Trybunał Stanu – w Polsce konstytucyjny organ władzy sądowniczej, którego główne zadanie polega na egzekwowaniu odpowiedzialności najwyższych organów i urzędników państwowych za naruszenie Konstytucji lub ustawy, w związku z zajmowanym stanowiskiem lub w zakresie swojego urzędowania, jeśli czyn ten nie wyczerpuje znamion przestępstwa (inaczej: popełnienie deliktu konstytucyjnego) oraz za przestępstwa pospolite i skarbowe w przypadku Prezydenta RP.
Nie trzeba mieć lewicowych poglądów aby negatywnie oceniać jakość obecnego rządu. Ja też źle oceniam wiele działań i wiele przypadków braku działań tego rządu. Dlatego PO nie otrzyma ode mnie znaku X w najbliższych wyborach.
Podzielam Twoje obawy o swoją emeryturę. Ale one nie wynikają jedynie z proponowanych obecnie zmian ale przede wszystkim z tego, że żadnej ekipie rządzącej przez ostatnie 20 lat nie zechciało się wstrząsnąć ZUS-em i przede wszystkim KRUS-em.
Nepotyzm i korupcja - udowodnione przypadki powinny szybką ścieżką być kierowane do odpowiednich sądów i bezwzględnie karane.
Katastrofalny stan finansów publicznych - moim zdaniem obecna kondycja kasy państwa to efekt procesów i decyzji znacznie wykraczających chronologicznie poza obecna kadencję parlamentu. Ale przyznaję, specem od tych spraw nie jestem.
Kondycja polskiej armii - myślę, że powodem burdelu w wojsku jest to, że co 4 lata zmieniają się generałowie rządzący armią. To trochę tak jak z naszymi ZCH.
O katastrofie TU 154 i śledztwa smoleńskiego dyskutowac nie chcę.
Moim zdaniem podane przez Ciebie sekatorze przykłady nie są aż na TS. Jestem jednak tak jak i Ty niezadowolony z obecnych rządów.
Pozdrawiam
Grzegorz Ufniarz