na Zamenhofa powstała nie na komercyjnych, także jedno drugiego nie wyklucza
na Zamenhofa powstała nie na komercyjnych, także jedno drugiego nie wyklucza
Tereny komercyjne, dla podkreślenia w cudzysłowu, to nawiązanie do banerów reklamowych, które na tychże terenach stoją. Wszystko rozbija się o miejski plan zagospodarowania przestrzennego.
Ten z 1998 roku zakładał działalność usługową na działce bezpośrednio przylegających do Orleniu. Na terenie omawianej inwestycji zgodnie z tamtym planem przewidziano miejsce pod zieleń, skwery, boiska, alejki itd (mowa o całym terenie pomiędzy torami, a linią zabudowy ul. Morelowej i Wiśniowej). Było by to ładne oddzielenie osiedla domków jednorodzinnych od torów.
Dwa lata temu plan zagospodarowania terenu zmienił się i aktualnie zakłada on zabudowę także na zachodniej stronie ul. Wiśniowej. Na kilku działkach bliżej ul. Morelowej i Piłsudskiego dopuszcza zabudowę wielorodzinną i usługową.
Wolałem pierwotny plan, ale oznaczał on, że w ten teren gmina musi zainwestować, nowy pozwoli gminie zarobić całkiem spore pieniądze...
Także póki co opcja bliźniaka i biedronki jest możliwa, choć mówię, że słyszałem o bliźniaku - sprawę rozwiązałaby tablica informacyjna, ale tej jeszcze na budowie nie dostrzegłem.
Co do biedronki - spółka interesowała się wieloma terenami od lat - zanim powstała trzecia biedronka byli zainteresowani kilka innymi działkami. Swoją drogą 26.10 jest przetarg na działkę za garażami przy ul. Wyszyńskiego i Okulickiego...