• Strona główna
  • Szukaj
    •  
  • Zaloguj się
    • Nazwa użytkownika: Hasło:
      Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Autor Wątek: Jaki chleb dobry w policach  (Przeczytany 3069 razy)

Offline moto

  • Nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 8
    • Zobacz profil
Jaki chleb dobry w policach
« dnia: Lipiec 31, 2014, 19:02:03 »
Witam

Kto robi dobre pieczywo w Policach i okolicach, by można było spokojnie kupić?

Nie licząc tego mrożonego dziadostwa w lidlu.

Offline Król podziemia

  • Wielka Gaduła
  • *******
  • Wiadomości: 924
    • Zobacz profil
Odp: Jaki chleb dobry w policach
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 31, 2014, 19:40:37 »
Niestety ale takiego chleba,takiej prawdziwej piekarni z recepturą jaką stosowano w przeszłości nie ma.Te które są mają tyle wspólnego z"piekarnią" co węgiel kamienny z kamieniem węgielnym.Obecnie jesteśmy skazani na wyroby chlebopodobne.
" Puste worki nadyma wiatr, bezmyślnych ludzi - próżność " 

         -Sokrates-

Offline Power

  • Wielka Gaduła
  • *******
  • Wiadomości: 565
    • Zobacz profil
Odp: Jaki chleb dobry w policach
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 31, 2014, 21:07:38 »
Kto robi dobre pieczywo w Policach i okolicach, by można było spokojnie kupić?
To znaczy jakie? Pytam, bo każdy inaczej rozumie "dobry".
Nigdy nie nurkuj do mętnej wody!

Offline pejo154

  • Rozpisuje się
  • *****
  • Wiadomości: 152
    • Zobacz profil
Odp: Jaki chleb dobry w policach
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 31, 2014, 23:36:17 »
"Staropolski"  w delikatesach "Oskar" - super wyrób, nie twardnieje po 1 dniu, duży bochenek na 2-3 dni spokojnie wystarczy (dla 2 osób).

Offline rbk

  • Moderator
  • Stara Gwardia
  • *****
  • Wiadomości: 3765
  • Płeć: Mężczyzna
  • wiecznie głodny króliczek
    • Zobacz profil
Odp: Jaki chleb dobry w policach
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 31, 2014, 23:37:06 »
Dobry chleb? Pewnie, sam robię :P

Offline ogólny22

  • Nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 12
    • Zobacz profil
Odp: Jaki chleb dobry w policach
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 01, 2014, 15:03:10 »
Mi zdarza się kupować chleb na ul. Szerokiej w Szczecinie taka mała piekarnia GS robią chleb na starych recepturach i zakwasie odnawianym od lat 50tych. Mają świetne takie małe bułki lekko słonawe pamiętam takie za dzieciaka były.

Offline Power

  • Wielka Gaduła
  • *******
  • Wiadomości: 565
    • Zobacz profil
Odp: Jaki chleb dobry w policach
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 01, 2014, 22:18:32 »
Mi zdarza się kupować chleb na ul. Szerokiej w Szczecinie

Pytanie było, o Police. Nie schodźmy z tematu-pytania! Dobry chleb - takie mam wrażenie - czasem piekę sam, ale na co dzień kupuję w "Medze" Razowy posypany otrębami, o nazwie "gorący", lub podobnie za 3,20zł. Ten mogę polecić jako tzw. ciemne razowe pieczywo. Biały-pszenny także w "Medze", ale także w piekarni "Staromiejska" na Bankowej, ale w Policach jest tych punktów więcej.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 01, 2014, 22:36:58 wysłana przez Power »
Nigdy nie nurkuj do mętnej wody!

Offline DEtonator

  • Stara Gwardia
  • **********
  • Wiadomości: 4100
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Odp: Jaki chleb dobry w policach
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 01, 2014, 22:58:23 »
"Staropolski" w "Oscarze" też jest dobry.

Offline potrek

  • Gadatliwy
  • ****
  • Wiadomości: 83
    • Zobacz profil
Odp: Jaki chleb dobry w policach
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 04, 2014, 16:59:03 »
Chleb tylko i wyłącznie własnego wypieku.
Raz w tygodniu robię 3 bochenki, z mąki pełnoziarnistej żytniej i pszennej w stosunku 40/60.
Piekę na zakwasie, bez grama drożdzy.
Smaczny jest,  no i starcza na cały tydzień ;)

Offline Jan

  • Rozpisuje się
  • *****
  • Wiadomości: 114
    • Zobacz profil
Odp: Jaki chleb dobry w policach
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 05, 2014, 02:56:51 »
Możesz podać przepis?
Jan

Offline potrek

  • Gadatliwy
  • ****
  • Wiadomości: 83
    • Zobacz profil
Odp: Jaki chleb dobry w policach
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 06, 2014, 11:44:31 »
Wpierw należy wyhodować zakwas, ja dostałem go od znajomej, ale powiedziała mi co i jak  ;)
W więc, potrzebujemy mąki żytniej najlepiej chleobowej, może być taka: http://www.ceneo.pl/15172128. Jest praktycznie w każdym sklepie.
Zakwas, bedzie tworzył sie parę dni. Wpierw mieszamy około 50 gram mąki z taką samą ilością wody, przykrywamy nie za szczelnie i odstawiamy w miarę ciepłe miejsce. Następnego dnia do tej mieszanki znów około 50maki i tyle samo wody i znów odstawiamy.
I tą czynność powtarzamy  przez jakieś 5 dni.
Po 5 dniach wypiekamy chleb.
A więc wczesniej wspomnianą mąkę melvita 400 gram, do tego 600 pszennej, zakwasu około 5/6z tego co wyhodowaliśmy, około 3-4 łyżeczek soli i 900ml/1000ml wody. Mieszamy wszystko. Konsystencja po wyrobieniu ma byc taka jak mniej wiecej zakwasu czyli lekko płynna, tak jak na filmiku.
Odkładamy część jakieś 100- 200 gram ciasta do tego zakwasu który został nam po odłożeniu, i wkładamy do lodówki na jakies 7 dni, do wypieku. W lodówce trzymac najlepiej w jakimś szklanym słoju, nie do końca przykryty. To jest nasz zakwas który będziemy kontynuować co tydzień. Czyli za 7 do 10 dni, znów mąka, zakwas z lodówki, około 5/6, sól, wyrabaiamy i odkładamy 100-200 gram i tak w kółko co tydzień :)

No więc jak już odłożyliśmy czesc zakwasu, to do naszego ciasta z którego będziemy wypiekać możemy dodać jakiś ziarenek, co kto lubi: dynia, słonecznik itp, po wierzchu mozna posypać czarnuszką, smakuje super.
Przekładamy do foremek, mniej więcej do połowy, albo ciut poniżej,  spryskujemy po wierzchu wodą, tak aby nie wyschło. Polecam metalowe z teflonem, można troszkę brzegi oliwą posmarować.
Odkładamy w miarę ciepłe miejsce na około 8 godzin, lekko przykryte foremki i czekamy aż wyrośnie.
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, bez termoobiegu. Pieczemy wpierw około 25 -30 minut, a potem zmnijejszamy do 180-200 i pieczemy jakieś 30-40 minut. Czas i tempertaurę dostosować do swojego piekarnika.
Smacznego ;)

 
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2014, 11:50:48 wysłana przez potrek »

Offline Wykidajło

  • Weteran
  • *********
  • Wiadomości: 2640
    • Zobacz profil
    • http://www.naszepolice.pl
Odp: Jaki chleb dobry w policach
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 19, 2014, 13:53:58 »
Na pewno aż tyle wody? Na moje oko ciasto wyjdzie znacznie rzadsze niż masz na filmiku.
Kłamstwo obiegnie świat nim prawda założy buty.