No więc na początek: hurra, Vista zainstalowała się do końca i działa, a komputer nie odniósł zdaje się żadnego uszczerbku. Kiedy dziś rano odpaliłem poleconą mi przez tronic1 Hiren's CD wybrałem opcję "Reboot z dysku twardego" - no bo o to mi przecież przez cały czas chodziło.
Ku mojemu zaskoczeniu uruchomił się... eRecovery Acera, który bez najmniejszych przeszkód (i to bez żadnego ze swoich trzech DVD w napędzie!) zainstalował mi ponownie Vistę. Byłem tym zaskoczony, więc bliżej przyjrzałem się ekranowi i pozycjom "Źródło plików" i "Cel instalacji". Źródłem okazał się dysk M:\ - ukryta partycja, na której Acer trzyma pewnie swoje dane naprawcze (co oznaczałoby, że moje Acer eRecovery DVD to tak naprawdę backup backupu...)
O wiele ciekawsze było odkrycie celu: Harddisk0/Partition2... Kiedy eRecovery zakończył pracę i poprosił o restart, jak zwykle nic się nie stało - znów szary ekran i migający kursorek... Odpaliłem zatem ponownie CD Hiren's i wybrałem opcję "Reboot z dysku twardego, z drugiej partycji" - w menu jest podobnych opcji kilka, z dyskami 1 do 3 i bodaj do pięciu partycji...
Ku mojej uldze ujawniła się wówczas Vista, która zaczęła jak gdyby nigdy nic kończyć instalację. Zajęło to oczywiście chwilkę czasu - ale wreszcie jest wszystko po staremu!
Jest tylko jedno ale: żeby uruchomić komputer (Windowsy) muszę wybrać w BIOSie opcję bootowania z CD, mieć w napędzie płytę Hiren's i dopiero wtedy, wybierając opcję restartu z drugiej partycji mogę dojść do Visty... Teraz to w sumie żaden problem, i zwłaszcza jeśli będę tylko hibernował laptopa może potrwać z miesiąc, zanim znów będę restartował system - ale czy istnieje jakaś możliwość "nauczenia" BIOSa, że od teraz bootować powinien z drugiej partycji? Naprawdę nie mam pojęcia, na której partycji znajdowała się Vista przed blue-screenem, ale myślę że na tej samej i tylko BIOS o tym zapomniał...
Dziękuję wszystkim za nieocenioną pomoc :* , życzę miłego dnia - i czekam na dalsze porady, co z tym moim BIOSem zrobic...
Pozdrawiam, bob..
EDIT: Problem po prostu zniknął, i kiedy każę Viście zrestartować system, to uruchamia się później bez najmniejszych problemów!
Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie i pomoc - zwłaszcza tronic1 za polecenie mi Hiren's CD!
Pozdrawiam, bob..