisem na "groch z kapusta", ale to bedzie raczej
przepis nieco zmodyfikowany.
Smak potrawy przywiozlem z Polski 45 lat temu, ale przez dlugi czas, zonie sie do
kuchni nie wtracalem, znajac moje miejsce ( mycie naczyn ! ).
Od 30-tu lat gotuje te potrawe samodzielnie, mniej wiecej co dwa miesiace. Bedac
z natury leniwy, bardzo szybko zrezygnowalem z suszonego grochu ( w puszkach
jest tylko t.zw.garbanzo ) i przeszedlem na fasole.
Na 1 kg. kapusty kiszonej ( uzywam niemiecka, srednio kwasna ), dodaje 4 puszki
(wielkosci szklanki do herbaty) fasoli o nazwie "Pinto beans", oraz 1-na puszke tej
samej fasoli, ale juz "zmaserowanej". Wyglada jak kit do okien, ale jest doskonala,
bo daje potrawie konsystencje, jaka normalnie osiaga sie przez odgrzewanie (a wiec
i mieszanie ), w ciagu czterech dni.
Idealnym polaczeniem dla takiej kapusty, jest pieczona ges. Poniewaz jednak ten
ptak jest tutaj dosc drogi (c'a $50.-), wiec uzywam mlode zeberka wieprzowe (baby
ribs), w miare chude, ktore pieke w piecyku dla uzyskania "krotkiego sosu".
Kapuste gotuje z liscmi laurowymi i pieprzem (uzywam drobno mielony "bialy pieprz"),
doprawiam zasmazka, dodaje odcedzona fasole, czasem musze dodac nieco soli.
"Pinto beans", to mala fasola, o kolorze kakaowym. To na wypadek, gdyby w markecie
byly produkty o innych nazwach.
Pozdrowienia - Bill
P.S. Oczywiscie zasmazke robie po polaczeniu fasoli z kapusta.

Offline TrzebieżCITY

  • VIP
  • ********
  • Wiadomości: 1113
    • Zobacz profil
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 17, 2010, 22:43:28 »
Billu a powiedz mi proszę czy Amerykanie zdają sobie sprawę jaki jest sens tych świąt?Czy oni tylko widzą, krasnala z Coca coli, zwanego błędnie świętym Mikołajem, prezenty i choinkę?Jest miejsce tam dla NAJWAŻNIEJSZEGO?Boże Narodzenie-ile jest Boga?Nie zapomina się o tym czasem?Nie ginie On między prezentami a zakupami?
Oddaj cząstkę siebie innym...To nie boli,a może uratować komuś życie...DKMS przeciwko białaczce... Paweł, żeby było prościej...

Offline DEtonator

  • Stara Gwardia
  • **********
  • Wiadomości: 4658
  • Płeć: Mężczyzna
  • Senatorze, Stanisławie, Staszku...
    • Zobacz profil
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 17, 2010, 22:56:49 »
Cytuj (zaznaczone)
Billu a powiedz mi proszę czy Amerykanie zdają sobie sprawę jaki jest sens tych świąt?Czy oni tylko widzą, krasnala z Coca coli, zwanego błędnie świętym Mikołajem, prezenty i choinkę?Jest miejsce tam dla NAJWAŻNIEJSZEGO?Boże Narodzenie-ile jest Boga?Nie zapomina się o tym czasem?Nie ginie on między prezentami a zakupami?


Trzebież, to jest dyskusja na temat potraw wigilijnych i ciekawych przepisów, jak masz ochotę podyskutować na głębsze tematy, to załóż osobny wątek. Pozdrawiam.

Do Caaroli i Wykidajły: dzięki za przepis na "śledzia w pierzynce". Przyznam, że jeszcze nie miałem okazji jeść tej potrawy, przepis wygląda na bardzo ciekawy i przyznam, że chyba zaryzykuję i spróbuję to przyrządzić.

Offline TrzebieżCITY

  • VIP
  • ********
  • Wiadomości: 1113
    • Zobacz profil
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 17, 2010, 23:11:04 »
Bartek, wiem, ale ciekawi mnie poprostu jak to wygląda za oceanem.Co do sałatki pod pierzynką, to ja jadłem trochę inna, równie pyszną.Z resztą przyznacie wszyscy, ze nasze mamy są/były najlepszymi kucharkami ;D Z jakimi smakami kojarzą Wam się święta Bożego Narodzenia?Ja zawsze czekam na pierożki z kapusta i grzybkami.Robimy je zawsze raz w roku tylko w wigilię.Ja osobiście moge jeść tylko to z barszczykiem na dodatek ;D
Oddaj cząstkę siebie innym...To nie boli,a może uratować komuś życie...DKMS przeciwko białaczce... Paweł, żeby było prościej...

Offline DEtonator

  • Stara Gwardia
  • **********
  • Wiadomości: 4658
  • Płeć: Mężczyzna
  • Senatorze, Stanisławie, Staszku...
    • Zobacz profil
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 17, 2010, 23:23:30 »
Cytat: "TrzebieżCITY"
Z resztą przyznacie wszyscy, ze nasze mamy są/były najlepszymi kucharkami ;D Z jakimi smakami kojarzą Wam się święta Bożego Narodzenia?Ja zawsz czekam na pierożki z kapusta i grzybkami.Robimy je zawsze raz w roku tylko w wigilię.Ja osobiście moge jeść tylko to z barszczykiem na dodatek ;D


Co do naszych mam oczywiście masz rację, ale myślę, że dziewczyny z młodszego pokolenia równie dobrze dają radę. Potrawy w ich wykonaniu są równie smaczne. To właśnie nazywa się zachowaniem smaku i tradycji. :) Mnie to ogromnie cieszy i jestem z naszych polskich dziewczyn bardzo dumny. Czytając ten wątek, potwierdziły się tylko moje przekonania. Dobrze, że tak jest, bo to jest nasze, jedyne, wyjątkowe i polskie.  :wink:

Offline billkronos

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 287
    • Zobacz profil
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 17, 2010, 23:30:50 »
Hello Trzebiez City, albo jak napisales - dla ulatwienia; Pawle,
Ma racje Speedbax, przypominajac wlasciwy temat, ale ja chetnie Ci na te
pytania odpowiem. Moze to nie bedzie pelna odpowiedz, bo od glownych
osrodkow polonijnych w USA dziela mnie tysiace kilometrow, ale moze
byc o tyle ciekawa, ze w tym kraju, California uchodzi za stan, najbardziej
liberalny (czytaj:postepowy, rozpustny,kryminogenny,etc.).
Nie wiem, ile mi to zajmie, ale umieszcze opis w temacie "Zagranica"
Korzystajac z okazji, Tobie i wszystkim forumowiczom przesylam serdeczne
zyczenia, zdrowia, pomyslnosci, i....lagodnej zimy!
Troche tak, jak sie mowilo w czasie okupacji: BYLE DO WIOSNY !
P.S. Zyczenia o0bejmuja tez administracje forum ! - Bill

Offline TrzebieżCITY

  • VIP
  • ********
  • Wiadomości: 1113
    • Zobacz profil
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 17, 2010, 23:52:23 »
Masz racje speed, zona mi szlaban zrobi jak to przeczyta ;D oczywiście,ze jest świetną kucharką.Każde wnosi coś z domu rodzinnego i to jest piękne.To jest tradycja i to jest Polska własnie.Pozdrawiam
Oddaj cząstkę siebie innym...To nie boli,a może uratować komuś życie...DKMS przeciwko białaczce... Paweł, żeby było prościej...

Offline billkronos

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 287
    • Zobacz profil
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 18, 2010, 00:13:33 »
Masz racje Speedbax, w swojej opinii o polskich niewiastach. W moim przypadku
odnosi sie to do babci, ktora byla mistrzem kuchni i strazniczka tradycji.
Co do tych ostatnich, to niestety mylisz  sie. Napisales:
"I to jet dobre, nasze, jedyne i polskie!"
I chociaz mily mi jest Twoj patriotyzm tradycji, to:
Wigilja (czuwanie), siega tysiecy lat wstecz, w Polsce od XVIII wieku.
Choinka, przeszla do nas z Nadrenii (Niemcy), w XIX wieku.
Koledy - (lac.kalendae) - pierwszy dzien miesiaca u starozytnych Rzymian.
Podobnie jest z szopka, siankiem, mowa zwierzat, itd.
Nie jestem zbyt biegly w tym temacie, ale np. Beobachter, z pewnoscia moglby
rozwinac ten temat  historycznie.
Pozdrawiam - Bill

Offline DEtonator

  • Stara Gwardia
  • **********
  • Wiadomości: 4658
  • Płeć: Mężczyzna
  • Senatorze, Stanisławie, Staszku...
    • Zobacz profil
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 18, 2010, 00:26:05 »
Cytat: "billkronos"
"I to jet dobre, nasze, jedyne i polskie!"


Drogi Billu,
tutaj miałem na myśli nasze dziewczyny i wigilijne potrawy. Znaczenie słowa "wigilia" znam również i absolutnie nie twierdzę, że jako Polska i Polacy mamy na nie wyłączność. Pozdrawiam i z uporem maniaka zasugeruję powrót do tematu.   :wink:

Offline billkronos

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 287
    • Zobacz profil
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 18, 2010, 05:06:34 »
Hello Bartku,
Jak juz tak scisle chcesz trzymac sie tematu, to nie mozesz dziewczyn
wlaczac do potraw! Przynajmniej nie postnych.
Trzymaj sie - Bill