Hello Jezat,
Prosisz Trzebiez City, by znalazl w Twych "ostatnich" postach dowody na chamstwo
i brak kultury w Twoich wypowiedziach. Pozwolisz, ze wtrace pare slow na ten temat.
Najpierw chce wyraznie zaznaczyc, ze jestem antyklerykalem, jak rowniez nigdy nie
pochwalalem polityki L.Kaczynskiego.
Normalnie nie reklamuje swoich przekonan, ale dla Ciebie robie wyjatek, bo latwo
zauwazyc, z jaka ochota znieksztalcasz fakty i argumenty.
Przejdzmy do rzeczy:
Data - 2010.11.29 - 16:48 - Fragment zdania : "..w wolnej podobno Polsce..."
Czy uwazasz, ze nie jest wolna ? Czy wbrew woli rzadu, stacjonuja w Polsce obce
wojska? Czy wolalbys te Polse z lat powojennych ? Moze nie pamietasz, jaka "wolna"
byla ? Nie znam Twojego wieku (jestes anonimem), wiec podam Ci tylko niektore
fakty z zycia na co dzien.
Za odmowe w udziale parady 1-szomajowej, mozna bylo stracic prace ! > Jak miales
szczescie trafic na troche miesa w sklepie, to nawet plucka otrzymywales zawiniete w
polowe arkusza papieru, formatu A4 ! Przezorni nosili ze soba gazete. > Rzad ( Partia),
oglosila w prasie, ze nastepuje podwyzka cen masla i miesa, powiedzmy o 20%.
Aby jednak zrekompensowac klasie pracujacej ten wylom w budzecie domowym, rzad
jednoczesnie wprowadza obnizke innych artykulow o 30% ! Ale fajnie !
Tylko te inne artykuly, to byly: klodki, skoble, wyroby zelazne, i....lokomotywy parowe !
> Starales sie o prace ? Musiales wypelnic formularz w 4-ech egzemplarzach (16 stron).!
Z tego dwa egzemplarze "szly" do Urzedu Bezpieczenstwa, dla ewidencji i podjecia
decyzji ! > Starales sie o odwiedziny ojca czy brata na Zachodzie ? Czekales (lekko
liczac), dwa miesiace na paszport, a na pobyt zagranica pozwalano Ci wymienic az $5.-,
bez wzgledu na czas pobytu.> I to tylko dla tych, ktorym bezpieka zdecydowala sie
zaufac. Inni otrzymywali odmowe z uzasadnieniem : " Na mocy paragrafu 4-go." A ten
talemniczy paragraf brzmial : "Z wyzszych wzgledow panstwowych.>
W USA veterani nosza z duma na szyji Medal Kongresu - w owczesnej Polsce szlo
sie ulica, niosac dumnie na szyji.....wianek rolek papieru toaletowego !
W marcu, po smierci Stalina, bezpieka "podjela" mnie z pracy i zapuszkowala na trzy
dni. Prewencyjnie, bo komuna byla w szoku i doslownie nie wiedziala, co robic.
Oczywiscie na pytania rodziny odpowiadano, ze nic nie wiedza. Dla jasnosci - jestem
b.czlonkiem AK.
Dlatego szanowny Jezacie, nazywanie obecnej Polski "podobno wolna " - jest chamstwem !
Data - 2010.12.07. - Fragment zdania: "..klerowi (watykanskiemu okupantowi)..."
Jest stare przyslowie: "Caius regio, eius religio" - (czyja wladza, tego religia), ktore
moglo by tlumaczyc ten stan rzeczy. Ale ten stan rzeczy jest zaakceptowany przez
narod ( znajdz sobie, w ilu procentach ), i nazywanie tego okupacja, to chamstwo !
Data:2010.12.09. - Fragment zdania: " Instytut Pogardy Narodowej "..
Ja kiedys napisalem na forum, ze najbardziej mi odpowiada rumunski sposob, w jaki
rozliczono krzywdy z okresu komuny. Nie zawsze wiec zgadzam sie z metodami IPN,
gra teczkami, czy przeszkadzaniem (wg. mnie) w normalnym funkcjonowaniu panstwa.
Ale to co Ty piszesz, to tylko odmiana komunistycznego terminu - " zaplute karly
reakcji ", " slugusy faszyzmu ", etc.
Nie musze chyba dodawac, ze tym mianem "pogardy narodowej ", obejmujesz Inke, Nil-a
i tysiace innych. To jest wiecej niz chamstwo i brak kultury - to jest brak sumienia !
A takie "przerobki" jak slowo : ynteligencja", sa typowa reakcja ludzi niewyksztalconych
na argumenty rozmowcow. To nie moja opinia, ale socjologow.
To tylko trzy fragmenty z jednej strony Twojej dzialalnosci ! A tych stron jest 26 !
No coz, bez wzgledu na to, jak sie w przyszlosci uloza moje relacje z Kuba, nigdy nie
strace dla Niego uznania, za to, ze musial przebrnac przez 26 stron Twojej "produkcji"!
Pozdrawiam - Bill
P.S. Oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze masz prawo odpisac i prawdopodobnie tak
uczynisz. Ale musisz mi wybaczyc, ze na Twoja odpowiedz nie odpisze, bezwzgledu
na to, co bys nie napisal. Masz wiec szanse "wykazac sie " !