Notice: Undefined index: tapatalk_body_hook in /home/klient.dhosting.pl/wipmedia2/forum/Sources/Load.php(2501) : eval()'d code on line 199
  • Strona główna
  • Szukaj
    •  
  • Zaloguj się
    • Nazwa użytkownika: Hasło:
      Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Autor Wątek: [Police] Nowy blok przy ul.Bankowej  (Przeczytany 138022 razy)

Manqt

• Gość
[Police] Nowy blok przy ul.Bankowej
« Odpowiedź #210 dnia: Marca 15, 2010, 20:20:23 »
Zastanawiam się jak to jest, że masz mieszkanie własnościowe i trzeba płacić czynsz. Skoro jest własnościowe to powinno się płacić tylko za zużyte media, a czynsz w blaszakach oscylował w okolicach 350-400 pln w zależności od zużycia wody. Więc to nie są małe kwoty. W sm Odra mam sporo niższy czynsz za mieszkanie podobnej wielkości.

Offline Storczyk

• Wielka Gaduła
« Odpowiedź #211 dnia: Marca 15, 2010, 20:25:54 »
Utrzymanie administracji kosztuje  ;D

Manqt

• Gość
« Odpowiedź #212 dnia: Marca 15, 2010, 20:28:34 »
Utrzymanie dyrektora ZGKiM kosztuje bo administracja zarabia grosze.

Offline secha

• Wielka Gaduła
« Odpowiedź #213 dnia: Marca 15, 2010, 20:40:40 »
Około 400zł. I nie sądzę żeby kazali Ci pokrywać cały koszt wymiany dachu :)

Manqt

• Gość
« Odpowiedź #214 dnia: Marca 15, 2010, 20:45:22 »
Całego kosztu może nie ale jakąś część na pewno. W blaszaku okna musiałem wymienić na własny koszt, żeby mieć ciepło w zimę. Po prostu zarządca budynku nie chciał tam nic robić.

bob

• Gość
« Odpowiedź #215 dnia: Marca 15, 2010, 20:59:02 »
Jest takie fantastyczne powiedzenie: "darowanemu koniowi się w zęby nie zagląda", i to moim zdaniem najlepszy komentarz do całej sprawy. A przy okazji: "darowanemu", nie "darmowemu", bo jeszcze tego tylko brakowało, żeby blaszaki płaciły wyłącznie za media - chociaż przecież wodę, prąd itp. też mogliby mieć za friko, czemu nie?
I jeszcze zupełnie na koniec: zdecydowanie nie zazdroszczę ludziom w trudnej sytucaji finansowej. Nie postuluję rozwiązania pomocy społecznej per se, bo wiem, że bywa potrzebna. Nie chcę wywalić ludzi z mieszkań komunalnych na bruk, choć idzie ocieplenie i niedługo będzie można  :devil:
Szlag mnie tylko trafia, kiedy niektórym wydaje się, że coś im "się należy jak psu buda" - bo to co najwyżej smutna rzeczywistość, ale zdecydowanie nie normalna sytuacja...
Pozdrawiam!

jezat

• Gość
« Odpowiedź #216 dnia: Marca 15, 2010, 21:05:13 »
Cytat: "bob"
No dobra: obaj jesteście dość ekstremalni w swoich poglądach. :lol2:  Ty chciałbyś sponsorować ludzkości nowe domy, bo stare są zniszczone i dziurawe, a jezat gasiłby chętnie światło w parku, bo przecież jego już tam nie ma... Obie rzeczy są na pierwszy rzut oka śmieszne i bezsensowne - ale praktykujemy wyłącznie rozdawnictwo właśnie! Jest taka stara, dobra zasada: "wolnoć Tomku w swoim domku". Jeżeli komuś przeszkadza, że mieszka w
Cytuj (zaznaczone)
starych, zniszczonych, zdezelowanych, dziurawych blokach
to ALBO niech sobie to mieszkanie wyremontuje, ALBO się przeprowadzi do lepszych warunków. Jedno i drugie oczywiście za własne pieniądze. Bo wyciąganie ręki z argumentacją "jak można mieszkać w takich warunkach?!" jest dla mnie po prostu żenujące...

Bob ciekaw jestem gdzie ty zauważyłeś w moich tekstach pogardę dla inwestycji wspólnych?Czy ja protestuję przeciwko budowie ulic,kanalizacji,oświetlenia ulic itd???Gdzie to zauważyłeś.Nazwałem bolszewickim rozdawnictwem to co ci się również nie podoba.Ten chory system opieki lokalowej,bez względu na ich status materialny.Karani w tym systemie są mieszkańcy bloków spółdzielczych bo gmina nic nam w zamian nie oferuje,a mogłaby np.przejąć utrzymanie zieleni na terenach spółdzielczych czy budowę parkingów.

bob

• Gość
« Odpowiedź #217 dnia: Marca 15, 2010, 21:15:22 »
jezat: Posłużyłem się Twoim i sechy przykładem, żeby ukazać jak ważne jest odnalezienie jakiegoś "złotego środka" - czegoś między niekontrolowanym rozdawaniem wszystkiego każdemu chętnemu, a publicznym przyzwoleniem na bezdomność. Fakt, trochę się zagalopowałem  :devil: ale mam nadzieję, że mój przekaz jest czytelny: dopóki ktokolwiek może wychodzić z założenia, że mu "się należy" i w związku z tym nie robi samemu nic, żeby wyjść z trudnej sytuacji, to nasz system jest niestety chory...
Pozdrawiam.

Offline secha

• Wielka Gaduła
« Odpowiedź #218 dnia: Marca 15, 2010, 21:24:57 »
bob, a uważasz, że mieszkańcom hoteli nie należał się remont budynku? A że remontować nie było co, to bardziej opłacało się postawić nowe. Dla mnie to oczywiste. Płacisz wymagasz, oni też płacili i wymagali. Ponownie powiem, że jak Tobie się leje na głowę to idziesz do spółdzielni i żądasz załatania dziury.

bob

• Gość
« Odpowiedź #219 dnia: Marca 15, 2010, 21:35:38 »
Tu mnie masz, secha: remont się należał. Ale zasiedlenie specjalnie dla nich wzniesionych budynków o nieporównanie wyższym standardzie i wartości im się zdecydowanie nie należało. Wiem, że remont był mniej opłacalny - ale może trzeba było np. przesiedlić ich do ocelotów na Brooklinie? Wydaje mi się, że byłby to dla kasy gminnej - czyli naszej wspólnej! - o wiele mniejszym problemem...

Mieszkam w domku, więc mam z dachem o tyle komfortową sytuację, że jakby co (odpukać!) to wołam fachowca i po krzyku :-)
Pozdrawiam!

jezat

• Gość
« Odpowiedź #220 dnia: Marca 15, 2010, 21:55:10 »
Cytat: "MrW"

Tak z ciekawości -mógłbyś podać mi kwote czynszu, jaka płacili ludzie w hotelach?
A dlaczego mnie to ciekawi? Mieszkam w małym budynku, gdzie tylko ja mam własnościowe. wyobraź sobie, że place czynsz tylko o parenaście złotych mniej niż ludzie z mieszkań komunalnych. Więc płacenie czynszu to jest jedna sprawa, ale druga sprawa to wyspokość czynszu
.
Próbowałem dzisiaj znależc uchwałę regulującą wysokość i zasady naliczania czynszu w budynkach komunalnych.Niestety bez rezultatu.

Cytat: "secha"
Przecież gdyby Tobie nagle z dachu zaczęło przeciekać na głowę to też poszedł byś do spółdzielni i kazał im coś z tym zrobić. A tutaj wpadł by taki jezat i powiedział, że jesteś bolszewik i jak Ci się nie podoba to się przeprowadź, albo najlepiej kup papę i sam zaklej dziurę w dachu.

Cytat: "MrW"
A no widzisz- ja za dach mam zapłacić ponad 25 tys zł a pozostali mają za darmo, bo mają mieszkania w mieszkaniach komunalnych. Czy jest to sprawiedliwe? Im się należy? A ja mam płacić? Tylko dlatego, iż urodziłem się za późno i nie załapalem sie na te dary?
Poruszam tutaj dodatkowy problem, który jest związany z tzw "należy się".

Miałem ten temat poruszyć,bo mój znajomy ma podobny problem z polickim bolszewizmem.
To jest właśnie jeden z najbardziej jaskrawych przykładów bolszewizmu.Kupiłeś mieszkanie,zostałeś członkiem wspólnoty, zapłaciłeś gminie określoną kasę a gmina za twoją kasę ociepla twój budynek i każe ci za to ocieplenie zapłacić.Przecież to  aberacja umysłowa.W człowieku się gotuje z bezsilności a taki secha ci powie ,że mu się należy.
Gdyby w gminie szalała mądrość to secha w najlepszym wypadku,zgodnie z przepisami dostałby 10m2 na osobę.
Pozdrawiam.Jezat

Offline secha

• Wielka Gaduła
« Odpowiedź #221 dnia: Marca 15, 2010, 22:12:57 »
jezat, nie będę z Tobą dyskutował bo jak to mówią: "Nie dyskutuj z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem". Moja rozmowa z Tobą dobiegła końca.

bob, na brooklinie w większości mieszkają ludzie którzy NIE płacą, moim zdaniem byłoby to również niesprawiedliwe tym bardziej że warunku tam są porównywalne do hoteli i z tymi budynkami też należałoby zrobić porządek. Moim zdaniem miasto zrobiło najlepszą rzecz jaką mogło, wiadomo że nie wszystkim to na rękę, ale spójrz na to z drugiej strony.
Tych pieniędzy i tak byś do ręki nie dostał, a nie słyszałem, żeby z powodu wymiany bloków zabrakło pieniedzy w jakimś innym elemencie budżetu.

bob

• Gość
« Odpowiedź #222 dnia: Marca 15, 2010, 22:25:42 »
Wiem, secha. Masz - niestety - rację twierdząc, że to wcale nie najgłupszy sposób zagospodarowania gminnych pieniędzy; zwłaszcza, że nie mamy na gminny budżet praktycznie wpływu... Tylko zwyczajnie wku....ia (admina proszę o wyrozumiałość) mnie sytuacja, kiedy ludzi z blaszaków remontują, przesiedlają i co jeszcze - a zwykły śmiertelnik musi za wszystko płacić samemu, bo ma "pecha" i za wysokie zarobki, w związku z czym akurat jemu się "nie należy"... Bo niestety bywa i tak, że ten pseudo-bogaty po podatkach już wcale takim krezusem nie jest, a mieszkańcy socjalnych mieszkań zaczynają narzekać, że ich nie zakwaterowali w Mariottcie. I wtedy właśnie mi ręce opadają...
Pozdrawiam.

Offline secha

• Wielka Gaduła
« Odpowiedź #223 dnia: Marca 15, 2010, 22:42:23 »
Rozumiem Cię doskonale. Ale nie można popadać w paranoje. Ci ludzie nie byli przesiedleni tak o. Oni byli przesiedleni bo w ścianach były dziury na wylot, bo okna niebyły nawet w połowie szczelne. Bo było pełno robactwa i śmieci. Bo w ścianach był azbest, który trzeba zutylizować. Odpowiedz więc na pytanie. Zazdrościsz im? Chciałbyś się z nimi zamienić? Gdyby to były ich mieszkania prywatne, to całkowicie się zgadzam, ale to nie były ich prywatne mieszkania tylko gminne.
Nie jestem za polityką socjalną, ale o pewne kwestie gmina musi dbać. Skoro 20 lat temu obiecali, że hotele są tymczasowe to najwyższy czas spełnić tą obietnicę i to nie jest wina tych mieszkańców, że wtedy były inne czasy. To wina systemu.

bob

• Gość
« Odpowiedź #224 dnia: Marca 15, 2010, 22:52:50 »
Do tego właśnie zmierzam: mamy chory system, który na koszt uczciwie pracującej większości sprzyja cwaniakom i nierobom. Nie, zdecydowanie nie zazdroszczę ludziom z blaszaków (zresztą wielokrotnie o tym pisałem) i trudno mi sobie wyobrazić, co pisałbym na tym forum będąc w ich sytuacji - jak wiadomo syty głodnego nie zrozumie... Ale wydaje mi się, że miałbym choć trochę godności, może trochę pokory, i choć część obciążeń brał jednak na siebie? Jasne - azbest to inna liga, więc dobrze, że hoteli już nie ma. Ale okna można chyba własnym sumptem wymienić? Nawet, jeśli trzeba na to parę lat odkładać? Śmieci można uprzątnąć (nie chcę napisać "w czynie społecznym", bo mnie jezat rozstrzela  :lol2: ) bo tak się po prostu przyjemniej mieszka, itd, itp. Tylko jak ludzie są przyzwyczajeni, że ktoś ich ciągle wyręcza - to przestają sami dbać o swoje dobro!
Pozdrawiam.