Hello Janku,
Pozwolisz, ze odpisze w punktach, chociaz wiem, ze to rani Twoja nature polonisty. Ale bedzie krocej,
i moze Kuba nie wysiedli mnie z tego watku.
1./ Sumienia Ci nie odmawiam, ale to bicie sie w piersi musisz ograniczyc, bo Ci sie rany porobia.
2./ Uproscmy nieco te "pochodna bytowych doswiadczen". Przed partyzantka bylo prawie szesc lat
wojny, a ja moja swiadomosc utrwalilem juz przed rokiem 39. Pamietasz nasza dyskusje na forum
o aksjologii patriotyzmu ? Twierdziles, ze w latach 30-tych poziom patriotyzmu sie obnizyl
Ja sie z tym wowczas nie zgodzilem. W kazdym razie moj sie wtedy wlasnie scementowal.
3./ Stawiasz znak rownosci miedzy zadowoleniem z Ameryki, a Partia Demokratyczna.Dokladnie
jest naodwrot.! Masz racje - od sympatii dla Demokratow dzieli mnie duzo wiecej, niz Ciebie od
ateizmu.
4./ W moim wieku juz sie emocjom nie podlega, bo to moze grozic apopleksja.Ale nie zapomnij, ze
glownym powodem powstania nazizmu i wybuchu II-ej wojny swiatowqej byly mordercze ( dla Niemiec )
warunki Traktatu Wersalskiego !
Jak powiedzial Churhill: " Gdyby sie nie pojawil Hitler, to trzeba by go stworzyc !"
5./ Hitler, a wlasciwie Schickellgruber, byl Austriakiem, nieslubnym synem urzednika celnego (?)
Nawiasem mowiac, po dojsciu do wladzy wydal polecenie zniszczenia miejscowosci gdzie sie
urodzil, i sladow swojego pochodzenia. Zrodlo: Specjalna audycja kanalu "Historia" - USA . Co, czy,
i na ile jest prawda - mozna chyba ustalic ?
6./ I jeszcze pare slow, odnoszacych sie do Twego poprzedniego watku. Temat, jakiego zalozenie
sugerujesz - niewatpliwie atrakcyjny, ale jezeli chcesz go tworzyc na kanwie wszelakich zaleznosci
katolicko - protestanckich - umrze naturalna smiercia.
Sa srodowiska, gdzie religia i polityka to tematy tabu. Jezeli juz rzeczywiscie pasjonuja Cie podobne
efekty - sprobuj z nitrogliceryna.
Zawsze chetnie czytam (i sledze) Twoja tworczosc, ale ze jestem o cale pokolenie starszy, to pozwole
sobie do Twoich obietnic (i oczywiscie - checi), dodac opcje "watpie".
Lacze serdeczne pozdrowienia - Bill