O domu nic nie powiem, nie identyfikuję, choć ten widok jakby mi nie był obcy. A co do lokacji Windmühle? Wziąłem się do poszukiwań na mapie. W Klein Ziegenort był jeden wiatrak, na wzniesieniu kończącym współczesną ul. Plażową. Za to w Groß Ziegenort były aż trzy. Są obecne na mapie już z roku 1900, jeszcze sprzed czasów kolei, są równiez na mapie z 1925.
Tu jest adres do mapki (r. 1925), wiatraki zaznaczyłem czerwonymi kropkami.
lub:
http://img847.imageshack.us/img847/7506/frag2.jpgI teraz tak:
Mamy dwa młyny wiatrowe (poprawniejsza nazwa, wiatrak to konstrukcja drewniana) niedaleko wjazdu do Trzebieży. Pierwszy za torami, ten przejazd, choć gruntowy, do dziś istnieje. Drugi - niewiele dalej, przy samym cmentarzu. Na oko przed bramą obecnego cmentarza komunalnego.
I trzeci, o którym mniemam, że to ten ze zdjęcia. Stoi w pobliżu ulicy (nigdy nie wiem, czy to jeszcze Portowa, czy już Kwiatkowskiego) na wysokości dzisiejszej stoczni Ladzinskich. Słowo "Werft" oznacza stocznię. Wiatraków, mimo że podobnie oznaczone graficznie, nie należy mylić z Leuchtbake czyli światłem latarń oświetlających port i nabrzeże. Różnica w znakach jest taka, że Windmühle ma na górze położony poziomo "X", a Leuchtbake tylko tego "X" połowę, wskazującą prawdopodobnie kierunek świecenia.
Wracając do zdjęcia - jest to Groß Ziegenort, bo to jest napisane na pocztówce. Podobnych zabudowań w pobliżu wjazdu, za torami i blisko cmentarza nie ma i nigdy nie było. Dwa młyny odpadają. Zostaje trzeci, ten blisko stoczni. I tylko ten może być na zdjęciu.
Jest jeszcze inne pytanie. Ciekawe czy istniała możliwość dopłynięcia do młyna (lub blisko niego) kanałem lub kanalikiem stoczniowym? Jeśli tak, to posadowienie tu młyna wiatrowego byłoby ze wszech miar uzasadnione.
Pozdrawiam serdecznie!