Być może jakiś proces korzysta z tych ustawień i blokuje je. Trzeba by było w menadżerze wyłączać poszczególne procesy, które nie należą do Windows i próbować. Jeśli po wyłączeniu któregoś z kolei procesu, opcje będą dostępne to znaczy, że to właśnie on z nich korzysta. Nazwę procesu wrzucić w Google i dowiedzieć się za co jest odpowiedzialny. I następnie go wyłączyć na stałe.
Może też być tak że antywirus lub firewall blokują do niego dostęp. Spróbuj wyłączyć osłony i wtedy dostać się do ustawień (choć miałem kiedyś przygodę z Outpost Pro, który blokował uruchomienie się gry bez komunikatów, wyłączanie nic nie dało, dopiero po odinstalowaniu okazało się, że to była jego wina).
Może być to też wina wirusa -> zaktualizuj antywirusa i zrób pełny skan.
Program sterujący połączeniem internetowym (często producenci kart rezygnują z programu standardowego Windows, który np. zarządza połączeniami WiFi i piszą swój program - taki program może blokować ustawienia Windows).
I ostatnia opcja, która przychodzi mi do głowy - namieszane w uprawnieniach. Albo masz konto nie administratora, albo masz jakiś program (tu też można doliczyć wirusa i antywirusa), który tak zmienił uprawnienia, że nie masz dostępu do opcji k.sieciowej). Dostęp do innych ustawień systemowych masz normalnie?
Jeśli chodzi o kolejność ja bym zrobił tak:
-zastanów się czy ostatnio nie instalowałeś jakiegoś nowego programu (zmiana antywira, firewalla, nowe sterowniki z programem sterującym połączeniami, program do "oczyszczania komputera" typu CC Cleaner, który mógłby namieszać w ustawieniach.
-jeśli nic nie przypominasz sobie to zaktualizuj antywirusa i zrób pełny skan,
-jeśli nie ma wirusów, spróbuj wyłączyć osłonę antywirusa i firewalla,
-jeśli nadal nie masz dostępu to próbuj wyłączać procesy, które nie należą do Windows.