Co myślicie o wyposażeniu polickiej policji.Ja myśle,że jest dobre.Na stronie Komendy w Szczecinie pojawił się artykuł pt. Myślimy o bezpieczeństwie ludzi, ale i finansów
Wydarzenia - Garnizon
Autor: KGP
środa, 06 kwietnia 2011 09:48
Chyba Pan Trela kiedyś pracował w Policach i było dobrze jest on fachowcem i nie wiem dlaczego związki się go czepiają.Popieram Treli działania.Jest teraz lepiej w Policji a związki robia szum medialny.
Rozmowa z nadinsp. Andrzejem Trelą, Zastępcą Komendanta Głównego Policji, odpowiedzialnym za logistykę ("Dziennik Gazeta Prawna", 5.04.2011 r.).
Policyjne związki zawodowe doniosły do prokuratury, że wraz z komendantem głównym popełnił pan przestępstwo. Przyznaje się pan do winy?
Sprawa dotyczy najtrudniejszego budżetu w historii Policji, czyli 2009 roku. Pamiętam, że Wasza gazeta informację o objęciu przeze mnie stanowiska zastępcy ds. logistycznych skomentowała, że podejmuję się straceńczej misji. Oceniamy, że aby policja funkcjonowała potrzebuje ponad 8 miliardów złotych, w tym 1,2 miliarda na wydatki rzeczowe. Możliwości budżetu państwa w kryzysie skutkowały rzeczówką w wysokości 775 milionów złotych. Zatem trzeba było przyjrzeć się temu, jak wydawane są pieniądze i na co. Pod koniec roku otrzymaliśmy dodatkowe środki z rezerwy celowej, łącznie ponad 230 mln złotych. Wszystko to spowodowało, że rok udało się zamknąć z minimalnymi zobowiązaniami.