Witam.
Bardzo lubię chodzić na grzyby ,można powiedzieć że jestem zapłoną zbieraczką grzybów.
Myślę że grzyby już są ponieważ często przeglądam bloga jakiejś osoby z naszego województwa (
http://grzyby-lasy-zachodniopomorskie.bloog.pl )
Po obejrzeniu zdjęć można wnioskować że grzyby w lesie są...
Teraz tylko gdzie??
Wiadomo każdy ma swoje miejsca i raczej nikt tak dobry i miły nie będzie aby je zdradzić ale może chociaż coś podpowie..? , ja nie dawno się przeprowadziłam z Mazowsza właśnie w tutejszy region i nie znam zupełnie żadnych miejsc.
Może ktoś miły mógłby mi coś doradzić?
(Jak nie w temacie to może chociaż na priv..
?)
Na tym blogu o którym pisałam powyżej niestety nie ma żadnych konkretnych informacji gdzie były zbierane tak piękne okazy.
Ja bardzo lubię borowiki szlachetne i tu moje zapytanie, ostatnio zwiedzając lasy za Stolcem aż na Dobieszczyn natknęłam się na lasy hmmm.. chyba dębowo-topolowe, może osiki? Nie znam się zbytnio ale to takie lasy mieszane na pewno bardzo mocno liściaste, osoby które znają te tereny pewnie wiedzą o które miejsca mi chodzi, a zapytać chciałam o to czy w tych lasach występują borowiki szlachetne?? i ew. jak licznie? Proszę w sumie tylko o potwierdzenie lub zaprzeczenie czy tam w ogóle rosną borowiki...
Ja na Mazowszu właśnie w takich lasach zbierałam borowiki stąd moje pytanie bo jak wiadomo nie w każdym lesie są grzyby,przynajmniej te jadalne.
Póki co, po krótkim rekonesansie w lasach Dobieszczyna na razie grzybów brak- niestety....
Z góry dziękuję za okazana pomoc.
Pozdrawiam