Poczytaj sobie w źródłach historycznych, w jaki sposób funkcjonowały ziemie kościelne - choćby w Jasienicy: kto uregulował Gunicę itd.
no wiesz z tego co wiem to nie księża uregulowali Gunice, a przed woja Jasienicą władali Niemcy i to oni tu gruntownie wszystko regulowali,,, a po zatym możesz podać przykłady
Jakoś tej mitycznej agitacji nigdy nie słyszałem - przypadek?
no oczywiście ze nie ale baner na płocie kościelny wisiał pis-owski nie widziałem żadnej innej partii, a księża jak to potrafią nie dosłownie ale każdy myślący wiedział kogo wskazują i jak partie
Jeśli masz wiedzę o takich przypadkach, mam nadzieję, że zgłosiłeś to do odpowiednich organów.
no wiesz nie ma tak aż szczegółowej wiedzy ze ksiądz taki i taki z imienia, ale w telewizji coraz słychać o przypadkach pedofili w kościołach, a osobiście wiem o 2 przypadkach ze ksiądz posiadał dzieci, wiec
a co do ziemi dla kościoła to jak chyba pamiętasz i masz taka wiedze to po wojnie episkopat wraz z PZRP doszli do porozumienia i otrzymywał rekompensatę za stracone włości z tego co się nie mylę to chyba rocznie jest to 90 mln,,, wiec albo jedno albo drugie
ale kościół jest tak zachlany ze i rekompensatę i ziemie