Notice: Undefined index: tapatalk_body_hook in /home/klient.dhosting.pl/wipmedia2/forum/Sources/Load.php(2501) : eval()'d code on line 199
  • Strona główna
  • Szukaj
    •  
  • Zaloguj się
    • Nazwa użytkownika: Hasło:
      Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Autor Wątek: [Ogólne] INKA - Proponuję obejrzeć wszystim!!!  (Przeczytany 75862 razy)

Offline billkronos

• Gaduła
[Ogólne] INKA - Proponuję obejrzeć wszystim!!!
« Odpowiedź #120 dnia: Grudnia 11, 2010, 19:42:19 »
Hello Millena,
Dziekuje za odpowiedz. Ja postawilem pare pytan, opierajac sie na materiale
z onet.pl. i nie przeprowadzalem zadnych badan w tym kierunku. Moze tylko
nalezaloby wspomniec, ze interesujaca byla mapa, pokazujaca rozklad glosow
w wyborach, wg. regionow. Kiedys taka ogladalem (rowniez na Onet.pl).
Masz niewatpliwie racje twierdzac, ze ankiet i ankieterow ciagle przybywa.
Rowniez internautow, nowych witryn, przegladarek, czy nawet przeciekow
z rzadowych depesz dyplomatycznych.
Nie mniej, procentowy wynik czy to wyborow, czy ankiety ( na jakikolwiek temat),
to jednak vox populi, a nie pierdoly, jak to wytwornie okreslilas. A przeciez ten
"glos ludu", czyli uzytkownikow, ma ogromny wplyw na nasze zachowania.
Ksztaltuje nasze opinie, jest podstawa przy tworzeniu reklam, wreszcie wplywa
na dzialania rzadu w polityce i gospodarce. Czy mozesz sobie wyobrazic, jak
trudno by nam bylo zyc bez statystyki ?
Znasz niewatpliwie przyklad, ze: "Pojedyncza smierc, to morderstwo (np. INKI),
smierc setek ludzi, to masakra, ale smierc milionow to statystyka. !"
Dzieki temu mozesz przytaczac (serio lub ironicznie), Hitlera i Stalina.!
W dalszym ciagu brakuje mi odpowiedzi na moje drugie i trzecie pytanie.
Pozdrawiam - Bill

P.S. W innych postach piszesz: "Nie strasz, nie strasz, bo sie ........", jak rowniez:
"Wrodzona kultura nie pozwala mi na  dokonczenie...", plus jak to okreslilas wyzej,
per "pierdoly" - nasuwa mi jeszcze jedno pytanie: "Ciekawe jak (czym?) Millena
ozdabia swiateczna choinke ?"

jezat

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: Grudnia 11, 2010, 20:59:36 »
Cytat: "TrzebieżCITY"
Dlatego szkoda yaka.Pomijając jego gminne powiązania, to żywa skarbnica wiedzy historycznej.Taką skarbnicą jest dla mnie każdy forumowicz, który pamięta stan wojenny i wcześniejsze zawieruchy,można się czasami dowiedzieć wielu ciekawych faktów.Takie osoby są z rteguły bardzo wyraziste, i albo się je lubi albo nienawidzi.I jak dla mnie to jest zaleta, bo nie zlewają się oni z otoczeniem.Tacy forumowicze są potrzebni mimo wszystko, oczywiście w ramach dobrego wychowania i kultury dialogu i rozmowy.

A co ty rozumiesz pod pojęciem dobrego wychowania i kultury dialogu.Czy potrafisz wskazać w moich ostatnich tekstach chamstwo,pełne podtekstów,drwiny ze znanych osób.Usiłuję coś takiego znalezć i nijak nie mogę.Kuba za to znalazł.Wystarczyło,że usiadł do komputera.Zaczął jak zawsze ode mnie.No i posiłkując się jak zwykle elastycznym jak guma od gaci, regulaminem,w pełni przecież demokratycznym,bo nie zawiera klauzuli "tylko dla kaczystów",znalazł aż dwa ostrzeżenia.Ponieważ nie wiem o co mu chodzi, usiłuję znalezć to chamstwo w swoich tekstach przy pomocy innych.Może ty coś znajdziesz.

Offline hubalczyk

• Rozpisuje się
« Odpowiedź #122 dnia: Grudnia 11, 2010, 21:35:18 »
Cytat: "jezat"
jezat napisał/a:
To ja się pytam co robili w tamtym czasie "bohaterowie "pokroju Drzazgi.Nie przypominam sobie aby organizowali protesty w imieniu wykluczonych.Nie mieli na to ochoty ,bo korzystając z zamieszania urządzali sobie ciepłe posadki.

hubalczyk napisał/a:
Działalność Drzazgi, czy innych polickich opozycjonistów, podczas stanu wojennego polegała m.in. na pisaniu artykułów do pism opozycyjnych, druku i kolportażu tych pism, przechowywaniu urządzeń i materiałów do druku, ulotek i innych. Organizowanie i niesienie pomocy np. dla rodzin działaczy, którzy byli internowani. Organizowanie i uczestniczenie w konspiracyjnych zebraniach, często po nocach, zimą w lesie.
Dlatego myślę, że dyskusja między nami nie ma sensu. A Ty czy ja i tak nigdy nie będziemy w stanie wyobrazić sobie, w jak wielkim stresie trzeba było żyć, prowadząc taką działalność w okresie stanu wojennego.

Zmanipulowałeś moją wypowiedź. Pisząc "Dlatego myślę, że dyskusja między nami nie ma sensu" odniosłem się do Twojej wypowiedzi:

Mimo wszystko sprawdzę ,bo wam zwolennikom kaczyzmu nie wierzę.

Nie zmieniaj więc, proszę, sensu moich postów.

Masz rację,bo dyskusja z wami kończy się dla mnie pouczeniami, jakie powinienem mieć poglądy i ostrzeżeniami.To "prawdziwa" demokracja.Nie o taką walczyła pierwsza Solidarność. Ale możesz już spać spokojnie.Za chwilę zostanę pozbawiony możliwości pisania.I wyobraz sobie ,że wcale się tym nie przejmuję.Prędzej czy pózniej znajdę forum gdzie zasługi polickiego bohatera będe mógł reklamować,wcale nie dlatego,że go -jak stwierdziłes autorytatywnie -nienawidzę.Ani on dla mnie brat ani swat.Chodzi o zasady.Ja za bohaterów uważam i zawsze tak uważałem,ludzi którzy w PRLu siedzieli a w stanie wojennym byli internowani.Cała reszta to tło,które dorabia sobie bohaterską legitymację.Jeśli za takie poglądy otrzymuje się na tym forum ostrzeżenia to znaczy ,że
Solidarność popełniła błąd,dając władzę ludziom,którzy z demokracją są na bakier.

Ja Ciebie jezat nie pouczam jakie powinieneś mieć poglądy. Rozmawiamy na argumenty. Ty masz swoje, ja mam swoje. Pytałeś o Drzazgę co robił w okresie stanu wojennego, to Ci odpowiedziałem. Teraz schodzisz tematem na inne tory. I nie było tam ani trochę pouczenia dla Ciebie. Co do ostrzeżeń na forum, nie pisz o tym odpowiadając  mnie, to nie moja rzecz. Pisz raczej do moderatorów.

Ja za bohaterów uważam i zawsze tak uważałem,ludzi którzy w PRLu siedzieli a w stanie wojennym byli internowani.Cała reszta to tło,które dorabia sobie bohaterską legitymację.

Szkoda, że nie zauważyłeś, że niektórzy wówczas, siedzieli służbowo. Kto się orientuje, ten wie, który z nich siedział służbowo i to w ekstra warunkach - lepszych jak w domu, a potem szczycił się jaki to z niego solidaruch. Nie zgodzę się, że cała reszta to tło. Gdyby nie ta cała reszta, to nie było by mowy na jakiekolwiek powodzenie. Choć, są dziś i tacy, co to twierdzą, że od nich wszystko zależało, np. pewien wąsaty Lechu, przy każdej okazji klepie, że "to Ja rozwaliłem komunę"... Biedny jest i tyle, bo kto go dziś chwali. Przyszło mu tak, że na imieniny zaprasza sobie Kwaśniewskich i innych z tej paczki. Zaraz zaprosi Jaruzelskiego i Kiszczaka i wcale mnie to nie zdziwi. Dlatego dla mnie, bohaterami są przede wszystkim ci, którzy włożyli wiele wysiłku w walkę o Polskę, a dziś żyją skromnie i mało kto o nich pamięta. Bohaterami są matki, żony i dzieci zamordowanych górników, nie były internowane, a oddały za Polskę najwięcej.
hubalczyk

Offline TrzebieżCITY

• VIP
« Odpowiedź #123 dnia: Grudnia 11, 2010, 21:41:34 »
Jezat, ależ ja nawet słowa nie wspomniałem o
tobie.No. moze pośrednio, bo jeseś wyrazisty i to bez dwóch zdań.Chętnie bym posłuchał od Ciebie o dawnych czasach.nie bierz chłopie wszystkich postów jako napaści na Ciebie.Kultura rozmowy polega bynajmniej według mnie na rzeczowej wymianie zdań, bez obrażania, rzucania mięsem.Tylko tyle...
Oddaj cząstkę siebie innym...To nie boli,a może uratować komuś życie...DKMS przeciwko białaczce... Paweł, żeby było prościej...

sekator

• Gość
« Odpowiedź #124 dnia: Grudnia 11, 2010, 22:09:58 »
A co ty rozumiesz pod pojęciem dobrego wychowania i kultury dialogu.Czy potrafisz wskazać w moich ostatnich tekstach chamstwo,pełne podtekstów,drwiny ze znanych osób.

jezat, nie zgrywaj się proszę na gołąbka pokoju... bana dostałeś i bardzo słusznie za poniższą wypowiedź:

,,To Drzazga też handluje gazem ziemnym kupowanym na wolnym rynku?A ja naiwny myślałem ,że Drzazga handluje złudzeniami.Najlepiej to jednak mu wychodzi pilnowanie interesów watykańkiego okupanta i heroiczności swoich cnót z okresu walki o koryto''

Po pierwsze twoja wypowiedź zupełnie odbiegała od poruszanego tematu, po drugie była pozbawiona jakiegokolwiek sensu i logiki (zwłaszcza fragment o pilnowaniu przez Pana D. interesów watykańskiego okupanta ), po trzecie była jak zwykle zjadliwa i pełna nienawisci w stosunku do prywatnej osoby, która nie uczestniczy w dyskusjach na forum. Delikatnie mówiąc jest to ewidentne naruszenie dóbr osobistych, połączone z formułowaniem bezsensownych pomówień. Całe szczęście, że ktoś może czasami zwrócić ci uwagę na niestosowność twoich wypowiedzi, bo w innym wypadku załapałbyś się w końcu na sprawę cywilną.
Dziękuj Kubie, powściągnij język i dyskutuj, zachowując umiar i szanując innych użytkowników forum (zwłaszcza tych, którzy cię nie atakują ) i innych mieszkańców Polic, nie będących uczestnikami naszych sporów.

jezat

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: Grudnia 11, 2010, 22:16:19 »
Cytat: "hubalczyk"

Działalność Drzazgi, czy innych polickich opozycjonistów, podczas stanu wojennego polegała m.in. na pisaniu artykułów do pism opozycyjnych, druku i kolportażu tych pism, przechowywaniu urządzeń i materiałów do druku, ulotek i innych. Organizowanie i niesienie pomocy np. dla rodzin działaczy, którzy byli internowani. Organizowanie i uczestniczenie w konspiracyjnych zebraniach, często po nocach, zimą w lesie.
Dlatego myślę, że dyskusja między nami nie ma sensu. A Ty czy ja i tak nigdy nie będziemy w stanie wyobrazić sobie, w jak wielkim stresie trzeba było żyć, prowadząc taką działalność w okresie stanu wojennego.

Zmanipulowałeś moją wypowiedź. Pisząc "Dlatego myślę, że dyskusja między nami nie ma sensu" odniosłem się do Twojej wypowiedzi:

A gdzież tu manipulacja.Przywołałem twoje słowa.
Masz rację,bo dyskusja z wami kończy się dla mnie pouczeniami, jakie powinienem mieć poglądy i ostrzeżeniami.To "prawdziwa" demokracja.Nie o taką walczyła pierwsza Solidarność. Ale możesz już spać spokojnie.Za chwilę zostanę pozbawiony możliwości pisania.I wyobraz sobie ,że wcale się tym nie przejmuję.Prędzej czy pózniej znajdę forum gdzie zasługi polickiego bohatera będe mógł reklamować,wcale nie dlatego,że go -jak stwierdziłes autorytatywnie -nienawidzę.Ani on dla mnie brat ani swat.Chodzi o zasady.Ja za bohaterów uważam i zawsze tak uważałem,ludzi którzy w PRLu siedzieli a w stanie wojennym byli internowani.Cała reszta to tło,które dorabia sobie bohaterską legitymację.Jeśli za takie poglądy otrzymuje się na tym forum ostrzeżenia to znaczy ,że
Solidarność popełniła błąd,dając władzę ludziom,którzy z demokracją są na bakier.

Ja Ciebie jezat nie pouczam jakie powinieneś mieć poglądy. Rozmawiamy na argumenty. Ty masz swoje, ja mam swoje.

A stwierdzenie ,że "dyskusja między nami nie ma sensu" to oczywiście zachęta do niej.
Teraz schodzisz tematem na inne tory. I nie było tam ani trochę pouczenia dla Ciebie. Co do ostrzeżeń na forum, nie pisz o tym odpowiadając  mnie, to nie moja rzecz. Pisz raczej do moderatorów.

Rozumiem,nie twoją sprawa jest nagonka na mnie,bo przecież ci nic nie grozi.Mamy wolność ,demokrację i w jej ramach a zwłaszcza w ramach regulaminu można zakazać wypowiadania swoich poglądów,bo to prywatne forum.Jeśli tak,to dlaczego w regulaminie nic nie ma na temat ograniczeń politycznych.Ale co ja ci będe tłumaczył.Jesteś zadowolony bo twoje na wierzchu.Ale to juz nic wspólnego z demokracją nie ma.
Ja za bohaterów uważam i zawsze tak uważałem,ludzi którzy w PRLu siedzieli a w stanie wojennym byli internowani.Cała reszta to tło,które dorabia sobie bohaterską legitymację.

Dlatego dla mnie, bohaterami są przede wszystkim ci, którzy włożyli wiele wysiłku w walkę o Polskę, a dziś żyją skromnie i mało kto o nich pamięta.

Dlatego zadałem pytanie, co dla tych wykluczonych zrobił do tej pory Drzazga.Pytanie pozostało bez odpowiedzi.Ale ja w przeciwieństwie do ciebie ją znam.

Offline Kuba

• Administrator
  • Weteran
« Odpowiedź #126 dnia: Grudnia 11, 2010, 22:25:13 »
Mamy wolność ,demokrację i w jej ramach a zwłaszcza w ramach regulaminu można zakazać wypowiadania swoich poglądów,bo to prywatne forum.Jeśli tak,to dlaczego w regulaminie nic nie ma na temat ograniczeń politycznych.Ale co ja ci będe tłumaczył.Jesteś zadowolony bo twoje na wierzchu.Ale to juz nic wspólnego z demokracją nie ma.

Zrozum, że ta słynna "wolność słowa" nie znaczy, że można powiedzieć to, co Ci ślina na język przyniesie, w każdej sytuacji.
Jeśli jesteś nowym użytkownikiem, zapoznaj się z REGULAMINEM FORUM.

Zachęcam do obserwowania mojego bloga -
Chmielnik Jakubowy

Offline hubalczyk

• Rozpisuje się
« Odpowiedź #127 dnia: Grudnia 11, 2010, 22:39:59 »
hubalczyk napisał/a:   

A gdzież tu manipulacja.Przywołałem twoje słowa.

O tutaj:

napisałeś tak:
Mimo wszystko sprawdzę ,bo wam zwolennikom kaczyzmu nie wierzę.

Ja się odniosłem tak:
Dlatego myślę, że dyskusja między nami nie ma sensu.

A Ty dokleiłeś moje słowa do innej części mojego posta, gdzie odpowiadałem na coś zupełnie innego:

hubalczyk napisał/a:   

Nie w tym miejscu to napisałem. Jeszcze raz podkreślę - pisząc, że dalsza dyskusja nie ma sensu - odpowiadałem na to, jak napisałeś, że nam zwolennikom "kaczyzmu" i tak nie wierzysz.

Mam nadzieję, że teraz już rozumiesz...
hubalczyk

jezat

• Gość
« Odpowiedź #128 dnia: Grudnia 11, 2010, 22:45:42 »
Cytat: "Kuba"
Mamy wolność ,demokrację i w jej ramach a zwłaszcza w ramach regulaminu można zakazać wypowiadania swoich poglądów,bo to prywatne forum.Jeśli tak,to dlaczego w regulaminie nic nie ma na temat ograniczeń politycznych.Ale co ja ci będe tłumaczył.Jesteś zadowolony bo twoje na wierzchu.Ale to juz nic wspólnego z demokracją nie ma.

Zrozum, że ta słynna "wolność słowa" nie znaczy, że można powiedzieć to, co Ci ślina na język przyniesie, w każdej sytuacji.

Ależ rozumiem doskonale,jak sekator się ślini,pssst,pisze co mu ślina na język przyniesie to dobrze.Kuba ,nie miej mnie za głupka.Jestem już na emeryturze i jeszcze trochę z tamtych czasów pamiętam.I też powinienem się uważać za "bohatera".Powiem ci jeszcze jedno,przez długi czas stanu wojennego przechowywałem konspiracyjną maszynę do pisania.I co z tego?Cóż to za bohaterstwo?Ale krew mnie zalewa jak roznoszenie ulotek
przez niektórych, nazywa się bohaterstwem.Tak robiły setki tysięcy Polaków,nie chronionych przez KK.Więc bohaterstwo kogoś kto za swoimi plecami miał nietykalne struktury Watykanu jest nadużyciem.Prawdziwymi bohaterami tamtych czasów byli ludzie ,których nikt nie chronił.Ale ty tego nie rozumiesz,bo jesteś za mlody.Ja to przeżyłem i dzisiaj z przerażeniem obserwuję jak Polakom robi się wodę z mózgu a ty jeszcze to na forum chronisz.

Offline hubalczyk

• Rozpisuje się
« Odpowiedź #129 dnia: Grudnia 11, 2010, 22:47:17 »
hubalczyk napisał/a:   
Dlatego dla mnie, bohaterami są przede wszystkim ci, którzy włożyli wiele wysiłku w walkę o Polskę, a dziś żyją skromnie i mało kto o nich pamięta.   

Dlatego zadałem pytanie, co dla tych wykluczonych zrobił do tej pory Drzazga.Pytanie pozostało bez odpowiedzi.Ale ja w przeciwieństwie do ciebie ją znam.

Nie, nie. Nie pytałeś "co dla tych wykluczonych zrobił do tej pory Drzazga".Ty pytałeś o jego działalność podczas stanu wojennego. Na to pytanie w pełni Tobie odpowiedziałem. Zasugerowałeś również, że był on wówczas za granicą, ja to sprostowałem. Miałeś zresztą to sprawdzić, jak sprawdzisz to daj znać.

Dlatego właśnie, trudno się z Tobą dyskutuje. Czasem odnoszę wrażenie, że zaczynamy o gruszce, a Ty kończysz o pietruszce.
hubalczyk

Offline Kuba

• Administrator
  • Weteran
« Odpowiedź #130 dnia: Grudnia 11, 2010, 22:54:19 »
Ależ rozumiem doskonale,jak sekator się ślini,pssst,pisze co mu ślina na język przyniesie to dobrze.Kuba ,nie miej mnie za głupka.Jestem już na emeryturze i jeszcze trochę z tamtych czasów pamiętam.I też powinienem się uważać za "bohatera".Powiem ci jeszcze jedno,przez długi czas stanu wojennego przechowywałem konspiracyjną maszynę do pisania.I co z tego?Cóż to za bohaterstwo?Ale krew mnie zalewa jak roznoszenie ulotek
przez niektórych, nazywa się bohaterstwem.Tak robiły setki tysięcy Polaków,nie chronionych przez KK.Więc bohaterstwo kogoś kto za swoimi plecami miał nietykalne struktury Watykanu jest nadużyciem.Prawdziwymi bohaterami tamtych czasów byli ludzie ,których nikt nie chronił.Ale ty tego nie rozumiesz,bo jesteś za mlody.Ja to przeżyłem i dzisiaj z przerażeniem obserwuję jak Polakom robi się wodę z mózgu a ty jeszcze to na forum chronisz.

Ja to doskonale rozumiem. Dlatego moje działania nie są skierowane w żadnym wypadku przeciw idei, ale tylko i wyłącznie przeciwko używaniu sformułowań nacechowanych negatywnie, kiedy można śmiało dyskutować przy wykorzystaniu słów przynajmniej o neutralnym wydźwięku. Wierz mi, że dyskusja jest wtedy dużo bardziej przyjemna, jak i owocna. Na pewno wiesz, o jakie "sformułowania nacechowane negatywnie" mi chodzi, bo wg mnie używasz ich z premedytacją. Po co? Nie mam zielonego pojęcia.

Pozdrawiam

Chmielnik Jakubowy

Offline MrW

• Gaduła
« Odpowiedź #131 dnia: Grudnia 11, 2010, 23:17:18 »
Ja to doskonale rozumiem. Dlatego Moje działania nie są skierowane w żadnym wypadku przeciw idei, ale tylko i wyłącznie przeciwko używaniu sformułowań nacechowanych negatywnie, kiedy można śmiało dyskutować przy wykorzystaniu słów przynajmniej o neutralnym wydźwięku. Wierz mi, że dyskusja jest wtedy dużo bardziej przyjemna, jak i owocna. Na pewno wiesz, o jakie "sformułowania nacechowane negatywnie" mi chodzi, bo wg mnie używasz ich z premedytacją. Po co? Nie mam zielonego pojęcia.

Kuba,jesteś niesprawiedliwy.
Ofiarując jezata dłuższym paskiem ostrzeżeń jest niesprawiedliwe.

Zwróć uwagę- sam tytuł tego tematu jest sformułowany w ten sposób, iż jest nacechowany negatywnie.
Wypowiedzi milleny, czy bazylego - czyż one są w 100% sormułowane przynajmniej neutralnie?
Nie będe teraz zarzucał konkretnymi cytatami, lecz ostrzeżenia wyłącznie ofiarowane jezatowi świadczyć mogą o stronniczości i wymogu obecnej poprawności politycznej.

A teraz bardziej ogólnie:
Przedstawiam informacje ogólne nt jednego z miejsc internowania:

"Jaworze
Ośrodek w Jaworzu był jednym z kilku zaledwie obozów internowania stanu wojennego, który umieszczono nie w więzieniu, lecz w wojskowym domu wczasowym podległym dowództwu wojsk lotniczych. Działał do 22 maja 1982 r.
W tym dniu przeniesieni zostali do ośrodka odosobnienia w Darłówku m.in. przyszły premier Tadeusz Mazowiecki, przyszły minister spraw zagranicznych Bronisław Geremek, późniejszy ambasador Krzysztof śliwiński. Powodem przeniesienia była konieczność przygotowania ośrodka w Jaworzu do sezonu wczasowego. Był to obóz niewielki, liczba internowanych rzadko przekraczała 60 osób. Większość internowanych przywieziono z Warszawy - mężczyzn z więzienia w Białołęce, a kobiety z Olszynki Grochowskiej. Była także grupa uwięzionych ze śląska i po kilka osób z Kielc, Lublina, Torunia i Łodzi. Cechą najbardziej charakterystyczną, odbiegającą od przeciętnej innych obozów był skład osobowy Jaworza: przebywali w nim intelektualiści - pisarze, artyści, naukowcy i - jak się po kilku latach okazało - przyszli politycy z pierwszych miejsc w kraju. Ośrodek odosobnienia w Jaworzu, jako jeden z bardzo niewielu w kraju, odpowiadał warunkom internowania zapowiadanym przez władze stanu wojennego: dwa pawilony spełniały standard wczasowy, w pokojach ok. 10 m2, z przedpokojem mieszczącym szafę i umywalkę, mieszkały 3 osoby. Dwa prysznice i cztery kabiny WC na piętrze przypadały na 20-30 osób. Czystość w pokojach, na korytarzu i w pomieszczeniach sanitarnych utrzymywali sami internowani. W oknach nie było krat, pokoje były otwarte, panowała swoboda poruszania się po korytarzach i wewnątrz pawilonu - ale już nie swoboda wychodzenia na zewnątrz, na teren bez muru i wieżyczek strażniczych. Spacery odbywały się pod nadzorem, w kółko po wyznaczonym terenie. Posiłki, przyrządzane smacznie, podawano do stolików w stołówce.
Osobistą kontrolę nad obozem sprawował adiutant gen. Kiszczaka, pułkownik Romanowski - on eskortował transport helikopterami z Warszawy do Jaworza, on też odwiedzał regularnie obóz. Stała, SB-cka część załogi Jaworza, nie ulegała zmianie, nie zmieniali się podoficerowie - prawdziwa władza w obozie, zmieniali się za to co kilka tygodni żołnierze z poboru i członkowie formacji ROMO. W kwietniu pojawił się nowy zastępca komendanta ds. nadzoru politycznego; przyniosło to znaczne zaostrzenie np. warunków widzeń z rodzinami - zaczęły się one odbywać pod ścisłym nadzorem funkcjonariuszy. Cywilni funkcjonariusze SB próbowali też, od połowy kwietnia, rozmów indywidualnych z internowanymi.
Opiekę duszpasterską nad obozem sprawował początkowo sam ordynariusz diecezji koszalińskiej, bp Ignacy Jeż; kiedy nadmiar obowiązków nie pozwolił mu na dalsze regularne przyjazdy do Jaworza, władze obozu zaczęły mnożyć trudności z wyznaczeniem jego następcy. W obozie istniała doskonała samooroganizacja dla zagospodarowania czasu: działała ,,wszechnica jaworzyńska”, której wykłady odbywały się początkowo codziennie - później dwa razy w tygodniu, co sobotę odbywały się wieczory PEN-Clubu, a także wieczory poezji, seminaria historyczne i filozoficzne, spotkania okolicznościowe, działały lektoraty językowe. W Jaworzu - i tylko w nim - pojawił się poważny problem, którego nie znały inne obozy. Była w nim świadomość wyraźnego uprzywilejowania w stosunku do innych miejsc odosobnienia, stworzenia przez władze - niewątpliwie celowo - nie tylko odmiennych warunków zewnętrznych, ale i odmiennej ,,socjologii” internowanych, zniszczenia panującego przez 16 miesięcy legalnej działalności poczucia zbratania wszystkich warstw społecznych składających się na fenomen "S". Wymowa tych działań była przejrzysta: zróżnicować i podzielić, oderwać i przeciwstawić. Niebezpieczeństwo to zostało natychmiast dostrzeżone i zdefiniowane. Już na Boże Narodzenie'81 wysłane zostało na ręce ministra spraw wewnętrznych PRL pismo protestujące przeciw internowaniu tysięcy ludzi w Polsce, ale także przeciwko ,,rażącemu zróżnicowaniu ich sytuacji”. ,,Widzimy w tym próbę świadomego dzielenia nas na lepszych i gorszych. Protestujemy przeciwko temu podziałowi. Jeśli stworzenie takich samych warunków wszystkim nie jest możliwe, gotowi jesteśmy dzielić los pozostałych naszych kolegów”. Protest podpisało 38 obecnych w Jaworzu internowanych."

Źródło: http://internowani.xg.pl/jaworze/jaworzeopis.html

Jedni byli internowani i inni również byli internowani. Lecz zapewniam w przypadku Jaworza- to były wczasy. Jeśli ktoś jest zainteresowany dlaczego to rozwinę to bardziej szczegółowo.

Jednak temat Jaworza jest przypadkowy niejako, albowiem ktoś napisał tu o bohaterkich matkach górników, którzy zginęli w kopalniach.
Natomiast ja chciałem odnaleźć przykłady tysięcy matek, które utraciły synów a o tym nikt nie pamięta i nie chce pamiętać.
Sam byłem w 1979 roku świadkiem, gdy własnie w Jaworzu jednemu z chłopców z zasadniczej służby wojskowej nie otworzył się spadachron... nikt o nim nie pamięta... a ilu takich było?
Dlaczego w lesie przy ośrodku Wilga w Jaworzu stoi duży krzyż z brzozy? Upamiętnia 22 ofiary. Około 2 hektary ziemi zrytej wtenczas i pogłoski- rozbity śmigłowiec...
Hubalczyku- chcesz posłuchać rozwiniecia tej historii i jeszcze innych historii o których zapewnie nie masz pojęcia?
Kuba jesszcze jedno- "okupacja"... "watykan" - oburzasz się tym?
A czy potrafiłbyś wyjasnić dlaczego mój brat zmuszony był w tym roku zaciągnąć kredyt by wpłacić  jednemu z katolickich zakonów?
Niemożliwe?
Możliwe.
Zapewniam
I pozdrawiam

Offline Kuba

• Administrator
  • Weteran
« Odpowiedź #132 dnia: Grudnia 11, 2010, 23:47:09 »
Cytat: "MrW"
Zwróć uwagę- sam tytuł tego tematu jest sformułowany w ten sposób, iż jest nacechowany negatywnie.
Wypowiedzi milleny, czy bazylego - czyż one są w 100% sormułowane przynajmniej neutralnie?

Jak będę miał chwilę to obadam posty wspomnianych przez Ciebie użytkowników.Co do tytułu tego wątku prosiłbym o jakąś propozycję nazwy bardziej neutralnej i  pasującej do treści topiku - przez choróbsko, jakie mnie dopadło moja inwencja twórcza została silnie spacyfikowana niestety.

Nie będe teraz zarzucał konkretnymi cytatami, lecz ostrzeżenia wyłącznie ofiarowane jezatowi świadczyć mogą o stronniczości i wymogu obecnej poprawności politycznej.

Jeśli chodzi o stronniczość to ja wychodzę z założenia, że żaden z nas nigdy nie będzie do końca bezstronny. Po prostu tak się nie da - zawsze będą sympatie i ich przeciwieństwa i tego się nie zmieni. Dlatego w doborze moderatorów staraliśmy się, aby wśród nas byli ludzie o różnych poglądach. Dzięki temu przynajmniej ja dużo więcej widzę niż by to było, gdybym patrzył na forum przez pryzmat własnych przekonań.

Poza tym ja osobiście bardzo cenię osoby o przeciwnych poglądach, z którymi można zawsze kulturalnie i rzeczowo podyskutować. Naprawdę - takie dyskusje są bardzo często wręcz przyjemne, choć z reguły z góry wiadomo, że żadna ze stron nie przekona drugiej do swoich racji.

Kuba jesszcze jedno- "okupacja"... "watykan" - oburzasz się tym?
A czy potrafiłbyś wyjasnić dlaczego mój brat zmuszony był w tym roku zaciągnąć kredyt by wpłacić jednemu z katolickich zakonów?
Niemożliwe?
Możliwe.

Niestety nie potrafię, bo nie znam szczegółów. W razie czego zapraszam na PW.

Pozdrawiam

Chmielnik Jakubowy

Offline billkronos

• Gaduła
« Odpowiedź #133 dnia: Grudnia 12, 2010, 00:03:50 »
Hello Jezat,
Prosisz Trzebiez City, by znalazl w Twych "ostatnich" postach dowody na chamstwo
i brak kultury w Twoich wypowiedziach. Pozwolisz, ze wtrace pare slow na ten temat.
Najpierw chce wyraznie zaznaczyc, ze jestem antyklerykalem, jak rowniez nigdy nie
pochwalalem polityki L.Kaczynskiego.
Normalnie nie reklamuje swoich przekonan, ale dla Ciebie robie wyjatek, bo latwo
zauwazyc, z jaka ochota znieksztalcasz fakty i argumenty.
Przejdzmy do rzeczy:

Data - 2010.11.29 - 16:48 - Fragment zdania : "..w wolnej podobno Polsce..."

Czy uwazasz, ze nie jest wolna ? Czy wbrew woli rzadu, stacjonuja w Polsce obce
wojska? Czy wolalbys te Polse z lat powojennych ? Moze nie pamietasz, jaka "wolna"
byla ? Nie znam Twojego wieku (jestes anonimem), wiec podam Ci tylko niektore
fakty z zycia na co dzien.
Za odmowe w udziale parady 1-szomajowej, mozna bylo stracic prace ! > Jak miales
szczescie trafic na troche miesa w sklepie, to nawet plucka otrzymywales zawiniete w
polowe arkusza papieru, formatu A4 ! Przezorni nosili ze soba gazete. > Rzad ( Partia),
oglosila w prasie, ze nastepuje podwyzka cen masla i miesa, powiedzmy o 20%.
Aby jednak zrekompensowac klasie pracujacej ten wylom w budzecie domowym, rzad
jednoczesnie wprowadza obnizke innych artykulow o 30% ! Ale fajnie !
Tylko te inne artykuly, to byly: klodki, skoble, wyroby zelazne, i....lokomotywy parowe !
> Starales sie o prace ? Musiales wypelnic formularz w 4-ech egzemplarzach (16 stron).!
Z tego dwa egzemplarze "szly" do Urzedu Bezpieczenstwa, dla ewidencji i podjecia
decyzji ! > Starales sie o odwiedziny ojca czy brata na Zachodzie ? Czekales (lekko
liczac), dwa miesiace na paszport, a na pobyt zagranica pozwalano Ci wymienic az $5.-,
bez wzgledu na czas pobytu.> I to tylko dla tych, ktorym bezpieka zdecydowala sie
zaufac. Inni otrzymywali odmowe z uzasadnieniem : " Na mocy paragrafu 4-go." A ten
talemniczy paragraf brzmial : "Z wyzszych wzgledow panstwowych.>
W USA veterani nosza z duma na szyji Medal Kongresu - w owczesnej Polsce szlo
sie ulica, niosac dumnie na szyji.....wianek rolek papieru toaletowego !
W marcu, po smierci Stalina, bezpieka "podjela" mnie z pracy i zapuszkowala na trzy
dni. Prewencyjnie, bo komuna byla w szoku i doslownie nie wiedziala, co robic.
Oczywiscie na pytania rodziny odpowiadano, ze nic nie wiedza. Dla jasnosci - jestem
b.czlonkiem AK.
Dlatego szanowny Jezacie, nazywanie obecnej Polski "podobno wolna " - jest chamstwem !

Data - 2010.12.07. -  Fragment zdania: "..klerowi (watykanskiemu okupantowi)..."

Jest stare przyslowie: "Caius regio, eius religio" - (czyja wladza, tego religia), ktore
moglo by tlumaczyc ten stan rzeczy. Ale ten stan rzeczy jest zaakceptowany przez
narod ( znajdz sobie, w ilu procentach ), i nazywanie tego okupacja, to chamstwo !

Data:2010.12.09. - Fragment zdania: " Instytut Pogardy Narodowej "..

Ja kiedys napisalem na forum, ze najbardziej mi odpowiada rumunski sposob, w jaki
rozliczono krzywdy z okresu komuny. Nie zawsze wiec zgadzam sie z metodami IPN,
gra teczkami, czy przeszkadzaniem (wg. mnie) w normalnym funkcjonowaniu panstwa.
Ale to co Ty piszesz, to tylko odmiana komunistycznego terminu - " zaplute karly
reakcji ", " slugusy faszyzmu ", etc.
Nie musze chyba dodawac, ze tym mianem "pogardy narodowej ", obejmujesz Inke, Nil-a
i tysiace innych. To jest wiecej niz chamstwo i brak kultury - to jest brak sumienia !
A takie "przerobki" jak slowo : ynteligencja", sa typowa reakcja ludzi niewyksztalconych
na argumenty rozmowcow. To nie moja opinia, ale socjologow.

To tylko trzy fragmenty z jednej strony Twojej dzialalnosci ! A tych stron jest 26 !
No coz, bez wzgledu na to, jak sie w przyszlosci uloza moje relacje z Kuba, nigdy nie
strace dla Niego uznania, za to, ze musial przebrnac przez 26 stron Twojej "produkcji"!
Pozdrawiam - Bill

P.S. Oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze masz prawo odpisac i prawdopodobnie tak
uczynisz. Ale musisz mi wybaczyc, ze na Twoja odpowiedz nie odpisze, bezwzgledu
na to, co bys nie napisal. Masz wiec szanse "wykazac sie " !

Offline Wykidajło

• Weteran
    • http://www.naszepolice.pl
« Odpowiedź #134 dnia: Grudnia 12, 2010, 09:31:35 »
Co do tytułu tego wątku prosiłbym o jakąś propozycję nazwy bardziej neutralnej i  pasującej do treści topiku - przez choróbsko, jakie mnie dopadło moja inwencja twórcza została silnie spacyfikowana niestety.

Wystarczy wyciąć słowo "komuchom". Nad wątkiem w ten sposób nie zapanujesz, ale przynajmniej sam tytuł nie będzie już prowokował do udowadniania, że najprawdziwszymi komuchami są dziś zwolennicy Kaczyńskiego.
Kłamstwo obiegnie świat nim prawda założy buty.