Jeżeli sprawa będzie dotyczyła konkretnej osoby a okaże się być to jedynie oszczerstwem, to musisz być pewny że anonimowy nie pozostaniesz. Osoba, osoby bądź instytucja może ciebie zaskarżyć. Czasy bezprawnego opisywania danych sytuacji już dawno się skończył.I wydaje mi się że forum to nie jest dobre miejsce na testowanie tego w praktyce.
Jakiś czas temu mieliśmy przykład jak znana osoba z polityki mówiła publicznie i na forach o nieprawdziwych informacjach na temat zakładu – prezes wziął go w obroty a o konsekwencjach też było słychać
Ok Dzięki Marshall za wypowiedź, ale chodziło mi o rozpowszechnianie prawdziwych informacji a nie oszczerstw. Poniżej cytat z netu (niepokoi mnie ten pogrubiony tekst).
"Zniesławienie, pomówienie, obmówienie, oszczerstwo – występek polegający na pomówieniu innej osoby, grupy osób, instytucji, osoby prawnej lub jednostki organizacyjnej nie mającej osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności. Zagrożony karą grzywny albo karą ograniczenia wolności na podstawie art. 212 § 1 Kodeksu karnego. Sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo karze pozbawienia wolności do roku jeżeli pomawia inną osobę za pomocą środków masowego komunikowania (art. 212 § 2 k.k.).
Istnieją dwa kontratypy dla tego czynu zabronionego. Nie ma przestępstwa, jeżeli zarzut uczyniony niepublicznie jest prawdziwy (art. 213 § 1 k.k.) oraz nie popełnia przestępstwa zniesławienia, kto publicznie podnosi lub rozgłasza prawdziwy zarzut, który służy obronie społecznie uzasadnionego interesu lub dotyczy postępowania osoby pełniącej funkcję publiczną.(art. 213 § 2 k.k.)
Zaistnienie kontratypów określonych w art. 213 Kodeksu karnego nie wyłącza odpowiedzialności karnej sprawcy za zniewagę ze względu na formę podniesienia lub rozgłoszenia zarzutu (art. 214 k.k.)."
Pisanie o negatywnych zjawiskach w ZCh Police służy obronie społecznie uzasadnionego interesu ale czy rozgłaszanie zarzutów (które nie są oszczerstwami) na lokalnym forum internetowym może nie wyłączyć odpowiedzialności karnej???